In mijn vorige blog besproken we de realiteit van hoge werkdruk en had ik beloofd om hier nog eens een stap dieper op in te gaan. Wat kan een individu en/of team doen om werkdruk te verminderen en werkgeluk te vergroten? Wat voor inzichten, kennis en kunde hebben we nodig oftewel welke competenties liggen hieraan ten grondslag?
Wat we denken over werkdruk vs de realiteit van werkdruk
Allereerst nog eens het model. Wat we denken dat werkdruk geeft. Wat in werkelijkheid werkdruk geeft.
Laten we eens bij het begin beginnen. Dit heb je jezelf en je collega waarschijnlijk vaak horen zeggen, maar ook als teamleider en manager hoor je dit ook anderen zeggen: ‘Ik moet dit nu doen!’ Dat is een interessante opmerking.
En als spreker werkgeluk, trainer, coach Mentale (veer)Kracht kan ik hier natuurlijk wel wat mee. Gewoon om een beetje nuchterheid aan te brengen, wat te kunnen relativeren oftewel gewoon weer eens normaal te doen met elkaar! 😉
Ik moet dit nu doen!
Maar is dit echt wel zo?
Allereerst komt deze opmerking in vele verschillende gedaantes naar voren in het leven van (hard) werkende mensen:
- Het moet vandaag af;
- Dit moet echt nog voor het einde van het jaar;
- Ik wil dat mijn mailbox voor het einde van het jaar schoon is;
- Heb zoveel aapjes op mijn schouder;
- Ik heb altijd alle ballen in de lucht te houden.
Dit zijn allerlei variaties op ‘Ik moet dit nu doen’ en het is mijn taak om je een spiegel voor te houden en een klankbord te zijn om ‘het gewone’ weer eens uit te dagen. Ik zou je willen helpen om je eigen overtuigingen, verwachtingen en de daarmee gaande uitspraken die je doet te checken en om zo wellicht vanuit een ander perspectief te kunnen kijken. Die je tot een ander inzicht laten komen en je wat meer kan loslaten en genieten (op het werk). Oftewel van werkdruk naar werkgeluk.
In het zinnetje ‘ik moet dit nu doen’ zitten onwijs veel overtuigingen en verwachtingen die te maken hebben met oude patronen van nu en van vroeger.
We zullen de boel eens ontleden.
Hier gaan we… 🙂
De realiteit van werkdruk uitgelegd:
-
IK moet dit nu doen!
Oftewel ‘ik’. En klopt dit wel. Ben jij de enige of zijn er misschien mensen in jouw omgeving die iets uit handen kunnen nemen of kunnen ondersteunen?
Misschien een confronterende vraag: Kan je jezelf wel delegeren?
En zeg nou niet dat je die cursus inderdaad gevolgd hebt, want we weten inmiddels dat kennis geen kunde is (zie blog dat wat je doet).
Delegeren gaat gepaard met loslaten. En om te kunnen loslaten heb je ook mensen in je omgeving nodig die willen en kunnen vastpakken. Vastpakken en vasthouden is hier een sleutel. En dat lukt niet iedereen zomaar in een team.
Het loont dus de moeite om tijd te investeren – bespreekbaar te maken – met elkaar om dit principe met elkaar te bespreken en hoe jullie dit doen in de samenwerking.
Dit is overigens niet alleen op het werk, ook thuis kan je profiteren van deze inzichten 😉
Leer andere mensen vastpakken zodat jij kunt loslaten!
-
Ik MOET dit nu doen
Het woord ‘moeten’ heeft vaak te maken met oude patronen. Hoe komt het dat jij je zo verantwoordelijk voelt? Heb je bijvoorbeeld zendingsdrang of misschien wel reddingdrift?
Wanneer er iets aan de hand is met een ander mens of er is iemand in nood: denk aan een teamlid of een teamleider dat ziek wordt of een team wordt verwaarloosd en er is ondersteuning nodig, vanuit welke intentie spring jij dan hierin?
Mensen die erin ‘moeten’ springen kunnen zichzelf eens afvragen vanuit welke innerlijke drive handelen zij dan en klopt dit ook wel?
