Skip to main content

Het energiekwadrant is eerder gepresenteerd in de NIEUW! Tijdens de VOORUIT week zijn er drie sessies gegeven door Michael Kortekaas waarin hij meer uitleg gaf over het kwadrant.

Interview Michael Kortekaas

Michael (bekend van het tv-programma ‘Hunted’) trainde militairen en politiemensen op fysiek gebied, op gevechtsvaardigheden, procedures en mentale veerkracht. Hij is gespecialiseerd in de (persoonlijke) ontwikkeling van mensen en teams in een High Performance omgeving.

energiekwadrant michael kortekaas sprekerWat is jouw bijgebleven aan de energiekwadrant sessies die je hebt gegeven in de Vooruitweek?

Dat ik veel herken vanuit mijn tijd binnen de (politie)academie en ik al snel een soort flashback kreeg naar mijn vele gegeven trainingen Mentale Kracht voor de Nationale Politie. Jullie maken ook genoeg dingen mee en de veelheid en heftigheid kan soms mensen uit balans brengen. Ook de loyaliteit, er willen staan voor elkaar, natuurlijk de gedetineerden en het goed willen doen is herkenbaar. Survivalenergie is dan al snel meer in je leven aanwezig dan je zou willen.

Kun je kort iets over het energiekwadrant zeggen voor de medewerkers die niet bij een sessie aanwezig zijn geweest?

Het energiekwadrant is een inzicht- en bewustwordingsproces over een essentiële vraag die we ons eigenlijk te weinig stellen: “Hoe gaat het met mij?”. Met de topsportgedachte “geen goede inspanning zonder ontspanning” kunnen we reflecteren op wat we allemaal van onszelf vragen in het dagelijks leven, zowel thuis als op het werk.

Hoeveel performance energie lever jij op een dag? Wat vraag je van jezelf en wat wordt er allemaal van je gevraagd… word je daardoor soms in survival getrokken en/of zorgt dit soms ook burn-out energie in je leven? En natuurlijk, hoeveel recovery energie gun jij jezelf!?

Met het energiekwadrant leren we duurzamer met onze energie omgaan door sneller survival en burn-out energie te herkennen en daarop te reageren. Sneller een (korte) break en kwalitatieve ‘me-time’ inplannen oftewel jezelf recovery gunnen is de grote sleutel.

energiekwadrant michael kortekaas spreker workshop 3Heb je een tip voor de medewerkers van PI Nieuwegein?

Als eerste, wat is of wordt jouw ‘non-negotiable’ herstelmoment op een dag? Is dat een lunchwandeling, een minuutje of 20-30 naar muziek luisteren, muziek maken misschien, sporten of lekker rustig lezen. Plan ook eens wat vaker een rustmoment op een dag. Even stilstaan, een paar minuten uit een raam kijken (niet 8 uur 😉), een ademhalingsoefening, echt even genieten van je koffie of een goed gesprek met je collega. Je zult zien dat je in de avond meer energie overhoudt en op termijn minder werkdruk en meer werkgeluk ervaart.

energiekwadrant michael kortekaas spreker workshop 1Ervaring van een collega:

Ik heb de sessie vooral als leerzaam ervaren! Het heeft mij inzicht gegeven in het proces van de belasting waarmee collega’s en ik moeten balanceren. Ik was niet bekend met het energiekwadrant, maar het is een middel wat je kan helpen dichter bij je gevoel te komen. Ik zou de sessie zeker aanraden bij mijn collega’s.

 

energiekwadrant michael kortekaas spreker workshop 2Ervaring van een collega:

Ik heb de sessie als positief ervaren, mede door de openheid van mijn collega’s en het enthousiasme van de docent. Ik heb een duidelijker beeld gekregen waar je valkuilen kunnen liggen, ik heb geleerd om naar mezelf te kijken, wat ik doen en waar voor mij de pijnpunten kunnen liggen. Ik denk dat de sessie voor iedereen waardevol kan zijn. Door voor jezelf te kijken “waar sta ik “ scheelt misschien wel een hoop narigheid.