Skip to main content

In deze blog vertel ik je graag meer over mijn top 5 inspirerende mensen op het gebied van veerkracht. Een tweetal jaar geleden werd ik door Kevin Weijers, schrijver van het boek ‘21 dagen niet klagen’ in contact gebracht met spreker Niek van Adel. Natuurlijk had ik al eens van hem gehoord als spreker alleen hem nog nooit ontmoet.

We spraken af in Naarden bij het bos waar Niek graag wandelt met zijn hond Joep. Het klikt meteen en spraken af om elkaar meer te spreken en in contact te blijven.

Niet veel later kwam Niek met het idee om meerdere mensen die over veerkracht spreken bij elkaar te brengen. Corona was inmiddels het land door, we zaten in lockdown en onze eerste ontmoeting was zoals iedereen toen via Zoom.

De Kletkousen inspireren

Ook dit was een leuke klik en het idee om de inspirerende spreekgroep ‘De kletskousen’ op te richt was geboren. Inmiddels zien we elkaar met enige regelmaat en gaan we bij elkaar kijken om inspiratie op te doen en elkaar te helpen en beter te maken in ons vakgebied.

Ik heb zeer veel bewondering voor de leden van de Kletskousen. Niet alleen omdat het professionele en inspirerende sprekers zijn, maar ook als mens en de gebeurtenissen waar zij in het leven mee (hebben) moeten dealen inspireren mij als mens en spreker.

  1. Richard de Hoop

Met alle respect durf ik te zeggen dat hij de meest doorgewinterde en ervaren spreker is uit onze club. Al meer dan 25 jaar staat Richard de Hoop op de bühne en helpt mensen, teams en organisaties met samenwerken en veerkracht. En op geheel eigen wijze. Richard staat namelijk bekend als de spreker die ook zingt. Het is één van zijn grootste passies en manieren om inspiratie aan het publiek te geven. En dat lukt hem verdraaid goed kan ik jullie zeggen!

Dat hij zelf over een portie veerkracht beschikt laat hij o.a. zien door te dealen met de ergste nachtmerrie die een vader – moeder maar kan bedenken. Het overlijden van je kind.

Zijn vrouw Jacquliene en dochter Sanne raakten na een heerlijk dagje shoppen betrokken bij een auto-ongeluk waarbij Sanne uit hun leven werd gerukt.

Naast hun eigen veerkracht is het hebben van vrienden die je door dik en dun steunen één van de wijze levenslessen die zijn hebben opgedaan.

‘Leven is wat er met je gebeurt terwijl je bezig bent andere plannen te maken.’

Richard schreef o.a. de boeken ‘Herrie of Harmonie‘ en ‘Topteams zijn toekomstmakers‘.

  1. Joseph Oubelkas

Wanneer je op vakantie bent en je koffers incheckt, door de douane loopt en vooral in een ander land bent hebben we allemaal wel eens de gedachte gehad: ‘Ze zullen toch niets vinden in de spullen die ik bij mij heb?’ Ook al heb je nooit ergens mee te maken gehad.

Het gebeurde Joseph…

Hij werd onterecht veroordeeld voor het smokkelen van cocaïne in Marokko en kreeg 10 jaar celstraf. Onafhankelijk onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst uit dat er geen enkel bewijs is. Na 1637 dagen komt hij pas weer vrij.

Ondanks zijn onschuldige opsluiting is Joseph positiever en veerkrachtiger dan ooit. Hij spreekt over relativeren, waarderen van het kleine, koesteren wat je hebt en verdriet, woede en frustratie omzetten naar positieve energie. Het is een verhaal en vooral een persoon die je een keer in je leven gehoord wilt hebben. Bewustwording en inspiratie voor werkelijk iedereen!

Hij schreef het boek ‘400 brieven voor mijn moeder’

  1. Ferry Zandvliet

We weten dat terreur enorm ingrijpt op de angst van mensen. Het is zo erg en heftig dat iedereen er bang voor is, alhoewel het (gelukkig) niet vaak gebeurt en de kans dat je er mee te maken krijgt enorm klein is. Natuurlijk mede namens onze professionele veiligheidsdiensten als de AIVD, MIVD en de DSI (Dienst Speciale Interventies) die waakzaam zijn en zorgen voor onze veiligheid.

En dan gebeurt het Ferry toch… Op 13 november 2015 gaat hij met zijn vrienden naar Bataclan. Een theater in Parijs waar Eagles of Death Metal een concert geven. Die avond zijn er meerder aanslagen in de stad en ook in de Bataclan openen terroristen het vuur met hun Kalasjnikovs. Er vallen allerlei mensen dood naast hem neer en wonder boven wonder overleven Ferry en zijn vrienden de aanslag.

Tot die avond ontwikkelde Ferry zich een beetje tot een oude zeikerd zoals hij zelf altijd zo mooi kan zeggen. Hij was boos op het leven; op zijn omgeving, door de scheiding van zijn ouders en eigenlijk op alles wat niet goed loopt in de wereld. Na de aanslag kreeg hij te maken met allerlei dingen waaronder PTSS en toch weet hij dit om te zetten. Van ‘een oude zeikerd’ naar een mega inspirator op het podium.

Check zijn boek: ‘Beter na Bataclan

  1. Niek van den Adel

‘Lang zal ze laesie’, het is één van de uitspraken die hij geeft op (inter)nationale podia en ik denk dat er maar weinig mensen zijn die hier iets van begrijpen. Niek wel, alhoewel dit niet zonder slag of stoot gegaan is.

Na een opleiding in de horeca besluit Niek om consultant te worden; groot huis, groot salaris, grote auto en… een motor. Je voelt het al aankomen, in 2010 gaat hij onderuit en loopt een hoge dwarslaesie op waardoor hij in een rolstoel terecht komt en 37 pillen per dag nodig heeft tegen de pijn. Toch weet hij de pijn om te zetten naar iets anders…

Niek helpt en inspireert al meer dan 10 jaar veel verschillende doelgroepen met o.a. klantgerichtheid, leiderschap en omgaan met verandering.

Hij schreef een autobiografie die niet de zoveelste is over iemand die een ongeluk krijgt en vervolgens het licht ziet. Je leest hier over een (recalcitrante) man die pijn omzet naar liefde, kracht, gastvrijheid, doorzettingsvermogen, humor en succes. Een aanrader voor iedereen! Zowel een persoon om te horen als over te lezen.

Niek is auteur van de bestseller: ‘Crash

  1. Joyce de Ruiter

Last but not least, onze jongedame, onze parel én vriendin van de groep… Mevrouw de Ruiter! 🙂

Joyce is 17 als zij te horen krijgt dat ze het Usher syndroom heeft en rond haar 40e doof en blind zal zijn. Als dit al niet genoeg is krijgt ze ook te horen van hoor- en oogarts dat ze haar droomstudie ‘visual marketing’ wel kan vergeten. Alleen die naam kon al niet in combinatie met haar ziekte. Ze zal niet van waarde zijn in deze maatschappij…

Tsja, wat doe je dan?

Ze koos ervoor om niet in de slachtofferrol te gaan zitten en actie te ondernemen. En dat heeft haar veel opgeleverd. Joyce spreekt over het ontwikkelen van een wendbare mindset, veerkracht, omgaan met verandering en leiderschap.

Voor mij is Joyce een ‘role model’ op het gebied van Mentale (veer)Kracht. Niet in de laatste plaats omdat zij degene is waar het (allemaal) nog gaat gebeuren. Joyce zit in het proces van doof en blind worden en elke dag is een stap dichterbij. Ga er maar aan staan. Ik ben dan ook hartstikke trots dat ik haar om mij heen mag hebben en raad iedereen aan om eens naar haar te luisteren en/of haar boek te lezen.

Lees vooral haar boek: ‘Niet horen, net zien, niet zwijgen

Dé Kletskousen: Inspirerende sprekers en veerkrachtig

Een mooi rijtje inspirerende mensen waar ik nog steeds veel van leer en graag naar kijk. Ik mag blij en vereerd zijn in het groepje ‘Kletskousen’ te horen ;).

Veel plezier met het lezen van alle inspirerende boeken deze vakantie!

Michael