Skip to main content

In deze blog breek ik een lans voor CrossFit-benadering die ik ergens rond 2005 leerde kennen en sindsdien gebruik als leidraad. Deze leidraad komt ook regelmatig terug als ik als inspirerende spreker op het podium sta. Is dit alomvattend? Uiteraard niet. Wel is deze aanvliegroute overzichtelijk, bruikbaar en allerbelangrijkst, ik voel mij er al langere tijd erg goed bij.

Gelijk maar met de deur in huis:

1. Beperk je totale calorie opname!

Er is geen voedingspatroon of dieet waar je maar kunt eten wat je wilt. Als je teveel eet word je dik(ker) en versneld dit het ouderdomsproces.

2. Eet:

  • Vlees, vis & eieren
  • Noten & zaden
  • Groente & fruit
  • Minder zetmeel (zeker geraffineerde graanproducten als wit brood, witte pasta en rijst)
  • ‘Geen’ suiker (en zie regel 3)

3. Zondigen mag! Geniet ervan maar zondig niet elke maaltijd.

Voor mij geldt hierin een 80/20 benadering. 80 procent volgens ‘de regels’ en 20 procent de touwtjes wat losser.

Nu hoor ik al een aantal mensen roepen: ‘Hoe kun je vlees nou als eerste neerzetten?’. Daarom gelijk maar een verdieping op het thema vlees zoals je bij onderwerp kunt doen:

  • Voor de meeste mensen geldt, iets minder vlees kan geen kwaad. Je hoeft niet elke dag een lap vlees op je bord te hebben. Dit is goed voor zowel je eigen gezondheid als voor het welzijn van dieren oftewel verminderde druk op de landbouwindustrie.
  • Laat varkensvlees zo veel mogelijk liggen, eet weinig rundvlees (bv 1 of 2 x per week) en focus op het eten van gevogelte; kip en kalkoen.
  • Liefst natuurlijk bij bv een keurslager, biologisch en in iets mindere mate de kilo-knallers…

En hier natuurlijk ook wat tips over onze vochtinname:

  1. Drink water (start bv al bij opstaan met groot glas water, liefst 15-20 min voordat je gaat ontbijten)
  2. Drink een paar koppen koffie per dag (als je minder goed of slecht slaapt kun je beste stoppen)
  3. Drink (bv witte, groene, rooibos) thee.

Tip! Leer jezelf af om uit gewoonte allerlei ontbijt-, fruitdrankjes en soda’s te drinken. Door dit soort producten krijgen we al veel suikers binnen. Heb je na een dag of week hard werken écht trek in een colaatje of misschien wel een biertje? Geniet er dan van.

Zoals benoemd in mijn blog over slaap is mijn advies wel om minimaal 3-4 dagen per week sober te zijn.

Spreker Michael: Zondigen mag, maar niet elke maaltijd!

Voeding heeft natuurlijk ook alles te maken met gedragsverandering. Deze benadering is geen rocketscience en daarom misschien wel sterk. In kleine stapjes veranderen is de sleutel. De truc is alleen om (ergens) te beginnen. Val je even terug, geen probleem dan kan je eenvoudig weer iets oppakken zonder direct een heel regime in te stappen.

Verdiepen in voeding en leefstijl

Uitbreiden kan natuurlijk ook! In de jaren tijd heb veel literatuur, onderzoeken en tips kunnen koppelen. En de basis staat nog steeds. Voor mij is een absolute topper op dit gebied Ralph Moorman, schrijver van o.a. de Hormoonfactor en de Testofactor. Zeker een aanrader als je meer wilt weten en jezelf wil verdiepen in de voeding en leefstijl.

Veel ideeen heb ik ook gehaald uit ‘De Voedselzandloper’ van Kris Verburgh. Deze arts, wetenschapper en schrijver heeft overigens een vegetarische benadering die ik zelf niet kies en aanbeveel maar de alternatieven uit zijn boek zijn goed bruikbaar want zoals gezegd, we hoeven niet elke maaltijd brood, pasta, rijst of een homp vlees met aardappelen op ons bord.

Spreker Michael: Zondigen mag, maar niet elke maaltijd!

Een ervaring en een reflectie voor mijzelf: Als ik mij minder energiek voel, achteruit ga in prestaties of bv gewicht aankom, dan is de oorzaak wel duidelijk. Het gaat dan vaak mis bij de laatste punten van bullet twee. Teveel genieten in de vorm van zetmeel en suikers, oftewel lekker eten en drinken.

Een groente smoothie (met een klein beetje fruit) is iets wat ik een tijd lang geïntegreerd had in mijn leven en wat prima past prima binnen dit kader. Het is een voorbeeld van wat ik zelf ben verloren. Het schrijven van deze blog heeft mij getriggerd om dit weer opnieuw op te pakken.

Of mijn kindereen daar blij mee zullen zijn weet ik alleen niet… 😉

Succes, Michael

Wil je meer succes, gezondheid en geluk in je leven? Ontwikkel dan ook je mentale veerkracht! Dit klinkt misschien gek maar heel vaak is het niet je talent of werkethos die doorslaggevend is maar de mate waarvan je van teleurstelling en tegenslag kunt herstellen. Lees hier meer over mentale veerkracht.

Heb je vragen? Neem contact met mij op.