Skip to main content

Ik neem je in deze blog mee in een keynote ervaring als inspirerende spreker bij het sales congres van Sales Management Association (SMA) en voor commercieel Nederland. Op dit evenement worden onder andere de laatste trends & ontwikkelingen gedeeld in het salesvak maar ook wordt de salesmanager van het jaar gekozen. Een evenement waar ik ‘presteren onder druk’ zelf direct in de praktijk kon toepassen.

Hoe kom ik terecht op dit congres als motivational en inspirerende spreker?

Om die vraag te beantwoorden moeten we even een paar weken terug… Op 12 januari 2023 mocht ik een Keynote verzorgen voor de top 250 van KPN. Zoals dit vaker gaat was het een beetje een laatste moment aanvraag. Maar goed, een mooie opdracht én doelgroep dus let’s go!

Keynote van werkdruk naar werkgeluk bij KPN: groot succes

De Raad van bestuur, de CEO, CFO, COO en nog een paar C’s… ze waren allemaal aanwezig. Dit zijn mensen die hard werken en veel werkdruk ervaren. Ze willen het, kunnen het en doen het. Daarnaast is er ook aandacht nodig voor gezondheid, fitheid, vitaliteit en dus Mentale (veer)Kracht. Jazeker. Des te meer!

Daniel Fischer, de President Sales Health bij KPN, was ook aanwezig en enthousiast over mij als inspirerende spreker. Niet verwonderlijk vanwege zijn functie dat hij ook betrokken is bij het organiseren van het Sales Vitality evenement van SMA. Daniel stelde mij voor aan Eiso Bleeker, directeur SMA, en toen ging het snel…

keynote spreker congres werkgeluk quote

Keynote in Grand Hotel Huis ter Duin

9 maart 2023 was het zover om 17:15 uur, keynote ‘Van werkdruk naar werkgeluk’ Mentale (veer)Kracht door Michael Kortekaas met als dagvoorzitter Marit van Bohemen. Ongeveer 500 aanwezigen in het prachtige evenementenlocatie Grand Hotel Huis ter Duin.

Naast enthousiaste reacties en mooie gesprekken achteraf werd het ook een lesje, beter gezegd demonstratie: ‘Presteren onder druk’ door de samenwerking tussen mij en de techniek.

Demonstratie presteren onder druk

Met de organisatie had ik afgesproken dat mijn aankomt tussen 16:15 en 16:45 uur zou zijn in verband met een opleiding voor bevelvoerders van de Brandweer Noord Holland Noord waar ik een keynote over besluitvorming in crisissituaties gaf.

Mijn aankomt was 16:40 uur, ik werd direct opgevangen door productie om te zenderen en mijn laptop aan te sluiten voor de keynote. Ze waren namelijk ingelopen qua tijd en mijn Keynote startte dus 15 minuten eerder… Geen probleem alleen even wat sneller de techniek in orde maken.

Macbook aansluiten, slides klaarzetten en geluid testen; check, check & check. Althans, bij de laatste check voor geluid moest ik vertrouwen op de mensen van techniek. Dit kon je namelijk alleen horen als iedereen het hoort oftewel wanneer ik live ga. No problem. Zelf heb ik het 3 keer nagevraagd en zij gaven een 100%, geluid is AAN.

Geen geluid bij de keynote

Je raadt het al… In de eerste 5 minuten van mijn presentatie laat ik een trailer zien van Hunted en die is gewoon vét. Natuurlijk wel als het geluid keihard meedraait. Alleen toen ik de video instartte was er dus geen geluid…

Techniek heeft het ook door en doet ook een eerste interventie. ‘Oh, ok, lekker dan.’ Nu vallen ook mijn slides weg. Oeps… nu heb ik helemaal niets meer om te presenteren.

Alle mentale tools draaien op volle roeren draaien. Natuurlijk heb ik slides nodig en dat kunnen ze wel fixen maar óók het geluid is belangrijk voor het écht slagen van mijn Keynote.

Natuurlijk, het kan ook zonder maar dit wil je niet. Zeker niet op zo’n congres / evenement.

Gelijk schakelen

De intro van Hunted is geen probleem maar ik koppel een aantal mentale tools als energie(management) focus, psychologische veiligheid aan elkaar en ondersteun dit met video’s. En die video’s zijn emotioneel: lachen, kwetsbaar, indrukwekkend en natuurlijk bij elkaar leerzaam. Maar natuurlijk wel met… GELUID!! Dus dit MOET het gewoon doen!

Alle raderen draaien, hoe los ik dit op?

Want techniek moet dit weten en om de juiste dingen te kunnen doen en prioriteiten te stellen. Wat ze doen gaan ze maar doen, maar het geluid moet over de speakers gonzen zo meteen.

Ok, interventie modus 100%. Humor en kwetsbaarheid lost vaak veel op: ‘Nou, nu mag ik gelijk aan jullie laten zien hoe mijn kwaliteiten zijn ‘onder druk’ zeg ik tegen het publiek.

Ze lachen en begrijpen ook wel dat dit helemaal niet wenselijk is.

Allemaal sales mensen. Sterker nog, het is de top van Nederland. Er worden zo prijzen uitgereikt voor de beste junior en senior salesmanagers van het land. Als deze mensen iets snappen, tot in de puntjes voorbereiden en willen dat hun eigen presentatie draait, zijn deze mensen het wel.

Reflectiestand

Maar goed. Afleidende gedachtes nu, dat helpt niet. Daar geef ik zelf wel eens een lesje over. Hoe creëer ik tijd voor techniek en kan ik even met ze schakelen. Reflectie, dat is het! Zet de mensen even in de reflectiestand. Dat doe ik wel vaker, is sowieso zinvol en nu helemaal. Niet in de laatste plaats dat het mij natuurlijk uitkomt.

Ok. Mentale (veer)Kracht. ‘Wat is het voor jou?’, hoor ik mijzelf het publiek vragen.

‘Overleg even met je buurman of buurvrouw en denk eens na… heb je spanning of stress in je leven? Bijvoorbeeld werkdruk. Zit je middenin verandering, teleurstelling en/of tegenslag of wil je beter leren volhouden oftewel sturen op gedragsverandering? De tools die ik met jullie bespreek kun je namelijk voor alle concepten die ik benoem inzetten.

Je hebt een paar minuten en dan hoor ik graag wat het voor je is.’ Nog even benadrukken dat ik vragen ga stellen oftewel een extra stimulans om erover na te denken en dus net of dit allemaal erbij hoort.

Het publiek heeft een paar minuten… Ik dus ook. Snel loop ik van het podium naar techniek en geef ik aan dat het belangrijk is dat de komende 10-15 minuten mijn slides draaien en ik nog geen geluid nodig heb. De trailer van Hunted skippen we wel maar de andere video’s niet.

Techniek is al volop bezig. Ik kijk een aantal mensen aan en kijk hen met vertrouwen aan. Dit kunnen zij in korte tijd oplossen. Door aan te geven dat ze 10-15 minuten hebben hoop ik hen genoeg tijd en dus wat rust te geven om te schakelen. Ik kan niets anders doen dan erop vertrouwen.

Snel schakel ik nog even met Marit en zij speelt hier ook goed op in door een grapje te maken. Daarna loop ik het podium weer op om verder te gaan alsof er niets aan de hand is.

Ja, spreker is soms net cabaret of beter gezegd toneel. Ik krijg nog een seintje via techniek dat het geregeld is en ga opnieuw met 100% vertrouwen verder. De video’s draaien en mensen zijn enthousiast. Ze willen zelfs aan het einde nog heel graag de trailer van Hunted zien die ze door de interventie gemist hebben. Natuurlijk.

Moraal van dit verhaal

Dit wil je allemaal niet maar soms is het een goed voorbeeld voor de mensen waarvoor ik presenteer. Niet alles loopt op rolletjes, soms gaat er zelfs iets fout of blunder je. Herstel jezelf en pak weer door.

Een beter voorbeeld kon techniek niet geven en heel eerlijk, we hebben dit samen best goed gedaan. Achteraf lijkt het misschien makkelijk en eenvoudig om te lezen alleen in het moment is en blijft het gewoon een ding, dat kan ik je verzekeren. Ook voor mij. Ik ben ook maar een mens…

Wat is na dit soort dingen extra belangrijk? Juist recuperatie, recovery oftewel herstel. Lees hiervoor ook mijn vorige blog over leiderschap en hoge werkdruk.

Volg je mij al op LinkedIn?

Tot volgende week!

Michael