De Week van het Werkgeluk (23 – 27 september 2024) is een uitgelezen kans om stil te staan bij de essentie van werkplezier, de waarde van een positieve werkcultuur en het belang – de rol – die mentale kracht speelt in ons dagelijks leven op de werkvloer en daarbuiten.
Investeren in werkgeluk
In een tijd waarin werkdruk, stress en burn-out (klachten) veel voorkomende uitdagingen zijn, is het essentieel om te investeren in ons welzijn en geluk. Het bevorderen van werkgeluk is niet alleen goed voor de werknemer, maar ook voor het team en de organisatie als geheel.
Sneak peek
Als spreker over werkgeluk, leiderschap & mentale veerkracht mag ik hier elke dag weer mensen, teams en organisaties over inspireren.
Daarnaast ligt op 8 oktober 2024 mijn eerste boek ‘Ontdek je mentale kracht’ in de winkels van Nederland en België.
Graag neem ik jullie mee, aan de hand van de inhoudsopgave van mijn boek – een heuse sneak preview dus! – waar het bij Mentale Kracht, oftewel succes, gezondheid en geluk, in het leven over gaat.
Where werkgeluk meets mentale kracht
Voordat we starten geef ik je graag iets meer duidelijkheid over het begrip Mentale Kracht. Waar hebben we het dan eigenlijk over? Als we dit snappen, begrijpen we ook gelijk meer van werkgeluk. Het is namelijk niet ‘alleen maar gelukkig zijn’. Dat bestaat namelijk niet. En dan kan de term werkgeluk juist alleen maar tegen ons werken!
Wat is mentale kracht?
Mentale kracht is het vermogen om effectief om te gaan met spanning, stress en prestatiedruk. Mensen met mentale kracht kunnen zich staande houden in verschillende omstandigheden en gaan met een bepaalde souplesse door het leven. Ook weten ze zich te herpakken en op te staan en weer door te gaan als dingen veranderen of tegenvallen. Mensen met mentale kracht zijn zelfbewust, kunnen hun houding en gedrag aanpassen waar nodig en voor zichzelf en anderen zorgen. Ze zijn in staat om hun mentale gezondheid te behouden of te herwinnen in of na moeilijke omstandigheden.
Let’s go!
Er zijn een aantal mentale tools die bijdragen aan een gelukkige en productieve werkomgeving. Hiermee wil ik je graag inspireren om een omgeving te creëren die niet alleen draait om KPI’s, ookwel prestaties, maar ook om persoonlijk welzijn en werkgeluk.
1. Doelen stellen, het geheim van gezond presteren.
Een van de eerste stappen naar werkgeluk is het stellen van duidelijke en haalbare doelen. Wanneer medewerkers weten wat er van hen verwacht wordt en waar ze naartoe werken, kunnen zij gerichter en gemotiveerder aan de slag gaan.
Zorg ervoor dat deze doelen niet alleen gericht zijn op resultaten en prestaties, maar ook op persoonlijke groei en welzijn. Denk vooral ook na over wat je wilt bereiken in termen van werkplezier.
Het stellen van doelen helpt hen om een gevoel van richting, voldoening en betrokkenheid bij hun werk te ervaren. Reflecteer regelmatig op deze doelen en pas ze aan waar nodig om de motivatie hoog te houden. Door realistische en positieve doelen te stellen, kun je je focus verschuiven van louter resultaten naar het proces en de ervaringen die je onderweg opdoet. Dit kan zelfs inhouden dat je doelen stelt die draaien om veiligheid op de werkvloer, samenwerking, leerervaringen en het vieren van successen met collega’s.
In mijn boek leg ik het belang uit van het kunnen schakelen tussen resultaat-, prestatie-, en procesdoelen.
In het kort:
- Resultaatdoelen = gericht op ‘wat’ en de afhankelijkheid van anderen.
- Prestatiedoelen = gericht op ‘wat’ en de invloed vanuit jezelf.
- Procesdoelen = gericht op ‘hoe’ en de taak die je daaraan koppelt.
