Skip to main content

Inspirerende motiverende spreker

‘Michael is een ware inspiratiebron!’

Een compliment die hij als spreker, trainer en coach oftewel als mens veel krijgt na afloop van zijn sessies. Hoe kan dat? Volgens Michael is het de truuk om mensen (opnieuw) een doel voor zichzelf te stellen en natuurlijk tot actie over te gaan. Je wilt een soort van ontsteking creëren als je even bent stilgevallen op een bepaald gebied. Dit doe je o.a. door zelf een ‘role’ model te zijn, de juiste vragen te kunnen stellen en… stiltes kunt laten vallen.

Wat kun je van Michael als inspirerende spreker verwachten?

 • Interactie met publiek
 • Van (mogelijke) weerstand naar de leerstand
 • Humor, kennis en ervaring oftewel leerzaam met een grote glimlach
Boek Michael als inspirerende spreker

Samenwerkingen als spreker

Deze organisaties gingen je voor

Michael als inspirerende spreker

‘Goed is perfect, perfect is vaak niet goed!’

Inspirerende spreker.

Ik kan mij een tijd herinneren dat ik zelfs een beetje moeite had met dit woord. Dat geldt ook voor motiverende spreker.

Vond het een wat zweverig en vaag begrip maar nu ik wat verder in mijn leven ben ga ik het steeds beter snappen, volgens mij ;-).

Het allerbelangrijkste aan inspiratie is dat het mensen aanzet om (opnieuw) een doelen te stellen en tot actie over te gaan. Ik zie het dus als een soort van ontsteking.

Een vonkje wat je nodig hebt als je even bent stilgevallen en de motor opnieuw moet starten. Dit kan gebeuren door iets externs; een persoon, de natuur, een schilderij maar kan ook vanuit je eigen gevoel of opgedane kennis komen.

De letterlijke betekenis volgens Van Dale is bezieling. Misschien had ik er daarom wat moeite mee ;-). Ik omschrijf het als het energieke gevoel wat je krijgt als je door iets of iemand getriggerd bent. Je raakt dan ‘bezield’, wordt enthousiast, krijgt een lading met energie en wilt direct aan de slag. En het liefst niet meer stoppen…

De vraag is niet kun je de situatie aan? De vraag is kun je je geest aan…

Spreker Michael Kortekaas

Big 5 als inspirerende spreker

1. Succes, gezondheid en geluk

Deze drie-eenheid heb ik al eens eerder benoemd en is ook mijn uitgangspunt van een inspirerende persoonlijkheid.

Het heeft namelijk te maken met de balans tussen deze 3 thema’s. Ik zal eerst een voorbeeld noemen van een minder inspirerend persoon of houding vanuit mijn bescheiden visie.

Je ziet soms mensen om je heen die op hun 40e levensjaar financieel binnen zijn.

Knetterhard gewerkt en veel ingeleverd om hun succes te behalen. De andere kant van de medaille kan dan soms zijn dat deze mensen niet meer gezond zijn en dat door hun houding en gedrag weinig mensen hun nog leuk vinden.

 1. Men is succesvol maar ten koste hun gezondheid en geluk. Soms zelfs ten koste van de opvoeding van hun kinderen…
 2. Een andere variant bestaat natuurlijk ook. Bv een overdreven focus op geluk. Hoe vaak ik mensen wel niet hoor zeggen: ‘je moet toch ook genieten, hè’!
 3. Of veelal bezig zijn met hun geluk te uiten als influencer op bv instagram maar ondertussen niet meer kunnen genieten van een zonsondergang zonder een foto te maken die 100+ likes moet opleveren. Deze mensen zijn vaak ook uit balans.
spreker inspiratie sessie
michael spreker

De juiste balans

Volgens mij gaat het om het laatste woord met een vrije invulling voor eenieder. Mensen die een bepaalde mate van balans vinden tussen succes, gezondheid en geluk zijn volgens mij heel inspirerend. Dit vraagt namelijk nogal wat mentale veerkracht in onze prestatie gedreven maatschappij.

Kan jij succesvol zijn, oftewel jouw gestelde doelen nastreven, gezond blijven en ook nog gelukkig zijn met wat je (niet) hebt?

