Skip to main content

Veel aanvragen die ik als spreker op dit moment krijg gaan over het omgaan met hybride werken. Oftewel: gedeeltelijk thuis en op kantoor werken, het nieuwe normaal. Hoe doe je dat? Welke mentale tools kunnen wij inzetten om beter met dit concept om te gaan?

Bij het hybride werken heeft men veel vragen. Ook voor de mentale veerkracht van werknemers is dit een groot vraagstuk. Kan iedereen hybride werken? Voor wie werkt het wel of niet? Als inspirerende spreker probeer ik werkgevers hierin mee te nemen.

Allereerst lijkt het zo dat hybride werken misschien door corona ‘nieuw’ aan het daglicht is gekomen. Het is echter zo dat we al veel langer kennis en kunde nodig hebben om te kunnen dealen met alles wat op ons afkomt.

De PAID-reality

In mijn inspirationals als spreker op het podium start ik vaak met het acroniem ‘De PAID-reality’:

  • Pressure to perform
  • Always on, never done
  • Information overload
  • Distractors are everywhere

Wij leven in een wereld waar men deze stressoren ervaart. En dit was al lang gaande voor corona…

Wat cijfers op dit vlak

In 2019 had 20% van de mensen al last van burn-out klachten. Voor de duidelijkheid, dat is 1 op de 5 mensen! Je kunt burn-out klachten herkennen aan:

  • Met regelmaat slecht slapen;
  • Moeite hebben met prioriteit stellen;
  • Graag alles ‘af’ willen hebben, elke dag weer;
  • Moeite met focussen;
  • Moeite met dingen afmaken;
  • Emotionele regulatie problemen oftewel snel boos of gefrustreerd of juist snel verdrietig.

Mede door de PAID-reality en het ontbreken van kennis en kunde op mentaal gebied, bijvoorbeeld hoe we omgaan met alle veranderingen, voorspellen verschillende toonaangevende experts in de wereld dat tussen 2030 – 2040 20% van de mensen in een burn-out zit. En dat is geen goed vooruitzicht uiteraard (understatement).

Met burn-out klachten functioneer je namelijk nog als mens. Het gaat weliswaar niet echt lekker maar je kunt wel naar je werk. Vaak ben je daar en/of thuis een minder leuk mens en je hebt moeite om het hoofd boven water te houden met alles wat op je afkomt. Wanneer er dan professioneel, privé of maatschappelijk nog iets extra’s gebeurt kunnen mensen echt in de problemen raken.

Wanneer je verder wegzakt en echt in een burn-out terecht komt kun je vaak niet verder meer. Je bent dan uitgeput, elke taak is je te veel en je moet vooral veel rusten.

Time to burn in, is time to burn-out.  Oftewel, soms liggen mensen er een jaar tot anderhalf jaar uit. Met deze trieste voorspelling is het zinvol om nog wat extra mentale tools in je rugzak te hebben op het gebied van Mentale (veer)Kracht in relatie tot hybride werken. Want ook in dit concept kan de PAID-reality behoorlijk toeslaan.

Energie of beter gezegd energiemanagement is het belangrijkste en daar begin ik deze blog mee. Hoe komen we van stress en werkdruk naar meer effectiviteit, taakgerichtheid oftewel werkgeluk?

Energiemanagement

Kijk eens naar onderstaand kwadrant en de vier verschillende energiezones.

De vier soorten energieën

  • Performance energie hebben we nodig om onze taken op een dag op een leuke manier gedaan te krijgen;
  • Survival energie ontstaat bij te veel doelen, taken of een tekort aan energie ;
  • Burn-out energie krijg je na langdurige survival;
  • Recovery energie is gericht op herstel en noodzakelijk om goed om te kunnen gaan met alle andere soorten energieën.

Graag maak ik hier het vergelijk met topsport. Zonder kwalitatieve ontspanning, geen goede inspanning. We hebben dus rust nodig om te kunnen presteren. En het gaat zelfs verder… Om in je leven goed om te kunnen gaan met survival heb je ook ‘recovery’ nodig en we hebben net gelezen dat bij burn-out (klachten) rust een absolute noodzaak is. Recovery is dus de rode draad in dit verhaal. Of je nu wilt presteren, je al een beetje stress hebt of het water tot aan je lippen staat.

Bedenk nu eens voor jezelf hoe jouw recovery ervoor staat? Welke herstel mechanismes zet jij in. In mijn vorige blogs heb ik al geschreven over mijn Big 5! Slaap, bewegen, ontspannen, voeding en een verrijkte omgeving.

De kunst, zeker bij hybride werken, is om vaker korte breaks te nemen en te schakelen tussen performance, survival en eventueel burn-out energie. Want ja, soms heb je ook gewoon mensen of situaties die even alle energie uit je trekken. Dat noem ik burn-out energie maar dan zit je natuurlijk niet gelijk in een burn-out. Je bent even leeg en hebt gewoon wat oplaadtijd nodig.

In dit laatste deel zit overigens wel een belangrijke les. Vroegûhh dacht ik bij survival of burn-out energie zo snel mogelijk weer te schakelen naar performance om geen tijd te verliezen. Inmiddels weet ik beter… Eerst herstel, dan pas weer presteren.

Drie tips bij hybride werken op het gebied van energiemanagement

  1. Vaker schakelen tussen performance en recovery.
  2. Herken survival in je leven, laad jezelf op via recovery om vervolgens weer te kunnen presteren.
  3. Zorg voor serieuze goede ‘me-time’ en herstel op de Big5 bij langdurige burn-out klachten of dreiging van burn-out.

Veel succes alvast en tot volgende blog,

Ben jij werkgever en ook bezig met dit vraagstuk? Neem contact met mij op en ik neem je als spreker graag mee hoe ik jouw werknemers kan helpen met het hybride werken en werkgeluk behouden.

Michael