Skip to main content

Afgelopen week was het de week van de Vitaliteit en Werkgeluk en daar is een daar is een goede reden voor. Mensen worden tegenwoordig geconfronteerd met een toenemende druk om meer te doen met minder en meer gedaan te krijgen in minder tijd. Daardoor daalt het werkgeluk. Ze worden geconfronteerd met een steeds complexer en steeds veranderend bedrijfslandschap. Er wordt ook verwacht dat ze altijd bereikbaar zijn en worden daardoor vaak overladen met informatie. Daarnaast moeten mensen al deze uitdagingen het hoofd bieden in werkomgevingen die gevuld zijn met allerlei soorten afleidingen.

Hoe komt dat nu? Als spreker werkgeluk duik ik hierin.

De aandacht economie: een killer voor werkgeluk

In het afgelopen decennium is het leven en ook het arbeidsleven radicaal veranderd.
‘Vroeguhh’ hadden we arbeidsomstandigheden waarin onze aandacht zich gemakkelijker zou kunnen concentreren op de taak die voor ons ligt. We ervaren nu voortdurend afleiding en een overdaad aan informatie. Onze mobiele telefoons, tablets, e-mails, sms-berichten en dergelijke vragen voortdurend om onze aandacht.

aandacht economie een killer voor werkgeluk

Volgens Tom Davenport, de voormalige directeur van het Accenture Institute of Strategic Change en co-auteur van het boek ‘The Attention Economy’: “Is het begrijpen en beheren van aandacht nu de allerbelangrijkste bepalende factor voor zakelijk succes?”.

We leven in een ‘aandacht economie’ waarin het vermogen om het beheren en de kwaliteit van onze aandacht de sleutel is tot ons succes als mens; werknemer en/of leider, ouders, opvoeder en/of coach.

Hoe groot is dit probleem nu echt voor het werkgeluk?

Onderzoekers die de natuurlijke neiging van de geest om af te dwalen bestudeerden, berekenden dat onze geest gemiddeld 46,9 % van de tijd afdwaalt. Met andere woorden: terwijl we aan het werk zijn, is onze geest 53,1 % van de tijd bezig met zijn taak. De rest van de tijd is het buiten de taak.

Vanuit een persoonlijk leiderschap en leiderschapsperspectief valt hier veel potentieel te ontwikkelen. Zelfs een kleine toename van de ‘aan-taak’-tijd zou een aanzienlijke verbetering kunnen betekenen in veel aspecten van productiviteit, medewerkerstevredenheid, teamwork, leiderschap en al het andere dat baat zou hebben bij meer gerichte aandacht.

Het afdwalen van de aandacht is een natuurlijke neurologische neiging. Maar in het Harvard Business Review-artikel: ‘Overbelast Circuits: Why Smart People Underperform’, schetst onderzoeker Edward Hallowell het feit dat het afdwalen van aandacht de afgelopen decennia drastisch is toegenomen vanwege alle uitdagingen.

Concreet concludeerde hij dat ‘het moderne kantoorleven en een steeds vaker voorkomende aandoening, de zogenaamde aandachtstekortstoornis, werknemers en vaste leidinggevenden veranderen in waanzinnige onderpresteerders.’

We staan altijd aan

Aandacht is inderdaad een nieuwe economische variabele in het bedrijfsleven en zeker in leiderschap. Als spreker werkgeluk en leiderschap hoor ik dit maar al te vaak. De versnippering van de aandacht treft bijvoorbeeld CEO’s en hun collega’s bijzonder hard, niet in de laatste plaats omdat senior executives zo hard informatie uit veel verschillende bronnen moeten filteren, moeten nadenken over de implicaties ervan voor de organisatie, oordeelsvermogen moeten toepassen, afwegingen moeten maken en tot goede beslissingen moeten komen.

PAID-reality

De aandacht economie noem ik de PAID-reality oftewel de betaalde realiteit. De PAID-reality staat voor pressured, always on, information overloaded & distracted oftewel beter uitgelegd in confronterend Nederlands; prestatie- en/of drukverslaafd, altijd aan, overbelast qua informatie en veelal afgeleid.

PAID-reality

Ook in mijn 30 jaar lange ervaring als spreker, trainer en coach teambuilding met mensen en teams merk ik dat te veel mensen zichzelf toestaan slachtoffer te worden van de PAID-reality en daardoor uit balans raken.

Werkgeluk inleveren

Het gevolg is dat wij vaak qua gezondheid en werkgeluk gaan inleveren op ons leven (sommige mensen worden letterlijk ziek, bijvoorbeeld burn-out of depressie) en paradoxaal genoeg, het minder goed doen qua prestatievermogen. Je gaat dus harder werken alleen heb uiteindelijk meer gedoe en minder succes in het leven.

Het komt omdat we vaak overweldigd, overwerkt, gestrest en ineffectief onszelf kunnen leiden én… daarmee ook anderen!

Een tekort aan tijd of opvoeding?

Recent onderzoek van TNO gaf aan dat 1 op de 4 kinderen ouders heeft met psychische klachten. Denk hier eens over na.

Als iets het doel is in het leven dan is het dat wij als ouders onze kinderen willen opvoeden, de juiste richting willen geven en dus een rolmodel zijn in het leven. Alleen veel ouders zitten al met zichzelf in de knoop en vinden het moeilijk – hebben grootste moeite om zelf door de PAID-reality te navigeren. Laat staan dat zij het hun kinderen leren.

Recent zie je bij wedstrijd Ajax-Feyenoord weer excessen op het gebied van intimidatie, manipulatie, vernieling en geweld. Ik ben ervan overtuigd dat dit een tekort is van opvoedende rol vanuit ouders, club en uiteindelijk maatschappij. Hebben en vinden wij nog de tijd om deze mensen te begeleiden, met ze te praten, sancties op te leggen en straffen op te volgen zodoende dat dit vermindert zo niet verdwijnt?

Een veelgemaakt fout is dat wij allemaal naar elkaar wijzen en anderen opzadelen met waar het beter moet – fout gaat dan dat wij met elkaar dit oplossen. We hebben er simpelweg geen tijd voor of zijn te druk met alle ballen in de lucht houden, oplossen van eigen problemen, behalen van doelen en resultaten.

Acceleratie valkuil

De reden dat wij slechte prestaties leveren is dat wij te vaak op automatische piloot op de PAID- reality reageren en meestal ‘simpelweg’ meer gaan doen; sneller en/of langer werken (daarom GEEN timemanagement) om bij te blijven. De acceleratie valkuil noem ik dat. Dit is precies de reden dat ik daarom geen voorstander ben van timemanagement.

Hier wordt mensen juist vaak geleerd om beter te plannen zodoende meer op een dag te doen. Alleen kunnen we met alles wat op ons afkomt toch niet alle dingen afmaken en/of gedaan krijgen.

In mijn lezingen als spreker werkgeluk, start ik daarom meestal met het belang van vertragen in plaats van te versnellen. Naar mijn mening is dat de manier om te slagen in een PAID-reality. Niet door te versnellen, maar juist door te vertragen.

Sometimes we need to slow down, to speed up again.

Het gaat er dus om dat wij de juiste dingen doen in plaats van veel dingen doen. De sleutel tot het versterken van persoonlijk leiderschap en leiderschap prestaties in het algemeen zijn dus rust, ruimte en overzicht. En dat bereik je in eerste instantie door vertragen.

spreker werkgeluk slow downLeren begrijpen, beheren én navigeren zorgen voor meer werkgeluk

Niet in de laatste plaats gaat het erom dat we niet alleen onze doelen, targets, deadlines en KPI’s onder controle houden maar ook onszelf. Zowel fysiek, emotioneel, mentaal als spiritueel controle houden en gefocust, kalm en helder blijven, zelfs in veeleisende (zakelijke) omgevingen.

De sleutel om een succesvol, gezond en gelukkig mensen te worden in de PAID-reality begint met het leren begrijpen en beheren van je gedachten. Dit geeft je de mogelijkheid om een pauze van minimaal één seconde te nemen om op situaties te reageren, in plaats van te reageren op de automatische piloot.

Beter leren navigeren door de PAID-reality

En recovery is hier het fundament. Voor het individu gaat het hier over o.a. slaap, bewegen, ontspannen, voeding en een verrijkte omgeving. Voor een team gaat het bijvoorbeeld over stilstaan bij successen, evaluatie, reflectie, debriefing, etc.

En nu specifiek…

Aandachtstraining in de vorm van yoga, meditatie en mindfulness training zijn technieken die is ontworpen zijn om de focus, executiekracht en het bewustzijn te verbeteren. Wanneer het vakkundig wordt toegepast op de huidige veeleisende context, kan dit ook een sleutel zijn om de prestaties, het welzijn en betere resultaten te verbeteren.

Het begint dus allemaal met het begrijpen van de aard van onze aandacht!

Vanuit de PAID-reality gesproken:

  • Doelen stellen en prioriteren grijpt in op ‘Pressure to perform’
  • ‘Slown down’ grijpt vooral in op ‘Always on & never done’
  • Aandachtstraining grijpt vooral in op ‘informatie overload ‘en ‘distracters are everwhere’.

Denk eens na… hoe en welke doelen jij stelt en wat prioriteit heeft? Ook of je wel eens aan ‘slow down’ en aandachtstraining doet. Wat doe je vandaag en morgen anders en heb je geleerd in de week van de vitaliteit en werkgeluk? Doen is namelijk ‘the magic bullet! 🎯💥

Ben benieuwd… Pak (vooral) ook rust.

Succes,

Michael