Of je nu een middag hebt met je team op locatie, een teamuitje buiten de deur, een afsluiting van een kwartaal – jaar of je pakt echt groot uit door een event of congres te organiseren; een goede en inspirerende gastspreker is écht een aanvulling en meerwaarde voor het goed slagen van de dag. Maar hoe vind je een goede gastspreker? Een spreker zorgt ervoor dat mensen vanuit een ander perspectief kijken naar uitdagende en soms lastige zaken. Een frisse wind van buitenaf door iemand die ervaringen heeft in soortgelijke of juist andere situaties creëert een verrijkte omgeving voor eenieder.
Hoe kies je nou de juiste inspirerende gastspreker?
Big 5 voor het kiezen van een goede gastspreker
Waar je op kunt letten en waarop je keuzes kunt baseren.
- Expert (of juist niet 🙂)
- Nieuwsgierigheid
- Entertainer
- Passie
- Probleemoplosser
-
De gastspreker is een expert (of juist niet)
Laat ik eens beginnen met een voor de hand liggende en tegelijkertijd ook gelijk een tegengeluid geven. Zorg ervoor dat je een expert als spreker boekt! Ja duhh, natuurlijk en logisch, je wilt dat deze persoon weet waar hij/zij over spreekt en dat dit hout snijdt natuurlijk. Dat diegene over de juiste informatie, relevante kennis en ervaring beschikt en dat dit het liefst iemand is waar jouw mensen de persoon van kennen of met bewondering naar kijken. Tegelijkertijd erger ik mij steeds meer aan mensen die zichzelf ‘expert’ noemen en zich ook zo voordoen. Dat worden er steeds meer.
Laten we eens een onderwerp kiezen, bijvoorbeeld leiderschap. Ik geloof dat iedereen op dit gebied student is en dat leiderschap een ‘practice’ oftewel oefening is. Natuurlijk de ene student is verder dan de andere alleen niemand is alwetend. Het is een voortdurend leerproces waar je fouten mag en zelf moet maken om verder te komen. Kijk dus uit met mensen die (denken en) zeggen dat ze de wijsheid in pacht hebben en zichzelf enorm profileren als expert. Vaak gaat dit gepaard met (stoere) verhalen over wat zij allemaal wel niet gedaan en bereikt hebben en voordat je het weet krijg je een waterval aan zenden met daarnaast 130 slides en 80 foto’s en filmpjes, liefst van zichzelf, waaruit wij moeten opmaken hoe geweldig deze persoon is en wat wij allemaal wel niet anders zouden kunnen, liefst moeten doen.
Voor een goede lezing is het veel minder van belang hoeveel mensen gedaan en/of meegemaakt hebben, de echte goede leiders weten dat er altijd nog te leren valt en dat er dus meer is dan hun eigen wijsheid. En misschien wel het allerbelangrijkst, dat het probleem of het verhaal van anderen juist belangrijk is en ertoe doet. Ongeacht of jij dit allemaal al 25x hebt meegemaakt en opgelost. Het gaat dus om de mensen, de deelnemers oftewel het publiek. Niet om jou!
Don’t show them what you can do, show them what they can do!
-
De gastspreker is nieuwsgierig
Nu we gesproken hebben over het belang van een iemand die een reputatie oftewel kennis van zaken heeft, liefst ook nog eens een beetje bescheiden is, gaan we het hebben over nieuwsgierigheid. De eerste vaardigheid die hieraan ten grondslag ligt is luisteren. En dit heb je vaak al snel door tijdens een eerste kennismaking of iemand hiertoe in staat is.
Noot.
Wat voor mij een echte showstopper is, is dat je het gesprek dus niet eens aan kunt gaan. Dat het contact vooraf alleen via een PA en/of management loopt en je dus niet met de spreker zelf in gesprek kunt. Het geeft waarschijnlijk al iets weer over het (standaard) verhaal wat je gaat krijgen. Een echte spreker is geïnteresseerd in waarom jij hem wilt hebben op een event en luistert naar de wensen, leervragen en eventueel problemen waar het individu, een team of organisatie tegenaan loopt.
Wanneer je het gesprek voert let dan eens op hoe snel iemand over zichzelf begint en binnen ‘no time’ een oplossing heeft. Is diegene nieuwsgierig en wordt er wel echt geluisterd? Het is van cruciaal belang voor een geslaagd optreden later.
-
De gastspreker is een entertainer
Begrijp mij goed. Je hoeft echt niet als ‘The masked singer’ het podium op te komen en allerlei Bert Visscher acts op te voeren om een geslaagd optreden te verzorgen. Juist niet. Heel vaak zijn te gelikte slidesdecks, allerlei filmpjes / acts tussendoor en ingestudeerde grappen een dekmantel van waar het echt om gaat, namelijk de spreker zelf en natuurlijk de inhoud van de lezing.
