Michael als inspirerende spreker:

‘Goed is perfect, perfect is vaak niet goed!’

Ik kan mij een tijd herinneren dat ik zelfs een beetje moeite had met dit woord.

Vond het een wat zweverig en vaag begrip maar nu ik wat verder in mijn leven ben ga ik het steeds beter snappen, volgens mij ;-).

Het allerbelangrijkste aan inspiratie is dat het mensen aanzet om (opnieuw) een doelen te stellen en tot actie over te gaan. Ik zie het dus als een soort van ontsteking.

Een vonkje wat je nodig hebt als je even bent stilgevallen en de motor opnieuw moet starten. Dit kan gebeuren door iets externs; een persoon, de natuur, een schilderij maar kan ook vanuit je eigen gevoel of opgedane kennis komen.

De letterlijke betekenis volgens Van Dale is bezieling. Misschien had ik er daarom wat moeite mee ;-). Ik omschrijf het als het energieke gevoel wat je krijgt als je door iets of iemand getriggerd bent. Je raakt dan ‘bezield’, wordt enthousiast, krijgt een lading met energie en wilt direct aan de slag. En het liefst niet meer stoppen…

Michael boeken als inspirerende spreker?

Big5 als Inspirerende Spreker

1. Succes, gezondheid en geluk

Deze drie-eenheid heb ik al eens eerder benoemd en is ook mijn uitgangspunt van een inspirerende persoonlijkheid.

Het heeft namelijk te maken met de balans tussen deze 3 thema’s. Ik zal eerst een voorbeeld noemen van een minder inspirerend persoon of houding vanuit mijn bescheiden visie.

Je ziet soms mensen om je heen die op hun 40e levensjaar financieel binnen zijn.

Knetterhard gewerkt en veel ingeleverd om hun succes te behalen. De andere kant van de medaille kan dan soms zijn dat deze mensen niet meer gezond zijn en dat door hun houding en gedrag weinig mensen hun nog leuk vinden.

Men is succesvol maar ten koste hun gezondheid en geluk. Soms zelfs ten koste van de opvoeding van hun kinderen…

Een andere variant bestaat natuurlijk ook. Bv een overdreven focus op geluk. Hoe vaak ik mensen wel niet hoor zeggen: ‘je moet toch ook genieten, hè’!

Of veelal bezig zijn met hun geluk te uiten als influencer op bv instagram maar ondertussen niet meer kunnen genieten van een zonsondergang zonder een foto te maken die 100+ likes moet opleveren. Deze mensen zijn vaak ook uit balans.

Volgens mij gaat het om het laatste woord met een vrije invulling voor eenieder. Mensen die een bepaalde mate van balans vinden tussen succes, gezondheid en geluk zijn volgens mij heel inspirerend. Dit vraagt namelijk nogal wat mentale veerkracht in onze prestatie gedreven maatschappij.

Kan jij succesvol zijn, oftewel jouw gestelde doelen nastreven, gezond blijven en ook nog gelukkig zijn met wat je (niet) hebt?

Het gaat niet om wat je verdient, het gaat om wat je uitgeeft!

2. Fitheid

Tijdens mijn carrière binnen de Politieacademie heb ik dit vaak gezegd om studenten te motiveren (of te inspireren :-)). Zorg nou dat je fit bent! Je wordt namelijk eerder gelooft op straat. Uiteraard spelen er veel meer competenties een rol om bv een geschil, een ruzie, huiselijk geweld, etc. op te lossen maar je hebt echt al de helft gewonnen als je uniform een beetje normaal zit.

Inmiddels ben ik vele jaren verder en is mijn overtuiging dat dit nog veel verder gaat dan alleen voor een politieagent of beroepsuitvoering waarbij fysieke fitheid een belangrijk rol speelt.

Het gaat namelijk ook over de CEO, de manager en ook over de papa of de mama die fit zijn. Het getuigd namelijk van een enorme dosis zelfcontrole en discipline als iemand fit blijft. Ons brein wil namelijk van nature genot omarmen en pijn vermijden en tegenwoordig hebben we steeds meer afleiders die genot geven. Weerstand daaraan kunnen bieden getuigd van innerlijke kracht en authenticiteit.

Daarnaast gaat het natuurlijk ook om de balans. Het is niet stoer of knap als je in een burn-out terecht komt. Natuurlijk het kan gebeuren maar ik ken echt culturen waar dit een soort van ‘state of art’ is of iets wat bij ‘de job’ hoort. Net als een topatleet die overtraind raakt, het is gewoon niet slim.

Je hebt reële doelen, verwachtingen en assertiviteit nodig. Oftewel de competentie om ook ‘nee’ te kunnen zeggen.

Financiële fitheid hoort ook in deze opsomming. Hier is het inzicht van genot omarmen en pijn vermijden een concept wat nogal eens minder goed gaat.

Genot omarmen is natuurlijk materialisme en geld spenderen.

