Voor de meeste mensen klinkt het vrij logisch, je wilt graag succes, gezondheid en geluk in het leven. Dat is makkelijk gezegd maar het bereiken van deze doelen kan behoorlijk uitdagend zijn, soms zelf ronduit ingewikkeld. Het is vooral de combinatie die het hier lastig maakt. Dit vraagt om een behoorlijk set skills op het gebied van Mentale (veer)Kracht.
We hebben het al eens vaker over het brein gehad en specifiek over de prefrontale cortex (PFC). Prof. Dr. Margriet Sitskoorn, o.a. hoogleraar aan de universiteit van Tilburg en schrijfster van de boeken ‘Het maakbare brein’ en ‘Ik2’ noemt dit gedeelte ook wel ons CEO-brein.
Executieve vaardigheden als plannen, organiseren, logisch denken, normaal sociaal gedrag, risico inschatting, empathisch vermogen en het kunnen reguleren van emoties (soms zelfs keihard remmen) zijn kerntaken van dit gedeelte van ons brein.
Waarom CEO-brein?
De mate waarin jij dit brein beter hebt ontwikkeld bepaalt of jij succes, gezondheid en geluk in het leven kunt nastreven. Oftewel het bepaalt jouw richting!
Vooral de combinatie van die drie is interessant. Vaak genoeg hoor ik mensen zeggen en ik weet zeker dat ze het denken: ‘Mijn PFC doet het vrij goed’ omdat ze bijvoorbeeld succes hebben in het leven.
Echter als jij op je 40e financieel binnen bent, alleen heb je drie scheidingen achter de rug en je hebt inmiddels diabetes type twee opgelopen omdat je een structureel slaaptekort hebt, niet beweegt en ontspant, ongezond eet en met regelmaat alcohol drinkt (en misschien wel drugs gebruikt) dan zou je toch nog eens bij jezelf ten rade kunnen gaan. Werkt die prefrontale cortex van mij wel zo goed?
Andersom is dit ook een waarheid natuurlijk!
De mensen die de hele dag roepen dat het over geluk en je ‘gelukkig voelen’ in het leven gaat, en die vervolgens weinig tot niets doen wat henzelf betekenis geeft, waarbij je anderen helpt en iets moois creëert in de wereld, kunnen zich ook afvragen of ze wel het volledige potentieel van hun CEO-brein gebruiken.
Het lastige en meest uitdagend is dus om zowel succes, gezondheid en geluk op je horizon te houden, steeds weer balans te zoeken en te houden. Soms is de ene even iets belangrijker dan het andere, geen probleem, maar je kunt weer schakelen en je aandacht verdelen over alle drie de thema’s. Dit is namelijk ook een kerncompetentie van ons CEO-brein.
5 Basis regels om doelen te verwezenlijken
Gelukkig zijn er enkele basisregels die je kunnen helpen om jouw doelen te verwezenlijken en een vervuld leven te leiden.
In deze blog ga ik als inspirerende spreker dieper in op vijf basisregels voor succes, gezondheid en geluk, en hoe je ze kunt toepassen in je dagelijks leven, met extra aandacht voor de drie psychologische basisbehoeften van zelfdeterminatie: autonomie, competentie en verbondenheid. Deze basisbehoeften liggen namelijk ten grondslag aan intrinsieke motivatie en daarmee energie, weerbaarheid en mentale veerkracht. Je zult mij hier ook als spreker mentale veerkracht vaker over gaan horen!
Ook zal ik het belang van teambuilding en leiderschap aanstippen zodat jij jezelf en/of andere mensen beter kunt helpen op weg naar meer succes, gezondheid en geluk in het leven.
1. Stel duidelijke doelen
Het stellen van duidelijke doelen is essentieel. Zonder een duidelijke richting is het moeilijk om vooruitgang te boeken. Neem de tijd om na te denken over wat je echt wilt bereiken in het leven, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Schrijf je doelen op en maak ze zo specifiek en meetbaar mogelijk.
Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen “ik wil gezonder worden”, kun je zeggen “ik wil 5 kilo afvallen in de komende drie maanden door drie keer per week te sporten en gezonder te eten”. Door duidelijke doelen te stellen, geef je jezelf een helder pad om te volgen.
- Autonomie
Door zelf je doelen te stellen, creëer je een gevoel van autonomie en controle over je eigen leven en dit verhoogt je intrinsieke motivatie en betrokkenheid bij het nastreven van deze doelen. - Teambuilding en leiderschap
Het stellen van gemeenschappelijke doelen is cruciaal voor effectieve teambuilding. Als leider (ouder, trainer, coach, leidinggevende, etc.) is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle teamleden zich bewust zijn van de doelstellingen van het team en hoe hun individuele ontwikkeling bijdragen aan het grotere geheel.
2. Ontwikkel discipline en doorzettingsvermogen
Succes, gezondheid en geluk komen vaak voort uit discipline en doorzettingsvermogen. Het is belangrijk om consistent te blijven in je inspanningen, zelfs als het moeilijk wordt. Creëer een routine die past bij je doelen en houd je eraan, zelfs op dagen dat je geen zin hebt. Door consistent te blijven werken aan je doelen, zul je langzaam maar zeker vooruitgang boeken. Wees ook niet bang om tegenslagen te ervaren; leer ervan en blijf gemotiveerd om door te gaan. Op je bek gaan gebeurt namelijk de beste!
- Competentie
Het ontwikkelen van discipline en doorzettingsvermogen vergroot je gevoel van competentie en zelfvertrouwen. Dit stimuleert je om uitdagingen aan te gaan en te blijven groeien. - Teambuilding en leiderschap
Als leider is het belangrijk om een voorbeeld te stellen van discipline en doorzettingsvermogen voor je team. Door consistentie te tonen in je eigen acties, inspireer je anderen om hetzelfde te doen en draag je bij aan een positieve teamcultuur. Energie en gedrag zijn besmettelijk dus zorg ervoor dat je een rolmodel bent.
3. Zorg voor balans in je leven
Een gezonde balans tussen werk, vrije tijd, relaties en persoonlijke ontwikkeling is cruciaal voor zowel gezondheid als geluk. Besteed aandacht aan alle belangrijke aspecten van je leven en zorg ervoor dat je voldoende tijd besteedt aan ontspanning. Maak tijd vrij voor hobby’s, sociale activiteiten en quality time met vrienden en familie. Op die manier voorkom je burn-out (klachten) en blijf je emotioneel en mentaal in balans.
- Verbondenheid
Het onderhouden van sterke relaties en sociale verbindingen bevredigt onze behoefte aan verbondenheid. Dit draagt bij aan ons gevoel van menselijk welzijn en geluk. - Teambuilding en leiderschap
Het bevorderen van een gezonde werk-privébalans is een belangrijke taak voor leiders binnen een organisatie. Door flexibele werkschema’s aan te moedigen, het belang van vrije tijd te benadrukken en ondersteuning te bieden aan teamleden die worstelen met werkdruk en (werk)stress, kunnen leiders bijdragen aan een gezonde en productieve werkomgeving.
Ook hier geldt weer, wees zelf een voorbeeld. Mensen luisteren namelijk niet naar wat je zegt, ze kijken naar wat je doet!
4. Investeer in zelfzorg en gezondheid
Gezondheid is de basis van een vervuld leven. Zorg goed voor je lichaam door regelmatig te bewegen, liefst te sporten, gezond te eten en voldoende te slapen.
Luister naar de signalen die je lichaam je geeft en neem de tijd om te ontspannen en te herstellen wanneer dat nodig is. Het lichaam liegt namelijk nooit!
Daarnaast is het belangrijk om ook aan je mentale gezondheid te werken.
In de basis is het ontspannen in de breedste zin van het woord. Dat gezegd hebbende kan meditatie, mindfulness en zelfs het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek of aan het einde van de dag eens wat vaker stilstaan bij wat gelukt is en waar je dankbaar voor bent, manieren zijn om je geestelijke welzijn te bevorderen.
