Skip to main content

Allereerst, de beste wensen voor het nieuwe jaar. Veel succes , gezondheid en geluk voor jullie allemaal. En gelijk met de deur in huis. Graag begin ik 2023 met een overpeinzing:

‘A fit mind and body is a massive signal of self-mastery because it’s earned, not given’. In één van mijn laatste blogs van 2022 hebben we gesproken over leiderschap en werkgeluk. We hebben gesproken over natuurlijk leiderschap op basis van persoonlijk contact, samenwerken en verbinding om te komen tot psychologische veiligheid.

Leiderschap en werkgeluk zijn hot items in Nederland en daarbuiten

Steeds vaker krijg ik het gevoel dat mijn lezingen als spreker in de toekomst meer en meer hierover zullen gaan. Alleen gaan we misschien ook te snel voorbij aan iets anders, namelijk persoonlijk leiderschap. Om namelijk anderen te kunnen leiden, veilig te laten voelen, te kunnen helpen en helpen navigeren naar gewenste doelen, leren omgaan met bijbehorende teleurstelling en tegenslag en tegelijkertijd emotioneel stabiel en mentaal flexibel te blijven is het wel belangrijk dat wij als leider dit zelf eerst zelf kunnen in ons leven, zowel privé, op het werk en vanuit een maatschappelijke positie.

Kern van natuurlijk leiderschap

We hebben ook gesproken over wat nu eigenlijk leiderschap is en wat de kern is van natuurlijk leiderschap. Dit gaat niet over een bepaalde macht of positie in je werk en/of dagelijks leven. Nee, het gaat over houding en gedrag van jezelf. Beter gezegd jouw houding, gedrag en acties die hieruit volgen. Oftewel welk voorbeeld geef je zelf of nog beter gezegd; ben je een rolmodel in het leven voor anderen.

Leadership is not a position or a title, it is action and example.

Cory Booker

Geluk in plaats van werkgeluk

En dat brengt ons automatisch bij persoonlijk leiderschap. Of je nu teamlid, leidinggevend, in het MT of leadershipteam zit, ouder, coach, leraar of trainer bent. Het begint bij jezelf. Met de titel van deze blog heb ik bewust gekozen voor geluk i.p.v. werkgeluk. Omdat ik denk dat persoonlijk geluk noodzakelijk is om ook op je werk gelukkig te kunnen zijn en zeker om (vanuit een leidinggevende positie) werkgeluk te kunnen creëren voor anderen.

Wat komt eerst: persoonlijk leiderschap, leiderschap of (werk)geluk?

Het is best leuk en zinvol om eens na te denken wat komt bij jou eerst? persoonlijk leiderschap of leiderschap. Je kunt zelfs ook nog spelen met de haakjes bij (werk)geluk; werkgeluk of geluk dus.

A
Leiderschap en (werk)geluk
Persoonlijk leiderschap en geluk

B
Persoonlijk leiderschap en geluk
Leiderschap en (werk)geluk

Zoals aangegeven zou ik vanuit methodisch oogpunt eerst investeren op persoonlijk leiderschap wat zorgt voor geluk in je leven. Om vervolgens ook andere mensen te kunnen leiden d.m.v. leiderschap en (werk)geluk. Een aardige metafoor is die van vliegtuiginstructies in noodsituaties:’ Eerst zelf het masker op, dan die van je kinderen c.q. anderen!”.

Persoonlijk leiderschap: Ben je tevreden met wie je bent?

Denk eens na over de volgende uitspraak:

‘Moeilijke dingen maken het normale leven minder moeilijk’ aldus Joe Rogan.

Waarom kan het zo lastig zijn om jezelf comfortabel te voelen bij andere mensen, omdat het al soms al een uitdaging is om comfortabel met jezelf te kunnen zijn. Ben je tevreden met wie je bent? Of vind je wat je doet vaak niet goed genoeg en verwacht je meer van jezelf…

Een eerste advies hierin is om jezelf en de situatie waarin je bent te accepteren. Accepteer jezelf met waar je bent, waar je goed in bent, wat je minder goed of zelfs fout hebt gedaan in het leven. Doe daarnaast je best en zoek een aantal moeilijke dingen op in je leven omdat dit helpt om angst te lijf te gaan, zowel fysiek als mentaal.

Daarom zijn het DIE mensen die voor hetere vuren hebben gestaan die makkelijker door het leven navigeren en keuzes kunnen maken. Dit klinkt misschien wat simplistisch maar het is vaak een werkelijkheid. En dit geldt voor veel verschillende dingen maar zeker voor fysieke ongemakkelijke c.q. moeilijke situaties.

Fanatiek sporten

Neem bijvoorbeeld fanatiek sporten. Hoe vaak mij wel niet gevraagd is of mijn motivatie, misschien wel drang om te sporten – trainen, voortkomt uit bijvoorbeeld ijdelheid, een controlemechanisme, iets dwangmatigs is of zelfs iets onverwerkt uit mijn verleden is, heeft mij zelfs wel eens aan het twijfelen gebracht.

Nu ik hier meer over weet denk ik dat het echter een uitkomst is van persoonlijk leiderschap. De juiste discipline creëren en doorzettingsvermogen ontwikkelen heeft positieve uitwerkingen in het leven en deze attitude, houding en dit soort gedrag levert mensen die dit doen veel op.

Mensen die zich vrijwillig en herhaaldelijk in een oncomfortabele situatie brengen leren omgaan met alles wat op hen afkomt en misschien nog wel belangrijker, wat te doen als het even tegenzit.

Bijvoorbeeld vroeg bed uit om te trainen, na een lange dag toch je gymschoenen aantrekken. Wanneer je wel een feestje hebt gehad toch dat duurloopje doen, etc.

Je leert jezelf aan om niet steeds de makkelijke maar juiste soms de lastigere weg te kiezen.

De inspanning die je levert met bijvoorbeeld hardlopen, krachttraining, crossfit, vechtsport, etc. is dus waardevol in je leven. Niet alleen waardevol in termen van fitheid, gezondheid, hoe je lichaam eruitziet maar ook waardevol voor je mentale gesteldheid.

Leren en doen zorgen voor doorzettingsvermogen

Zijn de mentale voordelen nog wel belangrijker dan de fysieke voordelen? Dit omdat het gewone leven nog wel eens verwarrend kan zijn. Denk maar eens aan de PAID-reality en de VUCA-wereld waar we al eens vaker over gesproken hebben.

De (kleine) dingen die misgaan in je leven en de uitdagingen, ‘problemen’ en mini crisisjes die elke dag ontstaan kun je makkelijker aan en dus oplossen omdat je niet onbekend bent met actie nemen, doorzetten en eventuele ontberingen doorstaan.

De moeilijk(ere) dingen die jij in je leven creëert door bijvoorbeeld een uitdagende CrossFit training te doen, de mat van de dojo of de ring in te stappen maar ook die specifieke toonladder of bepaalde akkoorden partij achter elkaar te spelen leert jou om met tegenslag om te gaan en doorzettingsvermogen te ontwikkelen. Ja, muziek leren maken heeft dit dus ook in zich.

Word veerkrachtiger

Je leert en kunt dus beter navigeren met een soort begrip van de complexiteit van verschillende situaties, gebeurtenissen inzien en accepteren en vooral niet te snel van slag raken door dit ‘alles’ wat kan gebeuren. Niet in de laatste plaats leer je ook om zelf steeds een ander perspectief te creëren en wellicht die van anderen beter te begrijpen.

Wil jij Nederland veerkrachtiger maken? Het begint bij jou als leider van jezelf. En als er iets is wat deze tijd vraagt is het wel om moedige persoonlijke leiders die future proof kunnen zijn.

Laat zien dat je lef hebt, dat je durft te veranderen en controle hebt over jezelf.

Kijk eens naar onderstaande afbeelding. Waar zou je meer van willen in 2023. Wat gaat je helpen?

leiderschap werkgeluk 7e eigenschap van tephen coveyEn bedenk dan eens:

  1. Wat doe jij het grootste gedeelte van het jaar? 📅
  2. En stel, ik loop een paar dagen met je mee, wat zie ik dan voor gedrag? 🏃‍♀️🧘‍♂️🏋️‍♀️

Ligt dit in lijn met wat er nodig is voor jouw succes, gezondheid en geluk? 🤞🍀

Nog één keer:

‘A fit mind and body is a massive signal of self-mastery because it’s earned, not given’.

Succes!

Michael