Skip to main content

Spreker werkgeluk

‘Do not manage time, manage energy!’

Michael wordt als spreker werkgeluk gevraagd om binnen teams en organisaties te kijken wat er gedaan kan worden aan de beleving van werkdruk en te zorgen voor meer werkgeluk. Oftewel, van werkdruk naar werkgeluk!

Wat kun je van Michael als spreker werkgeluk verwachten?

 • Aandacht voor persoonlijke energiemanagement; energie is namelijk de basis van presteren en werkgeluk
 • Aandacht voor het werken in teams; minder zeuren, roddel en achterklap en meer actie, vertrouwen en samenwerken begint met het herkennen en kunnen activeren van de juiste teamenergie
 • Aandacht voor psychologische veiligheid; Hoe creëren wij een omgeving waar mensen emotioneel stabiel en mentaal flexibel kunnen blijven?
Boek Michael als spreker werkgeluk

Samenwerkingen als spreker

Deze organisaties gingen je voor

Michael als spreker werkgeluk

Van werkdruk naar werkgeluk

Michael heeft voor veel verschillende overheidsinstanties en bedrijven gewerkt en inzicht gekregen wat er nodig is en welke aanpassingen gedaan kunnen worden; zowel voor de werknemers als op tactisch en strategisch niveau.

‘Ik wil niet weten hoe druk je bent geweest maar wat je hebt opgeleverd!’

Dit is een behoorlijk resultaatgerichte uitspraak en natuurlijk gaat het niet alleen over productief zijn maar de essentie van deze uitspraak is heel treffend als je wat meer wilt weten over werkgeluk.

Uitgangspunten:

 • Lange dagen maken is niet stoer. Vaak heb je dan de boel niet in orde!
 • Sommigen verwarren druk zijn met productiviteit
 • Verwarren hard werken met succesvol zijn.
 • Verwarren elke meeting aanwezig zijn met toegevoegde waarde hebben
 • Verwarren lang vergaderen met effectief besluiten nemen
 • Verwarren een volle inbox met helder communiceren
 • Verwarren elke dag moe thuiskomen met hart voor de zaak
 • Verwarren inzet met effect
Boek Michael als spreker werkgeluk

Ego is the enemy!

Spreker Michael Kortekaas

BIG 5 ALS SPREKER WERKGELUK

1. Energiemanagement werknemers

Balans tussen Performance & Recovery is hier de grote sleutel.

Zonder ontspanning geen inspanning of vanaf een topsportgedachte; je traint om te herstellen! Zorg dan dus ook voor herstel anders gaat de kwaliteit en dus het trainingsrendement omlaag.

Onderstaand model is geen rocket science maar wel eentje waar veel winst valt te behalen binnen veel teams en bedrijven.

In het kwadrant rechtsonder wordt met name te weinig tijd besteed.

De consequentie is dat de Performance energie naar beneden gaat en mensen en teams (nog eerder) in de survival-zone terecht komen. De negatieve spiraal is dat er steeds meer tijd in de Survival-zone wordt besteed en men uiteindelijk daar vast zit of in de Burn-Out zone terecht komt.

spreker michael kortekaas
spreker werkgeluk energiemanagement
spreker veerkracht michael kortekaas

De leidinggevende heeft op dit gebied kennis en kunde nodig

2. Energiemanagement leidinggevende

Ook de teamleider of leidinggevende heeft op dit gebied kennis en kunde nodig.

Arbeids- en organisatiepsycholoog Prof. Dr. Schaufeli heeft jaren geleden al aangetoond dat energie letterlijk besmettelijk is. Kan een teamleider zelf balans houden tussen Performance en Recovery en dus duurzaam presteren dan is de kans groot dat het hele team hierin meegetrokken wordt. Andersom is het zeker ook het geval.

30

Jaar ervaring

250

Bedrijven geïnspireerd

1400

Insperationals

7500

Workshops & lessen

Praat niet langer over wat je moet doen om een goed mens te zijn, wees er eentje!

3. In the flow

Waarschijnlijk wel eens van Flow gehoord maar wat is dit precies?

Het is feitelijk een toestand waarin men (lekker) geconcentreerd aan het werk is. Flow kun je herkennen als de tijd vliegt en alles lijkt te lukken. Je zit dus figuurlijk op een golf.

In het model van Yerkes & Dodson wordt dit weergegeven als de ‘Ideale Prestatie Toestand’.

Je kunt dus teveel maar juist ook te weinig spanning hebben. Bij stress denken mensen vaak aan teveel spanning maar je kunt dus ook onderspanning hebben. Dat geeft uiteindelijk ook stress of beter gezegd stresssignalen.

Bij onderspanning dient men dus te ‘plussen’ (bv door iets belangrijk te maken) en bij overspanning dient ment te ‘minnen’, bv door ademhalingsoefening of een realistischer doel te stellen.

spreker werkgeluk prestatiecurve 1
spreker werkgeluk energie
spreker werkgeluk matrix eisenhower

Met dingen bezig zijn zonder dat ze er echt toe doen

4. Effectief boven efficiënt

Dit is meestal het moment waar ik, als spreker of coach werkgeluk, ‘storing’ kan krijgen met mensen die timemanagement geven of graag een verbetert timemanagement nastreven. Probleem is vaak dat ze meer dingen willen doen in minder tijd.