Zelfzorg en dus gezondheid is geen vies woord, het is uitermate belangrijk!
- Autonomie, competentie & verbondenheid
Hoe gek dit ook klinkt maar je zult zien dat als de drie psychologische basisbehoeften bevredigd zijn, dat mensen dan automatisch beter voor zichzelf gaan zorgen. Andersom is ook een feit. Zijn er één of meerdere gefrustreerd dan gaan mensen minder goed voor zichzelf zorgen, soms zichzelf zelfs saboteren. - Teambuilding en Leiderschap:
Als leider is het belangrijk om te erkennen dat de gezondheid en het welzijn van je teamleden een directe invloed hebben op hun prestaties. Door het aanbieden van vitaliteitsprogramma’s, toegang tot gezonde snacks op de werkplek en het creëren van een ondersteunende omgeving, kun je bijdragen aan een gezonde levensstijl voor je team.
5. Blijven leren en groeien
Een leven lang leren en groeien is essentieel voor persoonlijke ontwikkeling en geluk. Sta open voor nieuwe ervaringen, uitdagingen en mogelijkheden om te groeien, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.
Blijf jezelf uitdagen en streven naar verbetering. Lees boeken, volg cursussen, en omring jezelf met mensen die je inspireren en motiveren om het beste uit jezelf te halen. Door continu te blijven leren en groeien, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar ook je gevoel van voldoening en geluk.
Een leven lang leren
Herinner je Margriet nog? Een leven lang leren noemt zij een verrijkte omgeving! En een verrijkte omgeving wordt vanuit de neuropsychologie gezien als de positieve drugs voor ons CEO-brein oftewel jouw prefrontale cortex.
- Autonomie, competentie & verbondenheid
Jezelf stimuleren om te blijven leren en dus te groeien zijn ook signalen van de vervulling van de psychologische basisbehoeftes. Mensen zijn dan gewoon eerder bereid om in actie te komen omdat zij intrinsiek gemotiveerd zijn. En hoe gek het ook klinkt, ook om te lijden. Dus om zich bijvoorbeeld in te zetten voor een bepaald ideaal, uit hun comfort zone te gaan of gewoon even door te zetten als het wat moeilijker wordt. - Koppeling naar teambuilding en leiderschap
Als leider is het belangrijk om een cultuur van leren en groei binnen je team te bevorderen. Moedig het delen van kennis en vaardigheden aan, bied mogelijkheden voor professionele ontwikkeling aan en geef ruimte voor experimenteren en innovatie. Niet in de laatste plaats is het belangrijk om daarbij een psychologische veilige omgeving te creëren. Mogen mensen zeggen wat ze denken en voelen ze zich veilig genoeg om fouten te maken en deze bespreekbaar te maken?
Op die manier stimuleer je niet alleen de individuele groei van je teamleden, maar ook de groei van het team als geheel.
Succes, gezondheid en geluk
Laat ik duidelijk zijn. Het bereiken van succes, gezondheid en geluk in het leven vereist Mentale (veer)Kracht oftewel toewijding, vastberadenheid en een positieve mindset en deze vijf basisregels zijn een eerste grote stap om het volledige potentieel van jouw CEO-brein te gebruiken.
Met het vervullen van de psychologische basisbehoeften: autonomie, competentie en verbondenheid – leg je een nog steviger fundament neer voor een waardig, bevredigend en betekenisvol leven.
De toevoeging op het gebied van teambuilding en leiderschap stelt het jou ook in staat om anderen te helpen en de juiste richting te geven.
Resume:
- Stel duidelijke doelen,
- Ontwikkel discipline,
- Zorg voor balans,
- Investeer in zelfzorg,
- Blijf leren en groeien.
Ja, de wereld ligt aan onze voeten – weliswaar ieder op zijn eigen niveau en eigen manier. Het is aan jou om de eerste stap te zetten op weg naar een leven vol succes, gezondheid en geluk.
Tot een volgende blog,
Michael