Skip to main content

Misschien is de gedachte al eens bij je opgekomen dat het misschien vreemd is om in een Big 5 Mentale (veer)Kracht ‘hulp vragen’ als één van de kerncompetenties te plaatsen.

Want, hoezo ‘hulp vragen’?

Als je mentaal sterk bent kun je het gewoon allemaal zelf regelen toch? Of kan deze grondhouding juist een belemmerende overtuiging zijn… Hoe komt het toch dat ‘hulp vragen‘ een ding is voor veel mensen. Als je er even over nadenkt is dat misschien zo gek nog niet.

Status Vs. Hulp vragen

Wie vroeger een ‘alleskunner’ was had het meeste kans op voedsel, voortplanten en verzorging oftewel overlevingskans. Dingen zelf kunnen doen stond gelijk aan macht en kracht. En dit is eigenlijk niet veel anders in de 21e eeuw.

Het kunnen managen van je overvolle agenda en daarnaast nog tijd en energie hebben om te studeren, te sporten en natuurlijk te socializen is een teken van zelfredzaamheid wilskracht en discipline. Falen hoort hier niet bij.

In bijvoorbeeld Aziatische landen is dit helemaal sterk aanwezig. Het woord burn-out kennen ze daar niet, wel karoshi; dood door (over)werken. De suïcidecijfers zijn in Japan hoog en zo ook het normaal vinden van overmatig alcoholgebruik waardoor je Japanners laveloos over straat kunt tegenkomen. Je leest al, er is wel degelijk wat aan de hand, alleen minderen en/of hulp vragen is niet het eerste waaraan gedacht wordt.

Hulp vragen kan namelijk tegenstrijdig voelen

Jij vraagt om hulp, de ander voelt zich daardoor belangrijk en fijn waardoor bij jou het gevoel kan ontstaan nog minder waard te zijn. Een mooi uitgangspunt om beter te worden in hulp vragen is om te bedenken dat het toch wel erg gek zou zijn als iedereen alles alleen kan. Het zou niet eens leuk zijn.

Afhankelijk Vs. Onafhankelijkheid

In deze wereld is het belangrijk om onafhankelijk te kunnen zijn. Vaak wordt het vanuit onze opvoeding al meegegeven. ‘Dop je eigen boontjes’ of attitudes meegegeven als: ‘zorg dat je het zelf kunt oplossen’. Ook willen we ons eigen leven leiden, je zaken op orde hebben en bepalen wat wel of niet goed voor ons is. Het is een karaktereigenschap die veelvuldig voorkomt.

Houd jij van voorbereiding, plannen, op jouw manier dingen doen, een bepaalde kwaliteit leveren? Dan vind je onafhankelijkheid waarschijnlijk erg fijn. Natuurlijk speelt ook je positie in het bedrijfsleven of overheid een rol.

Ben je CEO, (account)manager, militair, politieagent of hulpverlener? Dan heb je een zekere mate van zelfredzaamheid nodig anders komt je er gewoon niet. Afhankelijk zijn neigt snel naar onzekerheid en een gevoel van minder of geen controle over de situaties en de wereld.

Waarom is hulp vragen lastig?

Hieronder een aantal veelgehoorde opmerkingen:

 1. Hulp vragen = zwakte
 2. Ik heb het altijd zelf gekund, dus waarom nu niet?
 3. Het gaat sneller als ik het zelf doe
 4. Ik wil het gewoon zelf leren
 5. Heb al vaker wat gevraagd, wil mensen niet blijven lastigvallen

Er zijn nog veel meer belemmerende gedachtes die ik, als spreker veerkracht, vaak voorbij hoor komen; niemand kan mij helpen of weet wat ik nodig heb, ik wil niet afhankelijk zijn van anderen of bij iemand in het krijt staan. Ook afwijzing en controledwang kunnen een rol spelen.

Wat kan ‘hulp vragen’ opleveren?

 • Gevoel er niet alleen voor te staan;
 • Op een andere manier in contact met collega’s, vrienden en/of familie;
 • Voorkomen van onnodige stress, overbelasting en burn-out (klachten);
 • Meer tijd voor dingen die belangrijk zijn; niet alleen performance, ook recovery.

Wat zijn helpende gedachtes om te komen tot ‘hulp vragen’?

 • Ik kan veel leren maar hoeft nog niet alles te kunnen;
 • Mensen willen graag helpen, daar is genoeg onderzoek over;
 • ‘Nee’ is ook gewoon een antwoord als mensen geen tijd of zin hebben;
 • Je waardeert en vertrouwt de ander als jij om zijn of haar hulp vraagt. Dat geeft de ander ook een goed gevoel;
 • Kun je het vanuit ander perspectief bekijken? Is het juist niet mentaal heel sterk om hulp te vragen?

Stappenplan:

 1. Pak eens een break van 10-15 minuten en vraag jezelf af waar jij hulp bij kunt gebruiken.

Zit je in een writersblock? Loop je vast met het maken van een presentatie… of heb je gewoon wat hulp in huis of tuin nodig zodat je wat rustiger kunt werken of meer van je weekend overhoudt!

Het kan ook zijn dat je even een luisterend oor nodig hebt voor hetgeen je afgelopen tijd hebt ervaren en meegemaakt.

 1. Bepaal wie jou daarbij kan helpen? Of bespreek dit met je partner, collega of familielid, misschien hebben zij wel een goed idee.
 2. Mail, bel of het allerbeste, ga langs bij diegene die kan helpen en vraag het hem of haar. Waarschijnlijk wordt er niet gebeten 😉

Moraal van dit verhaal is dat je op tijd leert aangeven wanneer het even teveel wordt.

Leer daarom

 • Plannen en vooruitkijken (zie o.a. artikel prioriteiten stellen)
 • Tijdig aan de bel te trekken zodat anderen tijd en ruimte hebben
 • Gewoon eens om hulp te vragen en te ervaren wat het je oplevert

Herken je de volgende karaktereigenschappen?

Loyaal, gedisciplineerd, integer, verantwoordelijk? Dan heb je extra op te letten. Dit zijn hartstikke mooie competenties, echter ook je valkuil als je veel hooi op je vork neemt en/of er om je heen een aantal dingen gebeuren waarvan je in survival raakt.

Het kan goed zijn dat je denkt dat zelf hard werken de enige manier is om hieruit te komen. ‘Hulp vragen’ wordt dan een belangrijke coping mechanisme oftewel competentie in je leven.

Enne, onthoud:

‘Kwetsbaarheid is ook een kwaliteit!’.

Succes, Michael