Skip to main content

Niet alleen als spreker leiderschap, werkgeluk en mentale veerkracht maar ook als trainer en coach help ikmensen en teams met het verbeteren van hun energiemanagement en hun mentale veerkracht. Het doel: beter richting te houden op gestelde doelen en deze met meer plezier te behalen.

Om tot de essentie te komen start ik vaak met de vraag: “Wat wil je de komende 4-6 weken bereiken? 4-6 weken is namelijk niet te ver weg maar ook niet te dichtbij.

De volgende stap is nadenken wat in de weg staat om dat doel te bereiken, en samen te bepalen wat een mogelijke valkuil is.

Wat is nu de kern hiervan?

Deze opdracht geeft twee inzichten?

1.     We stellen vaak te hoge doelen en/of hebben te veel verwachtingen.

2.     Korte termijn fijn = lange termijn pijn.

1. Te hoge doelen en/of te veel verwachting

Ondanks dat er boeken vol worden geschreven over het stellen van doelen, en dat mensen (zeggen) dit steeds vaker te doen, is mijn ervaring dat gestelde doelen vaak onrealistisch hoog zijn. Ook zijn de doelen teveel gericht op het resultaat en daarmee vaak afhankelijk van anderen.

2. Korte termijn fijn = lange termijn pijn

Deze prachtige reflecterende uitspraak is van Margriet Sitskoorn en geeft een mooi inzicht over de invloed van het beloningssysteem op ons brein en daarmee ons gedrag.

Ons brein is gevoelig voor het omarmen van genot en het vermijden van pijn.

Het is een sterk systeem, ontwikkeld heeft door duizenden jaren evolutie heen, toen bijvoorbeeld voedsel schaars was en het ons stimuleerde op zoek te gaan naar calorierijk eten.

Hoe herken je het “korte termijn fijn = lange termijn pijn” beloningsysteem in de praktijk?

* Moeite met gezondheid

De makkelijkste, maar wel degene waarmee de halve wereld moeite heeft, is het handhaven van gezondheid. Want waarom is het zo moeilijk om regelmatig gezond te eten, voldoende te bewegen of en tijd je bed in te gaan…? Juist! Korte termijn fijn.

* In je comfort zone blijven

Waarom brengt verandering van bijvoorbeeld een functie(profiel) of een kleine gebeurtenissen in je privéleven je in de stress? Ook hier geldt vaak dezelfde regel. In je comfort zone zijn / blijven is korte termijn fijn, en uit je comfort zone gaan, wil het brein dan ook het liefste vermijden.

* Dagelijkse afleiding

Onze telefoon heeft dezelfde uitwerking op ons beloningssysteem als bijvoorbeeld suiker. Als je voelt dat er een berichtje binnenkomt wordt dopamine aangemaakt. Als je een rood bolletje ziet of kijkt naar het aantal likes op een laatst geplaatste post, gebeurt hetzelfde.

Recent onderzoek gepubliceerd op NU.nl gaf aan dat we gemiddeld 251 keer per dag op onze telefoon kijken. Over korte termijn fijn gesproken…

Wat is de oplossing?

Ons beloningsysteem is te controleren door de frontale kwab oftewel de pre frontaal cortex (PFC). De PFC kan emoties reguleren en beloningen uitstellen. Je kunt dit zien als een soort rempedaal, en noemen we ook wel jouw CEO. Plannen, organiseren, logisch denken, verbanden zien, empathisch vermogen hebben, gaan allemaal beter als de PFC uitgerust is.

Wil jij meer succes, gezondheid of geluk in het leven? Mijn tip is om te starten met het opladen van de PFC.

Maar hoe doen we dat?

Het werkt als een drietrapsraket:

1.     Zorg in de basis voor voldoende slaap, beweging en ontspanning oftewel de juiste balans tussen presteren en herstel

2.     Maak je doelen klein en overzichtelijk

3.     Herken en erken wat jouw “korte termijn fijn” is.

Reflecteer regelmatig, wees eerlijk naar jezelf en leer (jezelf) de juiste mentale tools aan om op lange termijn heen je gedrag te sturen.

Maar kunnen we dat wel veranderen?

Ja maar, zo ben ik nou eenmaal! Of ik doe het al zoooo lang op deze manier…

Dit zijn de twee meest gehoorde uitspraken tijdens en na mijn sessies als spreker leiderschap, werkgeluk en mentale veerkracht. Dit zijn vaak de eerste korte termijn fijn reacties en staan verandering in de weg (verandermanagement).

Het brein is maakbaar en kan tot hoge leeftijd leren en zich aanpassen, zeker als je fit blijft. Dit concept heet ‘plasticiteit van ons brein’.

DOEN!!! 

Als laatste wil ik ons dagelijks gedrag benadrukken. Het is paradoxaal maar het start echt met doen. Natuurlijk is denken, bewust worden, uitwerken en plannen maken al goed, maar echte verandering start met gedrag in het moment. Er is namelijk een wisselwerking met het brein en ons gedrag.

Ons brein zendt signalen uit die onze gedachten, gevoelens en gedrag sturen maar het werkt ook andersom. Dat wat jij denkt, voelt en doet vormt ook jouw hersenen.

Het is soms confronterend maar wanneer ik mensen langer coach zeg ik vaak tegen hen; “ik ga steeds minder luisteren naar wat je zegt, en steeds meer kijken naar wat je doet”.

Oftewel; Dat wat je doet, daar word je goed in!

Succes, Michael