Skip to main content

De World Police and Fire Games (WPFG) is een tweejaarlijks atletisch evenement dat openstaat voor actieve en gepensioneerde wetshandhavers en brandweerpersoneel over de hele wereld. De WPFG Federation is een tak van de California Police Athletic Federation (CPAF), een Amerikaanse non-profitorganisatie en werd afgelopen jaar Nederland – Rotterdam gehouden.

De Spelen trekken ongeveer 10.000 deelnemers, net iets minder dan de Olympische Zomerspelen.

Een korte geschiedenis

  • De gaststad van de World Police and Fire Game 2015 was Fairfax County, Virginia, in de Verenigde Staten, met locaties in het grootstedelijk gebied van Washington.
  • In 2017 zouden de Spelen worden gehouden in de stad Montreal, maar Montreal trok zich terug, na een arbeidsconflict tussen de stad en de brandweer. De Spelen werden snel verplaatst en met succes gehouden in Los Angeles.
  • In 2019 was de gaststad Chengdu in China.
  • De WPFG 2021 zijn uitgesteld tot 2022 vanwege de COVID-19-pandemie.
  • In 2022 is de gaststad Rotterdam, Nederland (https://wpfgrotterdam2022.com)
  • Het volgende evenement (2023) wordt gehouden in Winnipeg, Manitoba in Canada en ook in 2025 staat het al in de agenda voor Birmingham – Verenigde Staten

De California Police Olympics werden voor het eerst gehouden in 1967. Het concept evolueerde in de loop der jaren en leidde in 1983 tot de oprichting van de World Police & Fire Games Federation, een non-profitorganisatie geleid door de Californian Police Athletics Federation. Twee jaar later, in 1985 werden de eerste World Police & Fire Games gehouden in San Jose, Californië, VS, met bijna 5.000 deelnemers. De grootste WPFG Spelen tot nu toe werden gehouden in New York, New York, Verenigde Staten, met meer dan 16.000 atleten uit 59 landen. De meest succesvolle en best georganiseerde Spelen was in 2013 in Belfast, Noord-Ierland. Het werd door de voorzitter van de World Police and Fire Games Federation, Mike Graham, beschreven als “de vriendelijkste en beste games ooit”.

Boycot 2017

De Montreal Firefighters Association riep op tot een boycot van de Spelen van 2017, die in hun eigen stad werden gehouden, uit protest tegen gedwongen wijzigingen in hun collectieve overeenkomsten en pensioenfondsen door de stad Montreal en de provinciale overheid van Quebec. Vakbonden die meer dan 100.000 brandweerlieden en ambtenaren vertegenwoordigden, sloten zich aan bij de brandweerlieden van Montreal in de boycot.

Op dit event, dat al meer dan 40 jaar een grote naam heeft over de hele wereld, zie je niet alleen politiemensen en brandweerlieden maar ook andere wetshandhavers van bijvoorbeeld Justitie en Douane strijden tegen elkaar op meer dan 60 verschillende onderdelen; atletiek, judo, crossfit, boksen, schermen, triathlons, schieten, etc.

Michael als inspirerende spreker op de WPFG

Michael werd vanwege zijn achtergrond door de organisatie gevraagd om als spreker deelnemers vooraf te enthousiasmeren, iets mee te geven over zijn visie op fitheid, vitaliteit en Mentale (veer)Kracht en zijn kennis en ervaringen binnen de verschillende doelgroepen.

Daarnaast natuurlijk ook om deelnemers van harte uit te nodigen om deel te nemen, als coach aanwezig te zijn of om gewoon lekker te komen kijken.