Skip to main content

De sleutel tot duurzame High Performance is (een zekere mate van) balans tussen performance en recovery.

Werkgeluk met duurzame High Performance: Hoe werkt dat nu?

In deze blog geef ik wat inzicht over performance maar ik wil jullie vooral meenemen in het belang van recovery. Dit onderwerp komt ook vaak terug in mijn keynotes als spreker werkgeluk. Nee, het gaat niet over verlichting, spiritualiteit, boeddhisme, etc. Of… toch wel? Het ligt misschien wel dichter bij elkaar dan je denkt.

Kijk eens naar het onderstaande kwadrant en stap eens in het lichaam van een topatleet. Waar zou hij of zij de meeste tijd doorbrengen? Juist, recovery. Nu kunnen we geen compleet vergelijk maken maar er wel van leren.

Spreker werkgeluk: Ga vaker dingen 100% doen

Benader het ook eens op een andere manier. Denk je dat er topatleten zijn die alleen trainen, bezig zijn, wedstrijden doen en vervolgens beter worden en kampioen worden? Uiteraard niet. Vaak leidt te weinig aandacht voor recovery tot verminderde prestaties en uiteindelijk overtraining. Hetzelfde geldt voor ons!

Tegenwoordig zie ik als spreker steeds meer High Performers om mij heen. Het is normaal om een waslijst aan doelen, eisen en/of wensen te hebben. Niet alleen professioneel maar ook privé en maatschappelijk. Is dat erg? Zeker niet. Alhoewel, soms wat minder, kan geen kwaad is mijn bescheiden mening.

Bij succes, gezondheid & geluk, en zeker een combinatie hiervan, hoort vaak ‘the extra mile’. Ik ken maar weinig mensen die de hele dag op de bank liggen, succesvol zijn en ook nog fit en happy. Het is dus niet erg om hard te werken, de juiste mindset te ontwikkelen en door te pakken als het even tegen zit. Het kunnen volhouden is natuurlijk van belang.

High performance - Spreker Michael Kortekaas

High Performers kunnen dus wat extra ballast hebben, omgaan met teleurstelling, tegenslag en niet gelijk van de kaart raken. En hier zit de kern van mijn verhaal:

In survival kunnen we nog e.e.a. leren maar het liefst blijf je uit burn-out energie. Langere periodes aan de linkerkant van het kwadrant, en zeker linksonder maakt je gewoon een minder leuk mens. Niet alleen als collega of leidinggevende maar ook als partner, vader, moeder, familie en vriend of vriendin.

Teveel mensen zijn via de survivalzone onderweg naar burn-out klachten of soms zelfs een complete burn-out. De cijfers liegen er niet om.

Het meest recent wetenschappelijke onderzoek (weliswaar nog voor het Corona-tijdperk) geeft aan dat 15 -20 % van de Nederlanders burn-out klachten heeft; oftewel met regelmaat slecht slapen, moeite hebben met prioriteit stellen, focussen, dingen afmaken, emotionele regulatie, etc.

Mijn ervaring is dat nog steeds teveel mensen dit niet goed inzien en zichzelf bijna bewust overhoop draaien. En natuurlijk zijn er ook omstandigheden waardoor mensen in deze hoeken gedrukt worden. Of het nu bewust of onbewust is, eigen schuld of niet. De oplossing ligt vaak maar in één richting, namelijk rechtsonder: Recovery.

Een belangrijke competentie!

Schakelen tussen Performance en Recovery is van belang om een duurzame High Performer te kunnen zijn. Zodra het kan, nodig of soms zelfs noodzakelijk is afschalen, afbouwen, loslaten, in een andere wereld stappen. Whatever. Geef het een naam, zolang je maar gaat werken aan je herstel. En goed ook!

Wat is nu ‘recovery’ en is er verschil in kwaliteit?

Bij ontspanning hou ik graag een mindfulness benadering aan; leer jezelf aan om meer in het ‘hier en nu’ te zijn. Volledige aandacht op dat waar je blij van wordt, leuk vind, plezier of gezelligheid aan beleeft.

Ik wil je jullie graag meenemen in twee vormen van ontspanning; actieve en passieve ontspanning.

Passieve ontspanning

Onder passieve ontspanning valt sporten, lezen, fröbelen, etc. Altijd grappig in sessies waar deelnemers dit soort activiteiten natuurlijk onder het kopje actieve ontspanning plaatsen. Huhh… Hardlopen passief?? Yep.

Ons brein wordt namelijk geëntertaind en ondergaat hetgeen wat je aan het doen bent. Je ontspant dus door je aandacht op iets leuks, interessants te richten en regelmatig gaat dit ook gepaard gaat met genot. TV-kijken, lekker eten en drinken zijn goeie voorbeelden.

Actieve ontspanning

Ademhalingsoefeningen, yoga, mindfulness en meditatie zijn voorbeelden van actieve ontspanning en is écht iets anders dan passieve ontspanning.

Hier word ons brein niet vermaakt. Sterker nog, vaak heb je plezier of vermaak te negeren. Bij actieve ontspanning is het de kunst (oftewel training) om je aandacht bv vast te houden op je ademhaling, bodyscan en/of een bepaald geluid in de omgeving.

Het gaat hier over omgaan met interne en externe afleiders en je de macht ontwikkelen om je aandacht ‘op je taak’ gericht te houden. Actieve ontspanning is serieus hard werken en draagt bij aan o.a. een verbeterde focus en ontspanning door het verminderen van prikkels.

Daarnaast helpen dit soort technieken ook bij het schakelen van performance-, survival- en/of burn-out energie naar recovery energie. Zoals boven beschreven is dit een échte High Performance competentie.

Inspannen en ontspannen - spreker werkgeluk

Kan jij na een intensieve, pittige, lastige dag loslaten en je aandacht richten op herstel? Dat is een kunst en kan getraind worden.

Naast genieten van mijn vrouw en kinderen, CrossFit, in goed gezelschap zijn en in het weekend een biertje (of twee ;-)) zijn: headspace (meditatie), ROMwod app (functioneel stretchen) en koudetraining (Wim Hof-methode) drie van mijn favoriete middelen t.b.v. actieve ontspanning.

Maarre Michael. Mag ik nou niet meer passief ontspannen? Is dat niet kwalitatief genoeg… Uiteraard. Ga lekker bewegen, sporten, lezen, koken, tuinieren, etc. en geniet ervan, heel hard zelfs. Top!

Echter, kom je er erachter dat je iets minder goed kunt schakelen van performance naar recovery, geniet je niet optimaal van vrije tijd door bv piekeren of voel je je goed bij wat meer rust en stilte? Dan kan actieve ontspanning iets voor jou zijn.

Moraal: wat je ook doet, leer jezelf aan om vaker dingen 100% te doen.

Work hard, play hard &… rest hard.

Succes!

Ben je opzoek naar andere tips? Volg mij op LinkedIn en lees mijn andere blogs. Dit zijn onderwerpen waar ik op het podium over heb als inspirerende spreker leiderschap, inspiratie en werkgeluk.