Skip to main content

Na afloop van mijn lezingen als motiverende spreker deel ik vaak mijn slides en wordt mij gevraagd of ik nog literatuurtips met bijbehorende schrijvers heb. Uiteraard! 🙂

Hieronder mijn top 5 literatuurtips als motiverende spreker.

 1. Yuval Noah Harari – ‘Homo Sapiens’, ‘Homo Deus’ en ‘21 lessen voor de 21e eeuw
  Deze Israëlische historicus en futuroloog, gespecialiseerd in de geschiedenis van de middeleeuwen kreeg wereldfaam door het schrijven van de drie boeken; ‘Homo Sapiens’, ‘Homo Deus’ en ‘21 lessen voor de 21eeeuw’.Hij werd geboren in Kirjat Ata en groeide op in een niet-gelovig joods gezin, studeerde van 1993 tot 1998 geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en specialiseerde zich in militaire geschiedenis van de middeleeuwen.In 2002 behaalde hij zijn PHD aan het Jesus College van de Universiteit van Oxford en sinds 2005 is hij hoogleraar aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.

  Het boek ‘Homo Sapiens’ geeft ons een inkijk in de evolutie van ons tot sapiens oftewel mens en ook hoe verschillende soorten religies zijn ontstaan (omdat wij verhalenvertellers zijn). Hoe het komt dat wij de wereld domineren (doordat wij als enige soort kunnen samenwerken zonder elkaar te kennen) en hij geeft ons ook behoorlijk wat kritiek over wat wij de aarde aandoen.

  In ‘Homo Deus’ geeft hij een voorspelling en waarschuwing van onze toekomst op het gebied van Artificial Intelligence (AI) en onze behoefte – wens om onsterfelijk te worden, vandaar Deus oftewel god – goddelijkheid.

  In ‘21 lessen voor de 21e eeuw’ geeft hij een samenvatting van ‘Homo Sapiens’ en ‘Homo Deus’ en natuurlijk weer extra handreikingen.

  Harari ziet Mental Reslience oftewel veerkracht als één van de grote competentie om met alle veranderingen die komen gaan te dealen. Wij zullen onszelf steeds opnieuw moeten uitvinden en ontwikkelen de komende decennia. Zijn zorg is of wij dit psychologisch wel aan kunnen. Hij is zelf fanatiek beoefenaar van Vipassana meditatie, doet dit elke dag 2 uur en gaat minimaal 1 x per jaar op retraite.

 1. Margriet Sitskoorn
  Prof. Dr. Margriet Sitskoorn is hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en je zou haar kunnen (her)kennen van o.a. de Nationale IQ-test waar zij als deskundige om raad wordt gevraagd en natuurlijk van de boeken; ‘Ik2’ en ‘Het maakbare brein’.Als neuropsycholoog Klinische Neuropsychologie doet zijn onderzoek naar de relatie tussen hersenen en gedrag. Hoe kunnen wij onze hersenen ontwikkelen door onze omgeving en gedrag te veranderen.  Neuroplasticiteit ligt hieraan ten grondslag (zie artikel ‘Hersenen Vs. Gedrag’)Mijn persoonlijke quote: ’Dat wat je doet, daar word je goed in!’ is gebaseerd op haar wetenschappelijk onderzoek en literatuur.
 1. Erik Scherder – ‘Laat je hersenen niet zitten’ en ‘Singing in the brain’
  Als Nederlands hoogleraar neuropsychologie verbonden aan de VU (Vrije Universiteit Amsterdam) en als hoogleraar Bewegingswetenschappen aan Rijksuniversiteit Groningen is dit denk ik de meest bekende en gevraagde spreker van de afgelopen jaren.Zijn masterclasses op DWDD-university zijn populair door zijn kennis en de manier van presenteren. Ook is hij zelf een wandelend voorbeeld van fitheid en bewegen.Practice what he preaches!

  De uitspraak ‘Zitten is het nieuwe roken’ komt bij hem vandaan en is inmiddels legendarisch.

  Naast een pleidooi te houden voor bewegen, want dat is een must volgens Erik, heeft hij ook veel onderzoek gedaan naar muziek. En guess what! Muziek luisteren, nog beter, muziek maken heeft ook een positieve invloed op ons brein en met name de prefontale cortex.

 1. Focus – Rico Schuijers en Mark Tichelaar.
  Nummer 4 in mijn lijstje draai ik om. Het gaat over focus en daar wil ik graag twee schrijvers aan koppelen. Als eerste is mijn compagnon, Rico Schuijers. Rico is nog steeds de bekendste sportpsycholoog van Nederland en pioniert al vanaf 1993 in o.a. bowlen, schaatsen en gewichtheffen. Nu is zijn gedachtegoed over mentale training wijdverspreid.Niet alleen binnen de (top)sport maar ook binnen politie, Defensie, brandweer, etc.Het boek ‘Focus’ en ‘Als het erop aankomt’ zijn mooie naslagwerken.

  Mark Tichelaar is neuropsycholoog en begeleidt ondernemers, kenniswerkers en topsporters, heeft verschillende boeken geschreven en TEDx-talks gedaan. Het boek ‘Focus Aan/uit’ vind ik de beste uiteenzetting van zijn gedachtegoed over het beter en langer kunnen focussen.

  Met zijn uiteenzetting, handvatten en tips over single-, multi- en switchtasken heb ik niet alleen mijzelf maar al veel andere mensen geholpen.

 1. Matthew Walker – ‘Why we sleep’
  ‘Not only will your life be shorter, but your shorter life will also be worse!’. Deze uitspraak is voor mij een eyeopener en reden om het boek van neuropsycholoog en directeur van het Center for Human Sleep Science aan de University van California helemaal uit te pluizen.We weten vanuit wetenschappelijk onderzoek dat we korter leven naarmate we meer slaaptekort hebben. Voor veel mensen is het lastig om zo ver in de toekomst te kijken en daarop hun keuzes te baseren. Vandaar dat het tweede gedeelte van Matthew uitspraak vaak wel mensen aan het denken zet en soms zelfs confronterend kan zijn.Met slaaptekort is je leven gewoon een stuk minder leuk. Je bent een minder leuk mens en je kunt minder goed presteren en genieten van het leven. Het is een populair wetenschappelijk boek met veel herkenbare, spraakmakende en schokkende voorbeelden over slaaptekort.

  Wist je bijvoorbeeld dat er in Amerika elke 10 seconden een dodelijke verkeersomgeval ongeval plaatsvindt door het zogenaamde ‘drowsy driving’ oftewel in slaap vallen achter het stuur.

  Alcohol en verkeer gaan niet samen en hier is al veel over bekend. De trieste werkelijkheid is echter dat slaaptekort in het verkeer tot meer slachtoffers leidt.

Veel leesplezier en tot volgende week,

Michael