Skip to main content

Mijn sessies als spreker Mentale (veer)Kracht, werkgeluk en leiderschap begin ik vaak met het inzicht dat fitheid en vitaliteit ten grondslag ligt aan wendbaarheid en veerkracht.

Richting behouden door doelen te stellen, prioriteit te kunnen bepalen en focus te behouden maar ook kunnen omgaan met teleurstelling en tegenslag zijn kerncompetenties van een mentaal (veer)krachtig persoon.

Alhoewel ik mensen diverse mentale tools kan aanleren dit te verbeteren, en hier later meer over ga schrijven, kan ik niet vaak genoeg zeggen dat het allemaal begint met goed voor jezelf te zorgen.

Maslov model Mentale Veerkracht

Dit model ligt ten grondslag aan mijn visie en aanpak voor mentale veerkracht.

Zoals je ziet is dit een soort van ‘Maslov’-benadering alleen dan op het gebied van energie. We hebben fysieke, emotionele, mentale en spirituele energie. Om gezond en gelukkig te zijn en om te presteren heb je ze alle vier nodig. Dit is een holistisch concept en wordt ook nog eens beïnvloedt door werk, familie/vrienden en de maatschappij (denk bijvoorbeeld aan dit Corona tijdperk en jouw situatie, idee en beleving over de aanpak door onze regering). Deze factoren kunnen energie geven maar ook kosten.

De basis van de piramide wordt gevormd door fysieke energie en daarmee bedoel ik dus jouw fysieke gesteldheid. Dit gaat in de kern over slapen, bewegen, ontspannen en voeding. Spirituele energie oftewel de top van de piramide geeft richting aan je energie en het middendeel bepaalt voor een groot deel hoe jij je energie uitgeeft.

De verschillende batterijen vullen elkaar ook aan; hoe beter je emotioneel in je vel zit, hoe meer mentale energie en dus veerkracht je zult hebben.

Stel je nu eens voor dat je een slaaptekort hebt, bewegingsarmoede hebt, te druk bent voor ontspanning en/of ongezond eet. Dan weet je nu dat de batterij van jouw fysieke energie leegloopt en je daarmee een negatief effect creëert in de andere batterijen.

Je wordt sneller boos, geïrriteerd oftewel een minder leuk mens (emotioneel), de kracht van je brein of beter gezegd de Pre Frontaal Cortex (PFC) gaat onderuit en daardoor verlies je mindset, focus, doorzettingsvermogen (mentaal) en uiteindelijk ook je richting, normen & waarden en dus zingeving (spiritueel)

Een tekort in deze batterij is overigens niet geheel onvoorstelbaar want de feiten liegen er niet. Bijvoorbeeld 1/3 van de mensen heeft een structureel slaaptekort en ook 1/3 van de mensen is het afgelopen jaar hun bewegingspatroon verloren door de maatregelen van de lockdown; vereniging gesloten en/of sportschool dicht. We zijn bijna allemaal druk en als we al wat rust hebben staren we op onze mobiele telefoon en te vaak ongezond eten is van alle tijden.

Hoe fitter je lichaam is hoe beter je je voelt en hoe beter je kunt omgaan met teleurstelling en tegenslagen op alle andere niveaus.

Hoe laad je je Mentale (veer)Kracht op?

Door kwalitatieve en voldoende slaap, gedurende de dag in beweging te zijn, voldoende ontspanning te pakken en natuurlijk gezond te eten. En hoe weet ik nu dat de fysiek batterij opgeladen is? Je voelt je uitgerust, energiek, fit en gezond.

Je krijgt o.a. de volgende bonussen bij een goeie fysieke gesteldheid:

  1. Energie in het algemeen dus
  2. Focus en de 1e natuurlijke mentale veerkracht
  3. Je wordt gewoon eerder geloofd omdat je fit bent
  4. Positieve mindset
  5. Nieuwsgierigheid

25 jaar spreker, trainen en coachen

Wat is nu mijn ervaring na 25 jaar trainen, coachen & spreken van veel verschillende individu’s, teams en organisaties?

Mensen die hun fysieke fitheid verliezen of te grabbel gooien gaan vroeg of laat onderuit. Dit zie je vaak terug in de vorm van burn-out klachten en een letterlijke burn-out.