Skip to main content

‘I may trust you with my life but do I trust you with my money and my wife…?’ aldus Simon Sinek

Wat maakt nu een goed presterend team?

Bij het stellen van deze vraag hebben we al snel de neiging om te kijken naar vaardigheden. De vaardigheid en kennis als de belangrijkste bijdragen aan het succes van een team, ook wel de ‘hard skills’ genoemd.

Maar als we de innerlijke werking van een succesvol team onder de loep nemen, ontdekken we dat er veel meer nodig is dan vaardigheden, kennis en talent alleen. We zullen zien dat succesvolle teams gebaseerd zijn op vertrouwen. En het is dit vertrouwen dat hen naar grotere hoogten stuwt. Vertrouwen noemen we ook wel de soft skills of essential skills.

Wat is belangrijker tussen deze twee concepten? Wanneer we moeten kiezen tussen Performance Vs. Trust of hard skills vs soft skills? Wie wint dan de strijd?

Teamprestaties: Simon Sinek & The Navy SEALs

Wanneer we het hebben over Performance vs Trust en wat het betekent voor teams, zullen we anekdotes horen of lezen van de beroemde auteur en inspirerende spreker, Simon Sinek.

Hij is een van de voorstanders van het belang van vertrouwen bij het vormen van goed preseterende teams. Na met de Navy SEALs te hebben gewerkt, noemde Simon Sinek vaak voorbeelden over hoe ze zijn en wat hen het “beste van het beste” maakt.

Geen verrassing meer inmiddels… dat heeft veel te maken met vertrouwen.

Simon Sinek over teamprestaties

Een Navy SEAL doorloopt een rigoureuze training om hun grenzen te verleggen en te ontdekken waartoe ze in staat zijn. Maar de training en omgeving die een Navy SEAL uitvoert, zijn niet alleen zo gemaakt dat ze hun vaardigheden kunnen benutten. Het is zo gemaakt dat ze kunnen beseffen dat hun succes van elkaar afhangt. Wanneer ze op een missie worden ingezet, moeten ze samenwerken. Niemand zal hen helpen hun missie te voltooien als ze elkaar niet helpen.

En met de inzet op een recordhoogte – we hebben het hier over leven en dood – moeten ze samenwerken met kameraden die ze volledig kunnen vertrouwen. Als het misgaat, moeten ze weten dat hun team achter hen staat.

Teambuilding: De Prestatie vs Vertrouwen matrix

Een van de belangrijkste dingen die Simon Sinek leerde met zijn tijd bij de marine, is hoe ze mensen selecteren die lid zouden worden van het Navy SEAL Team Six. Dit kan heel goed de geboorte zijn van het performance vs trust concept. Ze gebruiken een 2-assige matrix om te bepalen of iemand heeft wat nodig is om lid te worden van deze elite-eenheid. De y-as meet prestaties, terwijl de x-as vertrouwen meet.

Prestaties zijn het vermogen om iemands taak uit te voeren. Vertrouwen is iemands karakter op en naast het werk.

De manier waarop de Navy SEALs het zeggen:

Prestatie: “Ik mag je mijn leven toevertrouwen,
Vertrouwen: Maar vertrouw ik je met mijn geld en mijn vrouw.”

Vertaald in onze wereld:

Prestatie: je vaardigheden, behaalde KPI’s, opgeleverde kwartaalcijfers, etc.
Vertrouwen: wat voor persoon ben jij, help je mensen, zou ik bij je onderduiken, etc.

Inkoppertje

Niemand wil natuurlijk de ‘low performer, low trust’ en iedereen wil de ‘high performer, high trust’. De realiteit is echter dat niet iedereen over de ‘high performer – high trust’ competenties beschikt dus wat heeft dan de voorkeur?

Meten van teamprestaties bij de SEALs

Misschien zal het je verbazen maar de SEALs kiezen niet de beste presteerder. Ze kiezen degene die het meest betrouwbaar is boven iemand die goed presteert maar minder of onbetrouwbaar is. Ze hechten dus meer waarde aan iemands betrouwbaarheid dan aan hun vaardigheid voor het leveren van goed werk.

