Skip to main content

Vroegâh… kon je het woord prioriteiten niet vinden in de Dikke Van Dale, wel het woord prioriteit. Inmiddels vind je overal het woord ‘prioriteiten’ en de betekenis hiervan.

Het woord in enkelvoud echter steeds minder. Wat ik wel vaak hoor is dat mensen of teams bv 13 prioriteiten hebben. Dan ben ik, als spreker leiderschap, werkgeluk en mentale veerkracht, vaak nieuwsgierig waar ze beginnen en wat écht belangrijk is. Het heeft vaak te maken met een houding die mensen zichzelf hebben aangeleerd. Werken, actie, bezig zijn… continue, de hele dag door. En dat is veel sneller normaal dan je denkt!

Als je jezelf dit hebt aangeleerd, kan deze tijd je zwaar vallen. Of je hebt ineens weinig te doen en vindt het moeilijk om jezelf te motiveren of je hebt het gevoel te verdrinken in allerlei dingen die eigenlijk niet belangrijk zijn.

Je kunt dus zomaar met dingen bezig zijn zonder dat ze er echt toe doen. Zeker nu veel mensen thuis aan het werk zijn. Degene die vaak alles willen doen kunnen zich het beste herkennen.

Als sinds een paar jaar deel ik een aantal keer per week mijn dagelijkse ‘to-do lijst’ met collega spreker Kevin Weijers. Wat hebben we afgesproken? In de ochtend (of avond ervoor) delen we onze top 3 van de dag. Eén prioriteit, twee belangrijke dingen en een bonus t.b.v. ons herstel.

Aan het eind van de dag delen we opnieuw de top 3 en nu met; gelukt ✅, mee bezig / morgen verder  of niet gedaan / uitgesteld ⛔️.

Volgende kan een voorbeeld zijn:

  1. Voorstel klant X afronden en opsturen ✅
  2. Zoom webinar volgen ⛔️
  3. Linkedin-post schrijven 

Bonus: CrossFit workout ✅

Wat hier goed werkt is dat je even gedwongen wordt na te denken over je acties die de volgende dag het verschil gaan maken en je vooraf een herstelmoment inbouwt.

Het klinkt misschien gek maar als je dit vaker doet ga je ervaren dat je dag bijna niet meer stuk kan wanneer je het rijtje hebt afgevinkt. Wat de rest van de dag nog lukt is meegenomen. Je kunt je daarnaast ook nog beter richten op jouw herstelmomenten zoals wandelen, meditatie, familie of een lekkere workout.

Waarom is dit inzicht juist nu zo belangrijk?

Door de huidige omstandigheden is voor veel mensen hun werk- leefstijl anders. De grens tussen werk en privé kan snel vervagen. Het helpt ons om na te denken over wat het verschil maakt op een dag en meer bewustzijn hiervan te creëren. Of je nu juist voorwaarts wilt of met de huidige situatie hebt te dealen.

Moraal van dit verhaal:

Soms is het gewoon even genoeg, leer jezelf om tevreden te zijn en geniet verder van de dag. Niet alleen in deze tijd overigens! Last but not least. Misschien denk je: “tsja, dit is geen rocket science”. Denk dan even na over de volgende stelling:

Knowledge Understanding

Oftewel kennis staat niet gelijk aan kunde. Het gaat om DOEN. Dus hoe doe jij dit? Vooral wanneer niemand kijkt.

Als spreker verandermanagement zeg ik: Echte Mentale (veer)Kracht schuilt zich dus in je gedrag, niet met wat je zegt!

Succes, Michael