30

Jaar ervaring

250

Bedrijven geïnspireerd

1400

Insperationals

7500

Workshops & lessen

Het gaat niet om wat je verdient, het gaat om wat je uitgeeft

2. Fitheid

Tijdens mijn carrière binnen de Politieacademie heb ik dit vaak gezegd om studenten te motiveren (of te inspireren :-)). Zorg nou dat je fit bent! Je wordt namelijk eerder geloofd op straat. Uiteraard spelen er veel meer competenties een rol om bijvoorbeeld een geschil, een ruzie, huiselijk geweld, etc. op te lossen maar je hebt echt al de helft gewonnen als je uniform een beetje normaal zit.

Inmiddels ben ik vele jaren verder en is mijn overtuiging dat dit nog veel verder gaat dan alleen voor een politieagent of beroepsuitvoering waarbij fysieke fitheid een belangrijk rol speelt.

Dosis zelfcontrole

Het gaat namelijk ook over de CEO, de manager en ook over de papa of de mama die fit zijn. Het getuigd namelijk van een enorme dosis zelfcontrole en discipline als iemand fit blijft. Ons brein wil namelijk van nature genot omarmen en pijn vermijden en tegenwoordig hebben we steeds meer afleiders die genot geven. Weerstand daaraan kunnen bieden getuigd van innerlijke kracht en authenticiteit.

Daarnaast gaat het natuurlijk ook om de balans. Het is niet stoer of knap als je in een burn-out terecht komt. Natuurlijk het kan gebeuren maar ik ken echt culturen waar dit een soort van ‘state of art’ is of iets wat bij ‘de job’ hoort. Net als een topatleet die overtraind raakt, het is gewoon niet slim.

Nee zeggen

Je hebt reële doelen, verwachtingen en assertiviteit nodig. Oftewel de competentie om ook ‘nee’ te kunnen zeggen.

Financiële fitheid hoort ook in deze opsomming. Hier is het inzicht van genot omarmen en pijn vermijden een concept wat nogal eens minder goed gaat.

Genot omarmen is natuurlijk materialisme en geld spenderen.

Goed voorbereid zijn

Niet voor niets is de uitdrukking 7 vette jaren, 7 magere jaren. Mensen weten dat voorspoed niet voor altijd is en dat het slim is om geld achter de hand te hebben en je te wapenen voor slechtere tijden. Of in ieder geval voorbereid zijn als het iets minder gaat.

Ook het Corona-tijdperk geeft hier weer inzicht. Uiteraard, wie de schoen past trekke hem aan, want deze situatie is zo uitzonderlijk dat lang niet iedereen zich hierop heeft kunnen voorbereiden.

Financiële fitheid

Laat ik bij mijzelf of in mijn vakgebied als inspirerend spreker blijven. Ook ik heb te maken met een enorm omzetverlies vanaf maart 2020. Echter, de jaren hiervoor zijn heel goed geweest. Financiële fitheid is dat ik gezorgd heb voor lage vaste kosten en dat ik heb gespaard. Ook dat getuigt van innerlijke kracht en discipline.

Om maar een goede vriend te quote-en: Het gaat niet om wat je verdient, het gaat om wat je uitgeeft!

Praat niet langer over wat je moet doen om een goed mens te zijn, wees er eentje!

3. Maak mensen blij!

Als iedereen nou voor de mensen om zich heen zorgt dan halen we een hoop problemen uit de wereld. Andre Weijers, al heel lang een vriend, heeft mij deze wijsheid ooit bijgebracht. Ik begin er steeds meer in te geloven.

Maak jezelf en mensen dus blij! Heb aandacht en zorg goed voor ze. Hieronder een simpel stappenplan:

 1. Groet en lach
  Elizabeth Dunn en Michael Norton onderzochten het effect van in contact komen met vreemden (het Benjamin-effect). In contact komen met mensen zorgt voor vrolijkheid. We lachen meer en zijn optimistischer en heeft dus een direct effect op ons (werk)geluk.
 2. Leef je in
  Empathie is een eigenschap die zich kenmerkt door het hebben van inlevingsvermogen in de ander. Het is dus in relatie met tot een ander en daarom een voorwaarde om een stabiel en bevredigend sociaal leven op te bouwen. Het stelt ons ook in staat tot vriendelijkheid, rechtvaardigheid, altruïsme, intiem lief te hebben, een band op te bouwen en begrip te hebben voor anderen.Door na te denken over emoties, vergroot je automatisch je empathisch vermogen en versterkt ook je relaties met anderen.
 3. Doe een goede daad
  Kevin Weijers, ja de zoon van…  heeft in zijn boek ‘21 dagen niet klagen’ een mooie benadering hiervoor: Ga naar buiten, help iemand, leer iets en deel het. Het gaat erom dat we meer doen vanuit nieuwsgierigheid.

