If you knock me down, I come back stronger, Jane Goodall
Een mooie uitspraak van de inmiddels 86-jarige antropologe Dr. Jane Goodall en heeft alles te maken met het onderwerp omgaan met teleurstelling en tegenslag.
Onderzoek is namelijk duidelijk!
Bedrijven met bevlogen medewerkers, oftewel mensen en teams die veerkrachtig zijn, hebben 10% meer klantloyaliteit, 20% meer winst en 40% minder ziekteverzuim.
Veerkracht: teleurstelling en tegenslag
We denken nog maar al te vaak dat een goed idee, talent en/of werkethos doorslaggevend zijn. Het gaat echter veel vaker over de mate waarin mensen en teams veerkrachtig zijn en met verandering kunnen omgaan.
Dit geldt ook voor jou
Mentale (veer)Kracht wordt beschreven als het vermogen om mentale gezondheid te behouden of te herwinnen, vooral in moeilijke tijden. Het is veel meer dan de afwezigheid van ziekte, het gaat hier namelijk om positieve gezondheid; het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau die natuurlijk worden beïnvloed door sociale aspecten, werk en onze maatschappij.
Sneller met verandering omgaan
Allereerst is het belangrijk om de Big 5 Mentale (veer)Kracht nog eens aan te halen en misschien één van mijn vorige blogs nog eens te lezen. Staan de drie eerste punten bij jou als een huis?
- Fitheid
- Richting
- Actie
- Omgaan met teleurstelling
- Hulp vragen
Je hoeft natuurlijk niet gelijk te beginnen met rennen of je hele jaarplan aan te passen. Het gaat mij erom dat je over deze punten hebt nagedacht en ermee bezig bent.
Is bv fitheid echt onvoldoende dan zou mijn advies zijn om hier een actiepunt van te maken. Ook in deze blog ga ik je tips geven om sneller met verandering om te gaan maar dat gaat toch echt nog een stuk makkelijker als je gewoon lekker in je vel zit en weet wat je richting en doelen op langere termijn zijn.
Volgende blog gaat over ‘hulp vragen’ maar voel je niet belemmert om dit al eerder te doen uiteraard ;-).
De kieskubus
Het is belangrijk om te snappen welke coping stijl jij meestal toepast als het even tegenzit. Kijk eens naar de onderstaande kieskubus:
Nee, er is niet één stijl die het allerbeste is. De vier verschillende stijlen hebben allemaal een functie. Het is echter wel zo dat de linkerkant van de kubus; ‘accepteren en doen’ constructievere copingstijlen zijn dan de rechterkant; ‘onttrekken en klagen’. Dit betekent dat op lange termijn de laatstgenoemde niet functioneel zijn en waarschijnlijk geen oplossing bieden voor de doelen die je wilt bereiken en het behoud van je gezondheid in het algemeen.
Accepteren en reflecteren
Nu kan het ook zo zijn dat je bijvoorbeeld veel te snel en teveel in de actiestand staat waardoor je steeds energie verliest. Accepteren en even reflecteren waarom er tegenslag is kan dan heel functioneel zijn.
Klagen
Alhoewel ik er geen voorstander van ben en mensen heel vaak wijs op hun klaagzang heeft zelfs klagen gewoon een functie. We mogen echt wel even muggenziften en ergens wat van vinden, als we daarna maar loslaten of iets gaan doen om het op te lossen.
Denk hier eens rustig over na en bepaal eens welke copingstijl je het beste kunt kiezen.
Mentale veerkracht –> de reis van de held
Iedereen krijgt in zijn leven op een bepaald punt te maken met extra spanning, teleurstelling en/of tegenslag, dat is zeker. De vraag is alleen: hoe ga je hiermee om?
Mentale veerkracht gaat over de mate waarin jij kunt anticiperen en jezelf kunt herstellen. Dit hoeft natuurlijk niet altijd maar gelijk, soms moeten we even overleven. De kunst is wel om weer te kunnen starten en/of opnieuw je richting te kunnen bepalen. Dit kan het beste door (opnieuw) kleine doelen te stellen.
Je leert hierdoor te focussen op die dingen waarop je invloed op kunt uitoefenen en realistische verwachtingen te creëren. Door met teleurstelling en tegenslag om te gaan ontwikkel je een gevoel van controle en zie je de toekomst met steeds meer vertrouwen tegemoet.
Enne… je bent een held als je deze reis doorloopt i.p.v. ‘bij de pakken neerzitten’.
Succes en tot volgende week,
Michael