”“Richt je op het proces en op het verbeteren van jezelf (of je team), dan volgt vaak resultaat!”
2. Energiemanagement, het fundament van mentale kracht
Energiebalans is cruciaal voor het behoud van werkgeluk. In een tijd van constante druk en deadlines is het essentieel om bewust om te gaan met je energie. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je jouw energie kunt managen om niet alleen stress te verminderen, maar ook om plezier in je werk te behouden.
Dit houdt in dat je niet alleen hard werkt, maar ook tijd neemt voor rust en herstel.
Plan pauzes in je werkdag, investeer in taken en opdrachten die je energie geven. Door een goede energiebalans te handhaven, ben je niet alleen beter in staat om een positieve kijk op je werk te ontwikkelen en effectief te werken, maar geniet je ook meer van wat je doet.
Zelfzorg en (werk)geluk
Zelfzorg speelt dus een onmiskenbare rol in werkgeluk. Neem de tijd om te investeren in jezelf, of dat nu door middel van hobby’s, lichaamsbeweging of een vorm van mindfulness is. Zorg sowieso voor voldoende slaap en beweging.
Een gezonde werk-privébalans is cruciaal voor je welzijn en geluk op de werkvloer. Wanneer je jezelf prioriteit geeft en goed voor jezelf zorgt, ben je beter in staat om bij te dragen aan een positieve en gelukkige werkomgeving.
”“Do not manage time, manage energy!
3. Focus: Aandacht is het nieuwe goud
In onze drukke, afleidende werkomgeving is effectieve focus een onmisbare vaardigheid. Aandacht is het nieuwe goud. Het vermogen om je te concentreren op de belangrijkste taken leidt niet alleen tot hogere productiviteit, maar ook tot een groter gevoel van voldoening. Probeer technieken zoals tijdsblokken of de Pomodoro-techniek om je werkdagen beter te structureren. Door de afleidingen te minimaliseren en je aandacht te richten op wat er echt toe doet, creëer je een fundament voor werkgeluk.
”“Ga vaker dingen 100% doen, inspanning maar ook ontspanning!”
4. Veiligheid en Vertrouwen, mag je zeggen wat je denkt?
Een gelukkige en productieve werkomgeving kan slechts bloeien in een cultuur van veiligheid en vertrouwen. Werknemers moeten zich vrij voelen om ideeën, feedback en zelfs zorgen te delen zonder angst voor negatieve gevolgen. Dit vraagt om een cultuur die openheid en eerlijkheid bevordert, waar fouten worden gezien als kansen om te leren. Wanneer medewerkers zich gesteund voelen door hun team en leidinggevenden, neemt hun betrokkenheid en werkplezier toe.
”"De grootste uitdaging? Moeilijke dingen doen op een menselijk manier!”
- Rasmus Hougaard
5. Een performance cultuur bouwen
Een sterke prestatiecultuur dat werkgeluk bevordert, moet gebaseerd zijn op waardering en (positieve) feedback. Het is belangrijk om successen te vieren en medewerkers aan te moedigen in hun ontwikkeling.
Dit kan door complimenten geven, regelmatig feedbacksessies te houden en soms het moedige gesprek te voeren als er echt issues zijn in het (werk)leven. Hierdoor creëren we een omgeving waarin medewerkers zich verantwoordelijk voelen voor elkaars welzijn. In een dergelijke cultuur groeit het werkgeluk, omdat mensen zich gewaardeerd en gehoord voelen.
Het creëren van een performancecultuur rondom werkgeluk omvat ook het erkennen van de inspanningen van anderen. Wanneer medewerkers zich gewaardeerd voelen, neemt hun werkplezier toe. Dit kan eenvoudigweg door een oprechte dankbaarheid te tonen voor de inzet van een collega of door positieve feedback te geven na een succesvolle samenwerking. Het resultaat is een meer motiverende en inspirerende werkomgeving.
”“Performance = complimenten + feedback + het moedige gesprek”
6. Kwetsbaarheid, de skill van de ware high performer
Een cultuur van werkgeluk ontstaat niet vanzelf; het vraagt om open communicatie en kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid is een krachtige maar vaak ondergewaardeerde component van werkgeluk.
Wanneer medewerkers zich veilig voelen om hun kwetsbaarheid te tonen, creëren ze een omgeving waarin openheid kan bloeien. Door te delen wat je nodig hebt om gelukkig te zijn op het werk, moedig je anderen aan hetzelfde te doen. Dit betekent dat ze zich kunnen uitspreken over hun uitdagingen, ideeën en zelfs hun fouten. Een maatschappij waar wij alleen steeds de allerbeste versie van onszelf moeten zijn staat dit in de weg. En uit angst om de verbinding te verliezen, laten we onszelf niet zien. De paradox is dat we júíst daardoor de verbinding verliezen.
”“Goed is perfect en perfect is vaak niet goed.”
Het delen van minder leuke ervaringen versterkt namelijk een diepere verbinding binnen teams en geeft vaak een grotere bereidheid om elkaar te steunen in moeilijke tijden. Dit alles draagt bij aan een cultuur van begrip en ondersteuning.
Kwetsbaarheid stelt medewerkers in staat om authentiek te zijn, wat essentieel is voor echte samenhang en geluk op de werkvloer.
”“Mag je zeggen wat je denkt?”
7. Het belang van DOEN, zeggen dat je iets gaat doen is waardeloos.
Tot slot is ‘in actie’ een cruciaal element in het bevorderen van werkgeluk. Het gaat niet alleen om praten over veranderingen of behoeftes, maar vooral om daadwerkelijk stappen te zetten. Dit kan betekenen dat je initiatief neemt om je werkdag te verbeteren, je collega’s ondersteunt of nieuwe ideeën inbrengt. Actie ondernemen is een manier om jezelf te empoweren en positieve veranderingen in zowel je eigen werkervaring als die van anderen teweeg te brengen. Door te DOEN maak je werkgeluk tastbaar en realistisch, zowel voor jezelf als voor je team.
”“Doen is ‘the magic bullet”
Ontdek je mentale kracht
Tijdens de Week van het Werkgeluk is het van belang om na te denken over hoe we onze mentale kracht kunnen versterken en tegelijkertijd een cultuur van werkgeluk en werkplezier kunnen bevorderen.
Door het toepassen van de kennis en kunde, die ik in mijn lezingen als spreker werkgeluk geef en die staan uitgeschreven mijn boek ‘Ontdek je mentale kracht’, kunnen we een omgeving creëren waarin medewerkers niet alleen aan het overleven of zogenaamd zelfredzaam zijn, maar ook kunnen floreren.
Dit doen we door te focussen op het stellen van de juiste doelen, het managen van je energie, het doen van je taken met aandacht, het creëren van veiligheid en vertrouwen, het bouwen aan veen performancecultuur, kwetsbaarheid durven zijn en het belang van DOEN in te zien.
De kracht van werkgeluk
Werkgeluk is dus meer dan alleen tevredenheid met je baan; het omvat je motivatie, betrokkenheid en algemene geestelijke gezondheid. Gelukkige werknemers zijn vaak productiever, creatiever en beter in staat om samen te werken. Echter, werkgeluk kan niet vanzelfsprekend zijn. Het vereist actief onderhoud en een cultuur die het welzijn van medewerkers centraal stelt.
De week van het werkgeluk vindt plaats van 23 – 27 september 2024. Laten we deze week (en elke andere ;-)) benutten om de gesprekken aan te gaan over wat ons gelukkig maakt in ons werk, steun aan elkaar te bieden en samen een cultuur te ontwikkelen waarin werkgeluk voor iedereen mogelijk is. Met gezamenlijke inspanningen kunnen we een inspirerende en motiverende werkplek creëren waar welzijn, geluk, verbinding en prestaties hand in hand gaan.
Succes en tot snel,
Michael