Natuurlijk is er zoiets als inefficiënt werken maar kijk eens naar het onderstaande plaatje en denk eens na hoe jij dit doet… Het heeft te maken met een houding die mensen zichzelf hebben aangeleerd. Werken, actie, bezig zijn, etc. … continue, de hele dag door! En dat is veel sneller normaal dan je denkt.

Als je jezelf dit hebt aangeleerd, kan deze Corona-tijd je zwaar vallen. Of je hebt ineens weinig te doen en vindt het moeilijk om jezelf te motiveren of je verzuipt in allerlei dingen die eigenlijk niet belangrijk zijn. De matrix van Eisenhower kan ons hier een mooi inzicht geven (zie afbeelding). Je kunt dus zomaar met dingen bezig zijn zonder dat ze er echt toe doen. Zeker nu veel mensen thuis aan het werk zijn. Degene die vaak alles willen doen kunnen zich hier het beste herkennen.

Veel mensen krijgen inspiratie door een externe bron

5. Prioriteit = enkelvoud, prioriteiten bestaat niet!

Vroegâh… kon je het woord prioriteiten niet vinden in de Dikke Van Dale, wel het woord prioriteit. Inmiddels vind je overal het woord ‘prioriteiten’ en de betekenis hiervan.

Het woord in enkelvoud steeds minder. Wat ik wel vaak hoor is dat mensen of teams bijv. 13 prioriteiten hebben. Dan ben ik, als spreker leiderschap, werkgeluk en mentale veerkracht, vaak nieuwsgierig waar ze beginnen en wat écht belangrijk is.

Al sinds een paar jaar deel ik een aantal keer per week mijn ‘to-do lijst’ met vriend en collega spreker @kevinweijers.nl

Wat hebben we afgesproken?

In de ochtend (of avond ervoor) delen we onze top 3 van de dag. Een prioriteit, twee belangrijke dingen en een bonus t.b.v. ons herstel. Aan het eind van de dag delen we opnieuw de top 3 en nu met gelukt ✅, mee bezig / morgen verder 🔶, niet gedaan of uitgesteld ⛔️

Volgende kan een voorbeeld zijn:

 1. Voorstel klant X afronden en opsturen ✅
 2. Zoom webinar volgen ⛔️
 3. Linkedin-post schrijven 🔶

Bonus: (CrossFit) workout ✅

Wat hier goed werkt is dat je gedwongen wordt om na te denken over je acties die de volgende dag het verschil gaan maken en je ook al een herstelmoment voor jezelf inbouwt.

Het klinkt misschien gek maar als je dit vaker doet ga je ervaren dat je dag niet meer stuk kan wanneer je het rijtje hebt afgevinkt. Wat de rest van de dag nog lukt is meegenomen. Je kunt je daarnaast ook nog beter richten op jouw herstelmomenten zoals wandelen, meditatie, familie of een lekkere workout.

Waarom is dit inzicht juist nu zo belangrijk?

Door de omstandigheden is voor veel mensen hun werk- leefstijl anders. De grens tussen werk en privé kan snel vervagen. Het helpt ons om na te denken over wat het verschil maakt op een dag en meer bewustzijn hiervan te creëren. Of je nu juist voorwaarts wilt of ‘even’ met de huidige situatie hebt te dealen.

Moraal van dit verhaal:

Soms is het gewoon even genoeg, leer jezelf aan om tevreden te zijn en geniet van de dag. Niet alleen in deze tijd!

Doe vaker dingen 100%; work hard, play hard &… rest hard.

Wil je meer weten over werkgeluk?

Neem contact op met spreker Michael

Over spreker Michael Kortekaas

‘Gewoon’ doen is de sleutel tot verandering

Als spreker leiderschap, spreker werkgeluk en spreker mentale veerkracht is het één van zijn veelgebruikte uitspraken; ‘dat wat je doet, daar word je goed in’ omvat de kern van een sessie. Zeur en klaag je veel, dan word je daar goed in! Maar leer je bijvoorbeeld omgaan met angst, teleurstelling of tegenslag dan ontwikkel je wilskracht en doorzettingsvermogen.

Het is paradoxaal maar ‘gewoon’ doen is één van de grote sleutels tot echte verandering. De truc is alleen om te beginnen…

Nieuwsgierig hoe Michael als spreker of coach kan bijdragen binnen jouw team of op een event?

Boek Michael als inspirerende spreker
Spreker werkgeluk michael kortekaas

Nieuwsgierig wat Michael als spreker voor jou kan betekenen?

Op het podium als

Als spreker leiderschap, werkgeluk en mentale veerkracht wordt Michael geëvalueerd als energiek, authentiek, verfrissend maar vooral als iemand die mensen in de leerstand kan zetten en kan activeren.

Spreker Mentale Veerkracht

Presteren onder druk, omgaan met verandering, teleurstelling en tegenslag en gedragsverandering.

Over Mentale Veerkracht

Spreker Werkgeluk

Aandacht voor persoonlijke energiemanagement, energie is namelijk de basis van presteren en werkgeluk.

Over Werkgeluk

Spreker Leiderschap

Samen op weg naar duurzame High Performance. Want (even) ‘hard’ gaan kan iedereen…

Over Leiderschap

Teambuilder

Inzichten en competenties die leiden tot teambuilding en (verbeterde) teamperformance.

Teambuilding
Boek Michael als inspirerende spreker

Volg Michael

Benieuwd wat Michael bezig houdt? Waar die op het podium staat als spreker? Als eerste op de hoogte van nieuwe blogs vol mentale (veer)kracht? Volg Michael via social media.

Nieuwste Instagram berichten: