Skip to main content

Graag wil ik met jullie een praktijkvoorbeeld delen waar ik zelf veel van mijn mentale tools inzet of, beter gezegd, gebruik om te komen tot professioneel optreden waar ik met regelmaat over mag spreken. De opnames van een seizoen Hunted. Ik neem jullie in dit blog mee in een dag opnames bij Hunted (VIPS). Naast motiverende spreker ben ik namelijk ook één van de Hunters in het programma Hunted van AVROTROS.

Hunted

Er zijn inmiddels 6 seizoenen uitgezonden waarvan ik 5 seizoenen mee heb mogen doen (seizoen 1 deed ik niet mee). In april – mei 2022 volgt er weer een nieuw seizoen, oftewel seizoen 7, zowel een reguliere als een VIPS-editie.

Allereerst, de opnames van één seizoen Hunted duren ongeveer 4-5 weken; 3 weken reguliere deelnemers, een aantal dagen rust na de finale, om vervolgens te starten met een week opnames van Hunted VIPS.

Een opnamedag uit Hunted

Vier tot vijf weken lang, zijn we elke dag van 10:00 tot 20:00 uur opnames en vol gas ‘actie’. Vanuit energiemanagement gesproken is dit dus ruim een maand survival.

Rond 09:30 uur staan we klaar om te zenderen, de auto of een bepaalde actie te prepareren zodat we om klokslag 10:00 uur kunnen starten en bijvoorbeeld direct kunnen reageren op een ‘spoedje’ van HQ.

Om 20:00 uur zijn we klaar, breken we de boel af, zoeken we een hotel in de buurt, eten we wat (drinken soms een biertje (of twee ;-)) en kunnen even napraten, lekker kletsen en natuurlijk slapen.

Vaak zijn we alleen met ons team; ikzelf, mijn collega hunter en onze Camjo (camera journalist) oftewel met z’n 3-en. Als de situatie zich voordoet dat we met meerdere teams een actie hebben gedaan zijn we met meerdere teams op één locatie. Een echte verrijkte omgeving dus.

Gelijk maar met de deur in huis. Ja, het is gezellig om even een biertje te drinken als we bij elkaar zijn in de avond maar ik betaal de volgende ochtend meteen de prijs. Zeker naarmate we langer bezig zijn. Ik ben brak en minder geconcentreerd.

Samen met onze Headquarters (HQ) en 3 operationele hunterteam jagen wij op de ‘voortvluchtigen’.

HQ, o.a. met

Hunter Team 1

 • Michael Kortekaas
 • Ron van Bodegom Smith

Hunted vs. Mentale (veer)Kracht - Spreaker Michael Kortekaas

Hunter Team 2

Hunted vs. Mentale (veer)Kracht - Spreaker Michael Kortekaas

Hunter Team 3

 • Thijs Wattimina
 • Niels Klein

Hunted vs. Mentale (veer)Kracht - Spreaker Michael Kortekaas

In de vorige seizoenen waren Dennis van Heerden en Jehury van Deursen te zien als #team 1 en vormde ik samen met Mark Halfmouw #team3 (zie foto onder).

Hunted - Hunter Michael Kortekaas: Spreker Leiderschap, werkgeluk en mentale veekracht

Sporten en me-time

In de ochtend sporten is één van mijn sleutels om mijn energie over langere termijn te managen en plan ik daarom elke dag in. Rond 07:30 uur wakker worden om vervolgens om 07:45 uur 45 minuten te gaan bewegen.

Daarna lekker ontbijten en dat gebruik ik echt als mijn rust moment, ‘me time’ oftewel recovery moment van de dag; 30-45 minuten genieten van ontbijt en een goeie kop koffie.

Gedurende de dag zijn een broodje, sapje, koffie, etc. bij een tankstation de mini breaks van de dag en gebruik ik deze om zo goed mogelijk in het hier en nu te zijn en te zorgen voor kwalitatieve recovery zodat we daarna weer kunnen performen en / of beter met survival kunnen omgaan.

Zowel kleine als grotere recovery momenten zijn dus belangrijk omdat we ons tijdens de opnames nagenoeg elke dag van 10:00 – 20:00 uur in de survivalzone begeven.

Energiemanagement

Verder qua energiemanagement. In het moment; kort (ademhaling) en over de dagen verspreid en weken lang: slapen, bewegen, eten en ontspannen.

Voorbereiding Hunted

Veel mensen vragen mij wat ik doe als voorbereiding op de opnames van Hunted:

 • Veel sporten, met name CrossFit en specifiek interval hardlopen – sprinten;
 • Slapen, ontspannen en op mijn voeding letten;
 • Twee weken vooraf als spreker minder inspirationals, opleidingen of workshops inplannen.

Na Hunted?

Terug naar default of beter gezegd, terug naar normaal. Dit heb ik na het eerste seizoen ‘fout’ gedaan en daar ook van geleerd. Voor mijn eerste deelname aan Hunted werd ik onverwacht gevraagd en direct na de opnames stond onze vakantie gepland. Mijn gezin heeft de eerste week van de vakantie alleen niet zoveel aan mij gehad omdat ik nog compleet in de bubbel, grilligheid en hoge energie zat van de 3 weken opnames. Pas in de tweede week kwam ik een beetje meer in de ruststand.

Belangrijke les is dus: terug naar default. Nu plan ik na de opnames een week in waarin ik werk maar niet te veel doe, zorg dat ik herstel en terug kan naar een normale situatie.

Hunted vs het werkveld

Een mooie link is te leggen naar het werkveld waar het voor mensen en teams na drukke weken – maanden, bijvoorbeeld kwartaalmeetings, jaarafsluiting, echt nodig is om even tot rust te komen in plaats van direct weer met de volgende targets bezig te zijn.

Mentale tools tijdens opname

Wat gebruik ik verder tijdens de opnames aan mentale tools?

 • Waarnemen, informatie verwerken, loslaten, beslissingen nemen en handelen:

Dit valt ook wel onder het kopje actie-intelligentie;

 • Schakelen tussen verschillende taken. Van huiszoeking, tot ondervraging, tot observatie tot bakens plakken en natuurlijk (voorbereiding op) het doen van een aanhouding;
 • Omgaan met verandering, teleurstelling & tegenslag;
 • De kwaliteit om niet te blijven hangen in wat er gebeurd is. Na bijvoorbeeld teleurstelling opnieuw kunnen focussen of als dingen fout gaan jezelf afvragen, wat vinden mensen van mij?

Hunter trailer seizoen 5

Mentale veerkracht tools

Hieronder een aantal voorbeelden van verschillende (mentale) tools die we gebruiken die ook binnen de Nationale Politie bekend zijn en uitgeleerd worden door een aantal hunters.

Hunted vs. Mentale (veer)Kracht - Spreaker Michael Kortekaas

 • Doelen stellen
  Richten op proces (hoe) in plaats van resultaat (wat).
 • Visualisatie
  Beelden vormen van een woning, omgeving, aanrijroute, etc? Doorlopen van ons plan, wie loopt waar, etc.
 • Energiemanagement
  Spanningscontrole door bijvoorbeeld ademhalingstechnieken of visualisatie.
 • Aandachtscontrole
  Aandacht kunnen richten op onze taak. Oftewel goed kunnen focussen. Belangrijk tijdens hectische momenten maar onderschat niet het belang van aandacht richten tijdens langdurige (saaie) opdrachten, bijvoorbeeld een huiszoeking of observatie van twee – drie uur.
 • Actie-Reflectiemodel (ARM)
  Korte (hot) debriefs zijn de sleutel tot persoonlijke ontwikkeling en een verbeterd teamoptreden. Acties vragen om reflectie; Hoe ging het? Wat is je gevoel erbij? Hoe komt dat en wat gaan we volgende keer anders doen? Vooral dat laatste is belangrijk.
 • Gedachtecontrole
 • Positief blijven denken. We doen veel en het meeste wordt niet uitgezonden. Op tv gebeurt er vaak wat, maar tijdens de opnames lukt er ook veel niet, lopen acties op niets uit, gaat e.e.a. verkeerd, etc. Realistische tot helpende gedachtes kunnen blijven formuleren is dan een groot goed.

Veel kijkplezier met Hunted VIPS vanaf 24 januari!

Michael