Gebeuren er echt vreselijke dingen of rampen als jij dat niet doet? Is jouw handelen echt nodig in het hier en nu of is dit een dingetje vanuit vroeger dat je denkt dat als jij geen verantwoordelijkheid pakt, het niet regelt, dat het dan niet goed komt en/of niet goed gaat met de mensen om je heen?
Dus is dit ‘moeten’ realistisch? Is het echt een goed idee of is dit meer een oud soort moeten vanuit jezelf en een oud patroon vanuit vroeger? Lees: een bepaald coping mechanisme?
-
Ik moet DIT nu doen
Dit is ook vaak een interessante, want heb je dan genoeg open gestaan voor andere perspectieven? Een hele andere aanpak is misschien wel een keertje ‘out of the box’ denken.
Is dat ‘dit’ wellicht iets wat je al jarenlang doet, je steeds opnieuw doet en het weinig tot niets oplost? Dus ik moet dit doen: bijvoorbeeld een teamlid bijplaatsen op een functie en na een paar maanden weer ergens inzetten. Je kun ook eens kijken naar de werkplek – functie zelf. Klopt de functie wel? Zit deze goed in de organisatie en/of zit het juiste aantal FTE’s erop en natuurlijk gekwalificeerde mensen erop?
Heb je voldoende geluisterd naar andere mensen om je heen en weet je welke alternatieven er zijn?
-
Ik moet dit NU doen
Ja, je hoort het al als je de zin uitspreekt met de klemtoon op het woord ‘nu’.
Klopt dat wel? Is het echt urgent? Moet het echt vandaag of bijvoorbeeld voor de zomervakantie af? Of is er morgen of na de grote vakantie ook nog een leven?
Het loont de moeite om te kijken of de versnelling op een dag, een week, maand of jaar wel echt nuttig is. Hoe komt het dat jij je op een dag laat leiden door het hier en nu waardoor je misschien wel bezig bent, druk hebt of misschien wel elke dag harstikke druk bent. Maar doe je de belangrijke dingen? Lig je op koers voor wat jij wilt de komende 5- 10 jaar?
Het is dus belangrijk om per dag het nu te bepalen maar ook te onderzoeken of er niet eens wat vertraging nodig is. Ik moet dit NU doen leidt ook af van vertraging, reflectie en evalueren. Hoe komt het nou dat ik, of je teamgenoot, constant dit gedrag vertoon? Staan we stil bij een verloren aanbesteding of gemiste opdracht? Wat hebben we goed gedaan en waar kunnen we onszelf verbeteren?
Is nu dus nu?
Of is een crisis, incident, korte termijn lijkt iets wat we over lange termijn kunnen en misschien wel zouden moeten plaatsen?
-
Ik moet dit nu DOEN!
Doen, het laatste prachtige woord waar zoals jullie weten ik erg fan van ben.
‘Want dat wat je doet, daar word je goed in’ is niet voor niets mijn persoonlijke uitspraak.
Alleen is ‘doen’ nu altijd de oplossing? Nee, natuurlijk niet.
Doen is een werkwoord en vanwege onze westerse cultuur spreekt dit woord ons enorm aan. Maakbaarheid, behoefte aan controle, snel kunnen doorpakken en natuurlijk de ‘ik kan het regelen’ voelen erg lekker en strelen ons ego.
Wat zou er gebeuren als je het woord ‘doen’ zou vervangen door bijvoorbeeld stoppen, negeren, doorleven, etc. Dus bijvoorbeeld:
- Ik moet dit nu negeren
- Ik moet dit nu stoppen
- Ik moet dit nu voelen
- Ik moet dit nu doorleven
- Ik moet dit nu verdragen
- Ik moet dit nu ervaren
Oftewel klopt het dat ‘doen’ de beste optie is in dit geval of zijn er andere dingen die je kunt doen zonder iets te doen…
Pak vandaag eens 10-15 minuten reflectietijd, schrijf deze zin eens op en bedenk eens waar voor jou de winst zou kunnen zitten op een dag of in de week. Wellicht helpt dit je jouw werkdruk om te zetten in werkgeluk.
Doe er je voordeel mee! Tot de volgende blog.
Succes,
Michael