Echter spreken is wel een vorm van cabaret. Al mijn hele carrière roep ik dat mensen het best leren vanuit plezier en liefst hun werk, misschien wel het leven, zien als een speelveld. Mensen gaan nu eenmaal sneller ‘Van de weerstand, in de leerstand’ als het aantrekkelijk, leuk en vermakelijk is.
Noot.
Niet in de laatste plaats is het zeker ook handig om e.e.a. laagdrempelig te houden. Wanneer mensen het idee hebben dat ze te veel moeten of dat het onbereikbaar is, haken ze snel af. Hoe complexer en/of gevoeliger het onderwerp, hoe belangrijker de entertain-factor of beter gezegd humor wordt. Ook hier geldt dat zwaarmoedigheid vaak niet helpt om mensen mee te krijgen. Je wilt dat jouw deelnemers – het publiek met volle energie de zaal verlaat. En dit doe je door de gelukshormonen, dopamine en serotonine, maximaal aan te zetten! Een spreker die de humor aan zijn kont heeft hangen werkt aanstekelijk.
De vraag aan een gastspreker is dan ook?
Kun je een verhaal pakkend en boeiend vertellen. Zit er een kop en een staart aan? En het liefst zo dat mensen hun aandacht erbij kunnen houden. Een goede check is dan ook om iemand eens om een mop te vragen. Het lijkt eenvoudig alleen achter het vertellen van een goeie mop zitten veel entertain kwaliteiten verborgen.
-
De gastspreker heeft passie
De moderne naam voor een lezing tegenwoordig is een inspirational of een motivational. Je wilt dus ook een spreker op het podium hebben die dit bewerkstelligt. Energie is namelijk besmettelijk en enthousiasme is dit óók! Maar uhh, wacht even, heeft dat met passie te maken? Jazeker. Wanneer mensen gepassioneerd zijn over een onderwerp heeft dat een direct verband met motivatie en dus energie. Of je nou introvert of extravert bent, met passie worden mensen enthousiast en dat werkt dus aanstekelijk qua energie.
Niet in de laatste plaats zou ik eens toetsen of diegene ook echt aan ‘Practice what you preach’ doet. Dit kan een misstap voorkomen en geloofwaardigheid flink in de weg staan bij het ontbreken hiervan.
Waar spreekt een gastspreker over?
Bijvoorbeeld als iemand spreekt over duurzaamheid. Mooi! Alleen hoe ziet dat voor diegene zelf eruit?
- Investeert diegene in duurzame relaties?
- Zorgt iemand goed voor zichzelf qua fitheid en vitaliteit?
- Denkt en handelt diegene vanuit lange termijn of zijn er veelal quick fixes te vinden in zijn of haar leven?
Lang verhaal kort, je wilt iemand op het podium die gepassioneerd en bevlogen is!
-
De gastspreker is een probleemoplosser
Ladies and gentlemen, we got him – her! Yess. De spreker is ‘The salvation’ en gaat ervoor zorgen dat mensen antwoorden hebben en dat vanaf nu alles vlekkeloos loopt. Uhh, nee. Helaas werkt dit niet zo. Natuurlijk, het is belangrijk dat er een aantal denkrichtingen en oplossingen komen voor gestelde vraagstukken. Alleen een goede spreker zal hierin ook voorzichtig en niet al te absoluut zijn. Vaak liggen dingen veel genuanceerder dan voorgeschoteld en is het aan de mensen, het team en de organisatie zelf om verder te bouwen op gedeelde denkwijze en gedachtegoed.
Wat ook vaak sterk werk is, dat de spreker er juist eerst een groter probleem van maakt. Dus niet gelijk de probleemoplosser uithangen maar ook een probleemsteller zijn.
- Doe eens een voorspelling van wat gebeurt er als we dit niet aanpakken of oplossen?
- Wat gaat er dan allemaal fout?
- Wat zijn de consequenties voor ons als bedrijf, de maatschappij en natuurlijk de gevolgen voor ons als mens, dier en het klimaat.
Juist door eerst aan te zetten op het probleem kunnen een aantal mogelijke oplossingen sneller en beter omarmt worden. Een goede spreker kan dus ook een probleem schetsen, komt niet te snel met de oplossing, kan drama gebruiken en uiteindelijk als een soort van superheld met een aantal handreikingen en oplossingen komen zodat iedereen met volle energie en (een beetje ;-)) gerust naar huis gaat.
Veel succes met het uitzoeken van een goede gastspreker!
En oja, je kunt mij boeken door hier te klikken ;-). Of bekijk eerst de onderwerpen waar ik over spreek.
Tot snel,
Michael