Skip to main content

Wat is de optimale werk – privé balans? En zorgt dat voor meer werkgeluk? Ik neem je als spreker werkgeluk in deze blog mee in de optimale werk – privé balans en of die haalbaar is.

Zweden

Ondanks dat Zweden bekend staat als toonaangevend op het gebied van balanced lifestyle worden steeds meer jongeren ziek van hun werk. In Japan, het land waar de langste werkweken ter wereld worden gedraaid, roept de overheid werkgevers op tot een vierdaagse werkweek. Iets wat we in Europe ook serieus aan het overwegen zijn.

Eerst eens wat feiten uit het ‘global report workmonitor’ van Randstad gepresenteerd in 2020 voordat we wat tips geven over balans in performance & recovery.

Werk – privé balans

In de laatste editie vroegen zij deelnemers over de hele wereld over hun verwachtingen, houding en attitude t.o.v. hun werk

  • 56% zegt dat hun werkgever verwacht dat zij bereikbaar zijn buiten kantoortijd;
  • 59% claimt dat zij onmiddellijk reageren op werk gerelateerde belletjes, mails en tekstberichten buiten werktijd;
  • 45% zegt dat hun werkgever verwacht dat zij bereikbaar zijn op hun telefoon, email of tekstberichten tijdens vakantie.;
  • 43% kiest ervoor om tijdens de vakantie werk gerelateerde taken op te pakken om betrokken en update te blijve;
  • 35% van de deelnemers voelt druk om te reageren op werk gerelateerd belletjes, mails of tekstberichten, terwijl ze op vakantie zijn;
  • 67% zegt privézaken te regelen terwijl ze aan het werk zijn;
  • 61% van de deelnemers verwacht een loonsverhoging – en 56% een eenmalige bonus aan het eind van het (fiscale) jaar.

Het zijn best wat opvallende feiten die overduidelijk een gezond, laat staan een optimaal, werk – privé-balans niet ten goede komen. Het vinden van de optimale balans tussen werk en privé is dus een flinke uitdaging omdat deze grens steeds meer vervaagt.

Lees vooral de laatste regel nog eens! Hier wordt de ‘incentive’ oftewel drive van veel mensen duidelijk. Het gaat ons dus vaak om geld, meer geld. En daarmee kunnen we onszelf letterlijk in de vernieling werken.

Heel de dag connected

We kunnen er niet omheen. De technologie heeft ons leven en dus de manier van werken ingrijpend veranderd. We zijn de hele dag connected met de rest van de wereld en dus betrokken en bereikbaar. E-mails, agendaverzoeken, appjes herinneren ons voortdurend aan afspraken en verplichtingen. Altijd en overal. Hoe gaan we hier nu beter mee om?

5 tips voor een optimale werk-privébalans en meer werkgeluk:

  1. Houd werk voor en na werktijd buiten de deur;
  2. Neem regelmatig korte breaks;
  3. Geef ‘tijd voor jezelf’ cadeau;
  4. Creëer ruimte voor flexibele werktijden;
  5. Doe regelmatig iets leuks met elkaar.
  • Houd werk na werktijd buiten de deur

Dit concept noem ik inchecken en uitchecken. Denk eens na hoe jij dit doet?

Wanneer lees jij je eerste e-mail… gelijk als je wakker wordt of pas na het ontbijt met je partner en kinderen. Bedenk eens wat voor verschil dit zou kunnen geven in jouw aanwezigheid tijdens het ochtendritueel. Hetzelfde geldt natuurlijk voor uitchecken.

In meerdere landen is dit al succesvol; spreek bijvoorbeeld af dat je alleen mailt, belt, sms’t tussen bv 08:00 en 20:00 uur. Er zijn zelfs bedrijven die het netwerk afsluiten zodat je niet eens mails kunt versturen. Je kunt op deze manier sneller het werk loslaten en focussen op herstel.

  • Neem regelmatig korte breaks

Er zijn nog te veel mensen die van hun werkdag één lange sprint maken.

Starten en gewoon hup, achter elkaar doorwerken. Koffiedrinken, een broodje eten, een gesprek voeren doen we allemaal vanachter de laptop. Het kan niet en het werkt niet.

Stop hiermee en integreer kwalitatieve (korte) breaks! Wanneer je meer balans brengt tussen inspanning en ontspanning ga je ervaren dat je beter kunt focussen, creatiever wordt, beter en duurzamer op een hoog niveau gaat presteren.

  • Geef ‘tijd voor jezelf’ cadeau

Gun jezelf minimaal elk kwartaal een vrije dag, die je naar eigen inzicht kunt gebruiken om weer op te laden. Dagje strand, sporten, in de tuin werken, naar de sauna of gewoon lekker lang uitslapen. Rust = herstel = duurzaamheid.

  • Creëer ruimte voor flexibele werktijden

Iedereen die reist in de ochtend- of avondspits weet hoe stressvol en tijdrovend dit kan zijn. De Corona-tijd heeft ‘bewezen’ dat de afname van deze stressor zelfs heeft geholpen in het ervaren van meer werkgeluk op de werkvloer.

Hoe flexibeler je kan zijn in eerder of later stoppen of kunt beslissen dat je vanuit huis werkt hoe beter het is.

  • Doe regelmatig iets leuks

Naast korte breaks gedurende een werkdag kun je ook samen met je collega’s iets leuks doen wat energie geeft en ook nog eens goed is voor de onderlinge band.

Een ochtendsessie yoga, een gezamenlijke lunch met gezonde hapjes (die je zelf hebt gemaakt) of lekker met z’n alleen sporten tussen de middag of aan het einde van de werkdag. Er zijn genoeg dingen te verzinnen die niets met het werk te maken hebben, niet te lang hoeven duren en snel ontspannend zijn.

Last but not least: cultuur in het bedrijf

Kijk ook eens naar de cultuur van het bedrijf of de organisatie waar je werkt en de ingeslepen gewoontes. Deze kunnen de werk-privébalans behoorlijk onder druk zetten en stress opleveren wat slecht is voor jouw werkgeluk. Het is heel menselijk om snel mee te gaan in deze cultuur en/of verwachtingen. Stilstaan en reflecteren op jouw coping mechanisme in deze situaties kan ervoor zorgen dat je andere keuzes maakt.

Een cultuur waar mensen uitdaging, plezier en steun aan elkaar hebben geeft vaak zin in een werkdag in plaats van er tegenop zien.

Tot volgende week!

Michael