Praeparatus Esto
Deze week had ik de eer om geïnterviewd te worden door RTL Boulevard, waar we dieper ingingen op de rol van de Dienst Speciale Interventies (DSI) in Nederland.
Met mijn achtergrond in politie, defensie en als geweldsspecialist en trainer mentale kracht voor o.a. speciale eenheden, kon ik inzicht geven in het werk van deze elite-eenheid. Naast het technische en tactische aspect van hun werk, is veerkracht een essentieel onderdeel van hun operaties.
Wat doet de Dienst Speciale Interventies (DSI)?
De DSI is de overkoepelende dienst die de leiding heeft over speciale eenheden van zowel de politie als defensie in Nederland. Deze eenheid is gespecialiseerd in het bieden van een snelle en effectieve reactie op gevaarlijke situaties, zoals terreur, gevaarlijke en vuurwapengevaarlijke verdachten. Hun werk varieert van het omgaan met verwarde personen die suïcidaal zijn tot het aanhouden van gewelddadige criminelen, zoals we zagen bij de inval van zaterdagochtend 4 januari (zie ook video).
Het incident van 4 januari:
Waarom escaleerde de situatie ter plaatse?
Op 4 januari voerde de DSI een geplande inval uit, gericht op het aanhouden van vuurwapengevaarlijke verdachten. Tijdens deze operatie escaleerde de situatie plotseling toen de verdachten het vuur openden op de DSI-leden.
Het volledige onderzoek door de Rijksrecherche moet nog naar buiten gebracht worden maar zoals het nu op het eerste gezicht en de media gecommuniceerd wordt is er waarschijnlijk in het aanlopen naar het betreffende pand een verkenner van de eenheid gesignaleerd (iemand die vooraf controleert of bijvoorbeeld de deur niet gebarricadeerd is, etc) en hebben zij een stukje initiatief verloren.
Dit soort eenheden werken namelijk met verrassing en overrompeling als tactisch wapen zodat de verdachten geen of heel weinig tijd hebben om een plan te bedenken hoe zij zich uit de situatie kunnen manoeuvreren en/of geweld kunnen gebruiken als ‘verdediging’.
En dan kan een situatie onverwachts toch anders lopen.
Hoe goed voorbereid ook en zeker afgezet tegen de hoeveelheid inzetten per jaar, is dit een werkelijkheid die bestaat. Er vinden namelijk veel acties van vuurwapengevaarlijke verdachten plaats, maar slechts zelden escaleert dit. Dat benadrukt de professionaliteit, effectiviteit en efficiëntie van deze teams.
Het belang van mentale kracht
Dit onderstreept het belang van mentale kracht en actie-intelligentie in dergelijke situaties. De leden van de DSI moeten kalm blijven en snel beslissingen nemen onder extreme druk. Mentale veerkracht en focus zijn cruciaal om effectief te kunnen handelen in onverwachte en gevaarlijke omstandigheden.
Door de onderkenning hebben de verdachten waarschijnlijk bedenktijd gekregen en is er besloten om het te schieten. De DSI, getraind om snel en efficiënt te reageren, moest terugvuren om zichzelf en anderen te beschermen. Bij deze schotenwisseling werd één van de verdachten dodelijk getroffen.
Hoe verloopt een inval nu eigenlijk?
Een inval door de DSI volgt strikte protocollen.
Het begint met een verzoek van een onderzoeksteam dat de aanhouding van een verdachte nodig acht. De teamleider van de DSI beoordeelt of de situatie voldoet aan de inzetcriteria. Indien dit het geval is, wordt toestemming gevraagd aan het Openbaar Ministerie (OM) en de eenheidsleiding van de politie. Wanneer alle noodzakelijke goedkeuringen zijn verkregen, wordt de interventie uitgevoerd met als doel een snelle en veilige afloop.
Om twee redenen geef ik geen informatie over de procedure oftewel inval zelf:
- De veiligheid van de politieteams en individuen moet gewaarborgd blijven.
- De toekomstige invallen moeten natuurlijk verrassend en overrompeld blijven zodat verdachten veilig en secuur aangehouden worden.
De gevaarlijke realiteit van DSI-operaties
Het incident van 4 januari is een voorbeeld van de risico’s die gepaard gaan met het werk van de DSI. Hoewel de eenheid is getraind om geweld te minimaliseren, zijn ze soms gedwongen om op te schalen in geweld en te schieten om levens te beschermen. Dit vereist niet alleen fysieke paraatheid, maar ook mentale kracht om de emotionele impact van dergelijke situaties te verwerken en door te gaan met hun missie.
Onderzoek door de rijksrecherche
Na de schietpartij heeft de rijksrecherche een onderzoek gestart. Dit is een standaardprocedure bij geweldsincidenten waarbij de politie betrokken is, vooral als er gewonden of doden vallen. De rijksrecherche onderzoekt de exacte toedracht van het incident, inclusief waarom de verdachten vuur openden en de omstandigheden waarin de DSI terugvuurde. Dergelijke onderzoeken kunnen weken tot maanden duren, aangezien elk detail grondig wordt geanalyseerd om een volledig beeld te krijgen van wat er is gebeurd.
Noodzakelijkheid van de DSI
Het incident van 4 januari toont de noodzakelijkheid van de DSI in het omgaan met de toenemende complexiteit en ernst van criminele activiteiten. Hoewel dergelijke schietincidenten zeldzaam zijn, helpen ze ons herinneren aan het belang van een gespecialiseerde eenheid die voorbereid is op de meest extreme situaties.
“Het motto van de DSI, Praeparatus Esto, is treffend: Voorbereid zijn!”
Want, een falende voorbereiding is een voorbereiding tot falen. Mentale kracht is hierbij de rode draad, elke keer weer de motivatie en benodigde focus creëren om iets tot in de puntjes voor te bereiden en een bepaalde actie volgens plan uit te voeren vraagt de benodigde mentale weerbaarheid en zonder dit zouden de leden van de DSI hun complexe taken niet kunnen uitvoeren.
Mentale kracht en veerkracht gaan hand in hand
De Dienst Speciale Interventies speelt een cruciale rol in het handhaven van veiligheid in Nederland, vooral in situaties die het uiterste vragen van zowel fysieke als mentale veerkracht. Het incident van 4 januari benadrukt de complexiteit en de risico’s die gepaard gaan met hun werk, en het belang van hun voortdurende voorbereiding en training.
Mentale kracht is niet alleen essentieel voor de leden van de DSI, maar ook een belangrijke les voor ons allemaal. Door onszelf mentaal voor te bereiden en veerkrachtig te blijven in moeilijke situaties, kunnen we beter omgaan met de uitdagingen die het leven ons biedt.
Meer weten?
Heb jij vragen over het werk over mijn ervaringen met dit soort eenheden of politie, brandweer, defensie, ook in relatie tot mentale kracht? Als spreker sta ik regelmatig met dit onderwerp op het podium.
Laat het me weten via de contact pagina of bel of stuur mij een app op 06 – 53 38 88 11.
Werk veilig en tot snel,
Michael