Skip to main content

Werknemers met een juiste balans tussen werk en privé, voelen zich gezonder, presteren beter en ervaren meer werkgeluk en voldoening in het werk. Als werkgever is het dus meer dan de moeite waard, misschien zelf wel essentieel, om te investeren in Vitaliteit en Mentale (veer)Kracht op de werkvloer om zodoende een optimale werk – privé balans te creëren: werkgeluk.

Tijdens mijn inspirerende sessies als motiverende spreker werkgeluk hoor je mij hier vaak over, maar in deze blog licht ik dit onderwerp voor je uit.

En zijn er ook nog andere voordelen als je hierop investeert? Jazeker, een zogenaamde ‘employer brand’. Ziet het maar als een soort van bonus.

Voordelen van werkgevers met een juiste balans in werk – privé voor het werkgeluk 

  1. Betere kans op aantrekken en behouden van toptalent in je bedrijf

Wanneer er meer autonomie ervaren wordt, bijvoorbeeld door controle over de verdeling van arbeid en rust, is het werven van nieuwe medewerkers een stuk makkelijker. Vooral millennials hechten hier veel waarde aan!

Hetzelfde geldt voor het behouden van medewerkers en/of talenten.

Wanneer de werkgever een negatieve invloed heeft, zullen zij eerder vertrekken.

Een mooi voorbeeld is de trend die bij een aantal corporates is ingezet na een lastig traject door niet standaard een financiële bonus te koppelen aan de prestatie, maar ook de mogelijkheid geeft voor het nemen van extra verlof.

  1. Werknemers zijn productiever

Het onderzoek is duidelijk en als spreker werkgeluk hoor ik dit tijdens mijn sessie vaak: Werknemers voelen zich energieker en gemotiveerder bij flexibele werktijden dan wanneer er standaard werktijden gehanteerd worden. Flexibele werktijden leiden ook weer tot een hogere productiviteit en omzet.

  1. Werknemers zijn creatiever en innovatiever

Door rust en ruimte ervaren werknemers meer mogelijkheid tot inspiratie en het uitdenken van oplossingen. Werknemers die daarentegen uit balans zijn hebben moeite om ‘out of the box’ te denken.

  1. Verzuim neemt af

Het is vrij logisch uiteraard. Wanneer er een niet evenwichtig werk – privé balans is eist dat een fysieke en mentale tol van je werknemers. Ongezonde werknemers zijn gegarandeerd vaker ziek. Andersom natuurlijk ook. Gezonde werknemers zijn minder vaak ziek of melden zich minder vaak ziek.

  1. Creëren van ‘Employer Brand’ door bovenstaande punten.

Talent, loyaliteit, psychologische veiligheid en verbeteren van de omzet en winst zijn allemaal bewijzen van een sterk werkgeversmerk.

Een bedrijf dat bekend staat om het naleven van de juiste werk – privé balans staat bekend als een bedrijf dat goed voor haar medewerkers zorgt. En dat draagt weer bij aan de zogenaamde ‘employer brand’.

Wat helpt nog meer mee aan werkgeluk?

  • Biedt keuzes aan
  • Werken op afstand
  • Geef het goede voorbeeld

Keuzes

Het is inmiddels wel duidelijk dat een balans tussen werk en privé veel voordelen heeft en eigenlijk een must is om er mee bezig te zijn. Nu is het wel zo dat mensen verschillen en daarmee ook de manier hoe zij dit succesvol implementeren in hun leven. Zorg er daarom voor dat werknemers hun wensen kenbaar kunnen maken.

En uiteraard spelen de levensfases waarin jouw medewerkers zich bevinden een belangrijke rol; zijn zij nog een studie aan het volgen, krijgen of hebben ze kinderen of zorgen ze voor zieke familieleden.

Wanneer jouw organisatie verschillende keuzes biedt kan de werknemer beter anticiperen op de levensfase waar hij of zij in zit. Uit de werkmonitor Q1 2018 van Randstad blijkt al dat 82% van de mensen graag flexibel werkt omdat het hen in staat stelt control te hebben over de verdeling tussen werk en het privéleven. Interessant om te weten is dat 68% gewoon tijdens de normale uren op kantoor aanwezig is.

Werken op afstand

Als er iets positiefs voortvloeit uit de corona tijd dan is het wel het concept ‘werken op afstand’. Voor 2020 was het in veel organisaties ondenkbaar om twee of meer dagen per week vanuit huis te werken. Het kon niet, er was geen of weinig vertrouwen en zat gewoonweg niet in ons systeem. Nu zijn er al grote bedrijven (bijvoorbeeld Google) die thuiswerken als standaard arbeidsvoorwaarden hebben opgenomen.

Het ‘werken op afstand’ is een belangrijke factor geworden. Het vermindert kosten en tijd die gepaard gaan met woon-werkverkeer waardoor er weer meer tijd overblijft voor de werk gerelateerde taken. Hoe gek misschien ook maar gemiddeld genomen is hierdoor het werkgeluk in Nederland met 0,2 punten gestegen (zie mijn vorige blog over werkgeluk: optimale werk – privé balans). Het loont dus echt de moeite om te investeren op technologie die online thuiswerken, vergaderen, meetings, etc. mogelijk maken.

Het goede voorbeeld

In eerdere blogs heb ik al eens aangegeven wat het belang is van ‘role modeling’ en ‘lead by example’. Ook in deze thematiek is dit belangrijk. Omdat de nieuwe technologieën ervoor zorgen dat we flexibeler en productiever kunnen werken zorgt het er ook voor dat het werk en privé steeds meer versmolten raakt.

Het is daarom van belang dat de CEO, het MT, teamleiders, leidinggevende het juiste voorbeeld geven door bijvoorbeeld niet te reageren op app-jes, e-mails en telefoontjes wanneer zij dagen vrij – of op vakantie zijn. Werknemers kopiëren namelijk onbewust gedrag en hiermee wordt al snel een cultuur gecreëerd van het altijd bereikbaar ‘moeten’ zijn.

Denk ook eens na over wat het effect zou kunnen zijn als werknemers zelf de regie kunnen nemen in dit soort situaties, ook al is de beslissing lastiger of staat er meer op het spel. Wat voor betrokkenheid en vertrouwen geeft dit henzelf, het team en in de organisatie.

De allerbelangrijkste van een goed voorbeeld is om ervoor te zorgen dat jouw personeel echt loskomt van hun werk wanneer ze het kantoor verlaten en als dit niet lukt dat ze dit durven uit te spreken.

Tip: laat het zien

Laat (online) zien wat je doet. Zoals gezegd kijken steeds meer mensen niet alleen naar geld maar ook naar de secundaire arbeidsvoorwaarden. Als jouw medewerkers tevreden zijn over de controle die ze zelf hebben kan dat jouw Employer Brand een enorme boost geven.

Tot de volgende week,

Michael.