Plezier hebben in je werk is voor veel Nederlanders helaas niet het uitgangspunt. Er moet gewoon brood op de plank komen. Het kan ook zijn dat het uitgangspunt geld en/of gemak is.
Laatst hoorde ik iemand tegen een kind zeggen die heel graag treinmachinist wilde worden:’Kies maar iets anders want dat verdient niet zoveel dan dat je denkt’. Even later vroeg het kind aan mij: ‘Een treinmachinist op de Thalys verdient waarschijnlijk wel veel toch? Omdat ‘ie zo hard gaat (en natuurlijk ook omdat het zijn favoriete trein was)’. Mijn hart brak eerlijk gezegd een beetje en ik heb hem uitgelegd dat het allerbelangrijkst is dat je iets doet wat je leuk vindt.
Het is waar dit artikel in de kern over gaat. Waar word je blij van? Of… doe jij waar je gelukkig van wordt? Hoe ga je van werkdruk naar werkgeluk?
Wat is nu eigenlijk werkdruk?
We hebben een zekere mate van druk nodig om te presteren. Een gezonde werkdruk helpt dus zelfs om te optimaal te presteren. Denk maar eens aan atleten, zij hebben ook spanning nodig om te presteren, echter teveel werkdruk geeft ons spanning en stress, en op lange termijn burn-out klachten en er ligt zelfs een burn- out op de loer.
Het is vaak een combinatie van lange dagen, veel werk, weinig rust en vaak over je grenzen gaan. Je dag of je week afmaken en uitkijken naar het weekend is vaak geen goed teken.
Wat is werkgeluk?
Werkgeluk is meer dan plezier in het werk. Een echte beschrijving voor werkgeluk is er niet maar het gaat in ieder geval verder dan ‘een leuke baan hebben’. Het is o.a. werk waar je voldoening uit haalt, geprikkeld wordt en genoeg positieve sociale interacties en steun ontvangt. Je laadt op, wordt gemotiveerd en kijkt uit naar de werkzaamheden die voor je liggen.
Big 5 factoren van werkgeluk:
Er zijn meerdere factoren die werkgeluk beïnvloeden. Iets doen wat je leuk vindt is niet per definitie energie gevend. Er moet een bepaalde balans zijn in onderstaande factoren. Een gebrek aan verantwoordelijkheid of juist een goede portie verantwoordelijkheid kan van groot belang zijn voor jouw geluk op het werk.
Dat jouw aanwezigheid betekenis heeft; jouw taken zinvol zijn een bijdrage geven aan het bedrijf is belangrijk. Je bent niet één van de zoveel werknemers, maar je bent een waardevolle kracht.
Ook is persoonlijke ontwikkeling belangrijk voor werkgeluk. Kun je bijvoorbeeld cursussen volgen en groeien binnen jouw functie? Investeren in jezelf geeft meerwaarde aan je werk en zo blijft het bedrijf en je functie uitdagend. Vernieuwen is het sleutelwoord en is zeker ook een noodzakelijke competentie in de nabije toekomst.
Factoren van werkgeluk
Lees ze eens rustig door en bedenk voor jezelf hoe hoog of laag je op onderstaande punten scoort.
- Autonomie; de mate van invloed die je hebt op het uitvoeren van je werkzaamheden
- Kwaliteit; kun je gebruik maken van je sterke kanten?
- Uitdaging; is er voldoende van? Best een beetje lastig of spannend is juist goed
- Afwisseling; doe je verschillende dingen zonder dat het stressvol wordt?
- Duidelijkheid; weet je wat er van je verwacht wordt?
Verder is psychologische veiligheid rondom het werk voor een groot deel bepalend om gewoon lekker te functioneren. Is er een veilige en plezierige omgeving, waardering van je werkzaamheden en ben jij, zijn jouw teamgenoten en leidinggevende(n) betrouwbaar?
Een werkwijze naar meer werkgeluk
Zelfkennis is van belang als je meer werkgeluk wilt ervaren. Wie ben je, wat wil je, wat zijn je kwaliteiten en waar krijg je bijvoorbeeld energie van.
- Plan eens een dag(deel) in voor jezelf om na te denken over wat je ideale baan is? Hoe ziet je droombaan eruit? Wat doe je dan voor werkzaamheden? En wat vooral niet. Kijk nog eens naar de factoren van werkgeluk hierboven.
- Wat vind je leuk aan je huidige baan, wat zou je meer willen doen en wat minder?
- Houd eens een geluksdagboekje bij. Geen ingewikkelde dingen maar gewoon waar je blij of minder blij van wordt. Dit geeft snel inzicht.
- Wat wordt jouw legacy? Oftewel hoe wil je herinnerd worden en nalaten aan je collega’s en dierbaren. Wat heb je dan gedaan?
5 tips om je werkgeluk te vergroten
- Zorg voor een juist energiemanagement; ‘Do not manage time, manage energy!’
- Stel haalbare doelen (zie o.a. blog prioriteit stellen)
- Wees positief
- Doe vaker dingen 100%
- Vergroot je ‘why’
Uiteraard gaan we later deze punten, over van werkdruk naar werkgeluk gaan, nog eens goed uitwerken met elkaar.
Voor nu…
Succes! Michael