Meten van teamprestaties bij bedrijven

Lang verhaal kort, opvallend anders… 🙂

In het corporate leven en ook binnen de overheid hebben wij 1001 statistieken, schalen, grafieken, kpi’s en doelen om performance te meten. Er zijn alleen nagenoeg geen statistieken om iemand betrouwbaarheid te meten. Wij denken dat alles berekend kan en moet worden en kunnen dan al snel de mens uit het oog verliezen. En juist daar functioneert een bedrijf op.

Denk eens na: is het een prettig idee om te kunnen samenwerken met iemand die je kunt vertrouwen? Of waar zou jij voor kiezen? Samenwerken met iemand die goed is in wat hij of zij doet, maar geen respect en eerlijkheid toont naar anderen. Zonder vertrouwen kan een team of organisatie niet groeien en is succes niet duurzaam.

Het is waarschijnlijk niet zo moeilijk om een bekwame, hoogopgeleide werknemer te vinden die niet of minder betrouwbaar is. Misschien werk je wel met zo iemand samen? Je zult dan zien en ervaren dat deze werknemers een giftige omgeving creëren voor andere teamleden. Zeker als je ze niet aanspreekt, corrigeert en begeleidt.

Een goed presterend team is een verzameling van kennis, vaardigheden en talenten en hoe goed teamleden deze competenties samen inzetten en gebruiken. En dat werkt gewoon beter als je vertrouwen in elkaar hebt.

Teamleiders en managers

Dit zou ook een eyeopener kunnen zijn voor teamleiders en managers. Maar de volgende vraag komt dan ook al snel: mogen we dan helemaal niet meer sturen op prestaties en/of resultaat? Tuurlijk wel. We zouden alleen wel bijvoorbeeld evenveel belang kunnen hechten aan deze twee concepten en ons ook focussen op het opbouwen van vertrouwen in onze teams.

Wanneer je dus een leider moet aanwijzen in je team, ga dan voor iemand die door iedereen vertrouwd kan worden, niet alleen maar iemand die geweldig werk levert. Daarom begint ook betrouwbaarheid bij de ‘leiders’ zelf.

De leiders zijn er ook voor verantwoordelijk om een omgeving te creëren die vertrouwen kweekt. Zet goede mensen in een toxische omgeving en ze gaan kunnen gedwongen worden tot de meest vreselijke dingen. Zie hiervoor bijvoorbeeld het boek van oud Commandant Leen Schaap, Brand in Amsterdam. Dit gaat over de verziekte cultuur binnen de Amsterdamse brandweer en de manschappen en de OR die egoïstisch, racistisch en niet integer zijn. Het is de taak van een leider om te zorgen voor psychologische veiligheid, een veilige werkomgeving en dus de toxiciteit te elimineren.

Agile werkomgeving

In een Agile omgeving moeten teams harmonieus samenwerken om snel en met een hoog kwaliteitsniveau te leveren. Je hebt echt je perspectief te veranderen als je denkt dat succesvolle agile teams gebouwd worden op technische vaardigheden alleen. Je kunt de beste programmeur of een top salesman in dienst hebben maar als deze personen het anderen moeilijk maken om hun werk uit te voeren of niet helpen bij het verzorgen van anderen om tot dezelfde hoogte te reiken als zij zelf, dan creëer je alleen maar een prestatie gedreven omgeving die boven teamwork en vertrouwen gaat. Op lange termijn gaat dit bijna altijd fout en is dit dus niet duurzaam.

Het loont dus de moeite om verder te kijken dan alleen cijfers en aandacht te vestigen op de menselijke vaardigheden van de werknemers.

Teambuilding: Prestatie en vertrouwen

Denk dus niet aan prestatie Vs. vertrouwen maar aan prestatie én vertrouwen bij het bouwen van een team. Een medium performer kan ook geweldig werk leveren en tegelijkertijd harmonieus samenwerken met de rest van het team en een veilige en uitdagende omgeving creëren.

Succes, Michael

‘A team is not a group of people who work together. A team is a group of people who trust each other.” I believe in this wholeheartedly, because trust is essential for the functionality and the success of the team. If there is no trust, there is no team. It’s fake’.