Moraal: Praat niet langer over wat je moet doen om een goed mens te zijn, wees er eentje!

Wie ben jij en waar sta je voor?

4. Authentiek zijn

Ja, we kunnen ons ontwikkelen in elke richting die we willen en het is goed om te leren en inspiratie op te doen van anderen. De paradox is ook dat het belangrijk is dat je bij jezelf blijft oftewel authentiek bent. De meeste psychologen zijn het erover eens dat dit de belangrijkste factor is om een rijk en zinvol leven te leven en gelukkig te zijn. Een authentiek leven is dus de basis van een goed leven.

Wie ben jij en waar sta jij voor? Hoe staat bv jouw morele kompas? Help je anderen, toon je doorzettingsvermogen, doe je wat je zegt?

Mijn tip is om een wandelend voorbeeld te worden van wie jij wilt zijn.

Ook jouw onvolkomenheden vallen hieronder. Je hoeft niet perfect te zijn. Sterker nog, streef ook naar imperfectie en wees daar eerlijk over naar jezelf en anderen.

Het is helaas niet altijd even makkelijk om trouw te blijven aan jezelf en soms gebeurt het zelfs onbewust dat we een masker opzetten. Er is moed en wilskracht nodig om dit masker weer af te zetten, zowel je sterke als je zwakke kanten te laten zien, je gevoelens te tonen en te gaan staan voor wie je bent en wilt zijn.

Veel mensen krijgen inspiratie door een externe bron

5. Hoe doe je verder inspiratie op?

Hoewel sommige mensen beweren dat je inspiratie opdoet door hard te werken, kan je het eigenlijk niet afdwingen. Je kunt het wel opzoeken.

Veel mensen krijgen inspiratie door een externe bron zoals de natuur, het water, muziek, andere culturen, eten, kunst en/of liefde.

Het hoeft niet altijd ingewikkeld, ver of iets heel speciaals te zijn.

Dick Bruna raakte in zijn vakantiehuis geïnspireerd door een rondlopend konijntje en Archimedes kreeg zijn inspiratie in bad.

Hieronder nog wat mogelijkheden:

 • Werken in café / restaurants
 • Map maken met foto’s (daarom werkt Pinterest zo goed 🙂 )
 • Ga in gesprek met mensen
 • Kijk series of films
 • Ga erop uit!
Boek Michael als inspirerende spreker

Over spreker Michael Kortekaas

‘Gewoon’ doen is de sleutel tot verandering

Als spreker leiderschap, spreker werkgeluk en spreker mentale veerkracht is het één van zijn veelgebruikte uitspraken; ‘dat wat je doet, daar word je goed in’ omvat de kern van een sessie. Zeur en klaag je veel, dan word je daar goed in! Maar leer je bijvoorbeeld omgaan met angst, teleurstelling of tegenslag dan ontwikkel je wilskracht en doorzettingsvermogen.

Het is paradoxaal maar ‘gewoon’ doen is één van de grote sleutels tot echte verandering. De truc is alleen om te beginnen…

Nieuwsgierig hoe Michael als spreker of coach kan bijdragen binnen jouw team of op een event?

Boek Michael als inspirerende spreker
Spreker werkgeluk michael kortekaas

Nieuwsgierig wat Michael als spreker voor jou kan betekenen?

Op het podium als

Als spreker leiderschap, werkgeluk en mentale veerkracht wordt Michael geëvalueerd als energiek, authentiek, verfrissend maar vooral als iemand die mensen in de leerstand kan zetten en kan activeren.

Spreker Mentale Veerkracht

Presteren onder druk, omgaan met verandering, teleurstelling en tegenslag en gedragsverandering.

Over Mentale Veerkracht

Spreker Werkgeluk

Aandacht voor persoonlijke energiemanagement, energie is namelijk de basis van presteren en werkgeluk.

Over Werkgeluk

Spreker Leiderschap

Samen op weg naar duurzame High Performance. Want (even) ‘hard’ gaan kan iedereen…

Over Leiderschap

Teambuilder

Inzichten en competenties die leiden tot teambuilding en (verbeterde) teamperformance.

Teambuilding
Boek Michael als inspirerende spreker

Volg Michael

Benieuwd wat Michael bezig houdt? Waar die op het podium staat als spreker? Als eerste op de hoogte van nieuwe blogs vol mentale (veer)kracht? Volg Michael via social media.

Nieuwste Instagram berichten: