Je hoort het medewerkers of teamleiders zeggen: ‘We willen beter samenwerken!’. Nou, dan gaan we gewoon wat leuks doen, gezellig samen paintballen en daarna lekker Chinees eten, noemen we het teambuilding en dan zijn we er toch…? Uhh, nou nee. Dit soort dingen zijn natuurlijk wel even goed voor de moraal maar achter het creëren van een duurzaam en High Performing team zit wel iets meer.
Graag bespreek ik met jullie een benadering, een aanpak welke ik tegenwoordig veel gebruik om verschillende individuen, teams, managementteams (MT) en leadership teams te begeleiden en te coachen. Mijn compagnon Rico Schuijers, bekend als sportpsycholoog, heeft dit stappenplan ontwikkeld en al meerdere malen succesvol toegepast in topsport. Het heeft ons verschillende Olympisch gouden medailles opgeleverd in bijvoorbeeld hockey en waterpolo.
Teambuilding & teamperformance
Stappen te komen tot teambuilding en dus verbeterde teamperformance:
- Bewustzijn en kennis van jezelf
- Bewustzijn en kennis van een ander
- Acceptatie van deze verschillen (misschien wel één van de belangrijkste!)
- Communicatie
- Respect
- Vertrouwen
- Teamperformance
Growth mindset vs fixed mindset
Wat hieraan ten grondslag ligt is dat teamleden een zogenaamde growth mindset hebben en/of ontwikkelen. Een fixed mindset staat het verbeteren van teamperformance en het creëren van een hecht team namelijk behoorlijk in de weg.
Het gaat erom hoe een individu omgaat met gebeurtenissen in zijn of haar leven, ik noem dit als spreker mentale veerkracht. Vaak heeft dit te maken met verandering, teleurstelling en/of tegenslag. Het kan ook te maken hebben met vergelijken. Het vergelijken wat een ander heeft en jij niet. Dit is ook zo’n eigenschap die meestal in de weg staat voor de ontwikkeling van het individu en dus het team.
Hoe gaan mensen om met uitdagingen, obstakels in hun leven, als je ergens moeite voor moet doen, feedback of kritiek en natuurlijk ook succes van anderen.
Fixed mindset
Ben jij iemand die sneller kiest voor vermijden, opgeven, onplezierige dingen uit de weg gaat. Je snel defensief opstelt en anderen als bedreiging ziet dan heb je en ontwikkel je steeds meer een fixed mindset.
Growth mindset
Sta jij open voor nieuwe dingen, ben je een doorzetter, zie je investeringen, dingen die tijd en energie kosten als een pas naar succes, onderneem je actie om te komen tot verbeteringen en oplossingen en zie je het succes van anderen als een bron van inspiratie dan heb je en ontwikkel je steeds meer een growth mindset.
High Performance teams
Wanneer je een team beter wilt laten presteren zijn dus de individuele kwaliteiten van groot belang. Je hebt vast al eens van de uitspraak gehoord: ‘Het geheel is meer dan de som der delen’ en in het vormen van een topteam past dit ook.
Ik geef jullie een Big 5 High Performance
- Zelfbewust -> dit leidt tot motivatie en doelen stellen
- Positieve mindset -> dit leidt tot creativiteit, focus, analyseren en creëren van een oplossing
- Lef en durf -> dit leidt tot een growth mindset
- Actie en doelgerichtheid -> dit leidt tot assertiviteit en het maken van plannen
- Open en eerlijk -> dit leidt tot een cultuur met veel complimenten én feedback
Psychologische veiligheid in teams
Een goed voorbeeld van bovenstaande gezegde is de uitkomst van deze Big5. Wanneer individuen van een team deze 5 eigenschappen nastreven is psychologische veiligheid een uitkomst. En dat is een belangrijke!
Je hebt allemaal wel eens het gevoel gehad in een vergadering of bijeenkomst dat je bang was om incompetent te lijken bij het stellen van een vraag, bij het brengen van een bepaald idee of dat je het gevoel hebt dat alles wat je zegt onder een microscoop gelegd wordt. Dit kan zenuwslopend zijn en een giftige omgeving creëren waar mensen werken.
Een omgeving waar mensen zich veilig voelen om risico’s te nemen, hun mening naar voren te durven brengen en vragen kunnen stellen zonder dat er direct een oordeel geveld wordt.
Een cultuur waar managers leidinggevende oftewel leiders veilige zones creëren zodat medewerkers hun schild kunnen laten zakken. Dit noemen we psychologische veiligheid.
Het moedige gesprek
Het voeren van een ‘Courage Conversation’ is er eentje die ik wil benadrukken. In het komen tot verbeterde teamperformance en teambuilding staat dit onder punt 4, communicatie. En net zoals in elke relatie zit de winst vaak daar. Je kunt ook zeggen dat is waar de schoen wringt als het niet loopt. Wanneer je het stappenplan tot verbeterde teamperformance ernaast houdt kun je vaak ook zien waar het stagneert. Bij bijvoorbeeld communicatie zelf of moeten we nog een stapje terug?
Is er bewustzijn van eigen kennis en kunde en hoe zit dat bij de anderen? Is er acceptatie van de verschillen in mens, werkwijze, houding en gedrag. Mag dat er zijn als het werk goed gedaan wordt en de psychologische veiligheid gewaarborgd wordt/is.
Wanneer de eerste 3 punten voldoende aanwezig zijn gaat het dus om ‘de communicatie’.
Communicatie in teams
Durf, kan en wil jij een moedig gesprek voeren met je collega of leidinggevende? Als teamleider zou ik je adviseren om een systeem in te bouwen om dit aanwezig te laten zijn in een team en te onderzoeken hoe jullie dit samen kunnen versterken. Het begint natuurlijk met zelf vragen om feedback en het durven, kunnen en open staan voor kritiek. Want als jij dit doet, geef je het goede voorbeeld en versterk je wat je belangrijk vindt en wilt ontwikkelen binnen een team.
Zoals je ook in het schema ziet vallen de eerste 4 punten onder de zogenaamde growth mindset. Het is dus te leren en natuurlijk ieder op een eigen niveau.
Respect en vertrouwen en uiteindelijk verbeterde teamperformance en dus teambuilding zijn dus een gevolg van het juist implementeren van de andere stappen. Je kunt nergens respect en vertrouwen kopen en zomaar aanwezig laten zijn. Het bouwen van een team kost dus tijd en energie en dat gaat met vallen en opstaan. En juist bij dat vallen en opstaan wordt vaak een team gecreëerd. Mits natuurlijk de juiste ingrediënten aanwezig zijn bij de teamleden of beter gezegd in het team.
Dus paintballen en uit eten zeker doen met je team. Maar duik vaker met je team in hoe jullie gezamenlijk presteren en waarin verbetering zit, dat is echte teambuilding. Ik help je hier graag bij als spreker.
Succes!
Michael