Niet voor niets is de uitdrukking 7 vette jaren, 7 magere jaren. Mensen weten dat voorspoed niet voor altijd is en dat het slim is om geld achter de hand te hebben en je te wapenen voor slechtere tijden. Of in ieder geval voorbereid zijn als het iets minder gaat.

Ook het Corona-tijdperk geeft hier weer inzicht. Uiteraard, wie de schoen past trekke hem aan, want deze situatie is zo uitzonderlijk dat lang niet iedereen zich hierop heeft kunnen voorbereiden.

Laat ik bij mijzelf of in mijn vakgebied als inspirerend spreker blijven. Ook ik heb te maken met een enorm omzetverlies vanaf maart 2020. Echter, de jaren hiervoor zijn heel goed geweest. Financiële fitheid is dat ik gezorgd heb voor lage vaste kosten en dat ik heb gespaard. Ook dat getuigt van innerlijke kracht en discipline.

Om maar een goede vriend te quote-en: Het gaat niet om wat je verdient, het gaat om wat je uitgeeft!

Praat niet langer over wat je moet doen om een goed mens te zijn, wees er eentje!

3. Maak mensen blij!

Als iedereen nou voor de mensen om zich heen zorgt dan halen we een hoop problemen uit de wereld. Andre Weijers, al heel lang een vriend, heeft mij deze wijsheid ooit bijgebracht. Ik begin er steeds meer in te geloven.

Maak jezelf en mensen dus blij! Heb aandacht en zorg goed voor ze. Hieronder een simpel stappenplan:

  1. Groet en lach

Elizabeth Dunn en Michael Norton onderzochten het effect van in contact komen met vreemden (het Benjamin-effect). In contact komen met mensen zorgt voor vrolijkheid. We lachen meer en zijn optimistischer en heeft dus een direct effect op ons (werk)geluk.

  1. Leef je in

Empathie is een eigenschap die zich kenmerkt door het hebben van inlevingsvermogen in de ander. Het is dus in relatie met tot een ander en daarom een voorwaarde om een stabiel en bevredigend sociaal leven op te bouwen. Het stelt ons ook in staat tot vriendelijkheid, rechtvaardigheid, altruïsme, intiem lief te hebben, een band op te bouwen en begrip te hebben voor anderen.

Door na te denken over emoties, vergroot je automatisch je empathisch vermogen en versterkt ook je relaties met anderen.

  1. Doe een goede daad

Kevin Weijers, ja de zoon van…  heeft in zijn boek ‘21 dagen niet klagen’ een mooie benadering hiervoor: Ga naar buiten, help iemand, leer iets en deel het. Het gaat erom dat we meer doen vanuit nieuwsgierigheid.

Moraal: Praat niet langer over wat je moet doen om een goed mens te zijn, wees er eentje!

Wie ben jij en waar sta jij voor?

4. Authentiek zijn

Ja, we kunnen ons ontwikkelen in elke richting die we willen en het is goed om te leren en inspiratie op te doen van anderen. De paradox is ook dat het belangrijk is dat je bij jezelf blijft oftewel authentiek bent. De meeste psychologen zijn het erover eens dat dit de belangrijkste factor is om een rijk en zinvol leven te leven en gelukkig te zijn. Een authentiek leven is dus de basis van een goed leven.

Wie ben jij en waar sta jij voor? Hoe staat bv jouw morele kompas? Help je anderen, toon je doorzettingsvermogen, doe je wat je zegt?

Mijn tip is om een wandelend voorbeeld te worden van wie jij wilt zijn.

Ook jouw onvolkomenheden vallen hieronder. Je hoeft niet perfect te zijn. Sterker nog, streef ook naar imperfectie en wees daar eerlijk over naar jezelf en anderen.

Het is helaas niet altijd even makkelijk om trouw te blijven aan jezelf en soms gebeurt het zelfs onbewust dat we een masker opzetten. Er is moed en wilskracht nodig om dit masker weer af te zetten, zowel je sterke als je zwakke kanten te laten zien, je gevoelens te tonen en te gaan staan voor wie je bent en wilt zijn.

Veel mensen krijgen inspiratie door een externe bron

5. Hoe doe je verder inspiratie op?

Hoewel sommige mensen beweren dat je inspiratie opdoet door hard te werken, kan je het eigenlijk niet afdwingen. Je kunt het wel opzoeken.

Veel mensen krijgen inspiratie door een externe bron zoals de natuur, het water, muziek, andere culturen, eten, kunst en/of liefde.

Het hoeft niet altijd ingewikkeld, ver of iets heel speciaals te zijn.

Dick Bruna raakte in zijn vakantiehuis geïnspireerd door een rondlopend konijntje en Archimedes kreeg zijn inspiratie in bad.

Hieronder nog wat mogelijkheden:

  • Werken in café / restaurants
  • Map maken met foto’s (daarom werkt Pinterest zo goed 🙂 )
  • Ga in gesprek met mensen
  • Kijk series of films
  • Ga erop uit!

Michael boeken als inspirerende spreker?

Referenties