Skip to main content

Schrijven is een kunst, een wetenschap en een mentale uitdaging, vooral als je een boek schrijft over mentale kracht. Het vraagt niet alleen om inzicht en kennis, maar ook om de toepassing van dezelfde mentale tools die ik aan mijn lezers en publiek als inspirerende spreker wil overbrengen.

In deze blog neem ik je kort mee op mijn reis van het schrijven van een boek over mentale kracht en hoe ik zelf mentale tools heb toegepast om dit proces succesvol te doorlopen.

Waarom een boek over Mentale Kracht?

Al langer liep ik met het idee om een boek te schrijven, maar door mijn overvolle weken was dit eigenlijk onmogelijk. Naast dat wij privé een vol leven hebben, geef ik veel trainingen en lezingen als inspirerende spreker op bijvoorbeeld congressen. Daarnaast was ik ook al een week of 4/5 per jaar weg voor opnames van het TV-programma Hunted.

Nadat ik daar vorig jaar mee gestopt ben, ging er voor mij een ander proces in werking. Wat ga ik de komende 10-12 jaar professioneel doen? Laten we zeggen tot mijn pensioen zo ongeveer.

Inspirerende Spreker

Het vak ‘spreker’, oftewel het geven van lezingen, is voor mij nooit een doel op zich geweest. Sterker nog, 10 jaar geleden wist ik niet eens dat het een vak was. Ik ben docent-trainer van huis uit en werd op een heel natuurlijke manier steeds vaker het podium op getrokken.

Nu vind ik mijn weg in deze business heel goed; ik maak mensen, teams en organisaties blij met mijn gedachtegoed over mentale veerkracht en alles wat daarmee te maken heeft.

Spreker, inspirationals en een boek

Na trainingen, programma’s en/of inspirationals werd mij ook steeds vaker gevraagd door deelnemers, teammanagers of leidinggevenden of ik al een boek had geschreven. Door deze vragen en mijn keuze om de resterende tijd van mijn carrière als spreker in Nederland en daarbuiten op het podium te staan, kwam ik steeds meer tot de conclusie dat een boek schrijven een goed idee zou zijn. Dus dat moest ik dan ook maar eens gaan doen… ☺

Een boek schrijven doe je niet alleen

Ik wist al wel dat ik dit niet alleen van de grond kon trekken en via een collega spreker ben ik in contact gekomen met schrijfcoach Jet Hopster. Zij helpt ondernemers met het schrijven van een boek. Een klein jaar geleden zijn we voor het eerst samen gaan zitten. Jet woonde een lezing bij en werd erg enthousiast over mijn verhaal en (positieve) boodschap naar de mensen.

Vanaf dat moment kwamen er wat mentale tools naar voren die ik zelf graag leer aan mensen maar nu keihard nodig had om dit voor elkaar te krijgen. In deze blog neem ik je mee in 5 mentale tools en inzichten tijdens het schrijfproces.

 1. Doelen stellen: De eerste stappen op de reis

Het stellen van duidelijke doelen was mijn eerste stap. Zonder concrete doelen is het gemakkelijk om verdwaald te raken in de zee van ideeën en informatie. Ik begon met het definiëren van mijn einddoel: een boek van +/- 60.000 woorden (wat ongeveer 250 pagina’s zijn) verdeeld over 10-12 hoofdstukken dat lezers praktische en bruikbare technieken biedt om hun mentale kracht te vergroten.

Dit uiteindelijke doel brak ik op in kleinere, beheersbare doelen. Dit waren de hoofdstukken. Ik verzamelde de mentale thema’s die ik als spreker vaak bespreek en wilde ook diepgang bieden. Het boek moest echt een opvolging worden van een lezing op het podium.

Grofweg:

 • Onderzoek en verzameling van informatie in de eerste paar maanden.
 • Schrijven van de inleiding en eerste draft in de volgende maanden.
 • Revisie en verbetering in de daaropvolgende maanden.

Door deze doelen te stellen, creëerde ik een duidelijke roadmap die me door het proces leidde en me gefocust hield op mijn uiteindelijke doel: een boek.

 1. Energiebalans: Zorgen voor duurzaamheid

Energiebalans is essentieel om langdurige projecten zoals het schrijven van een boek vol te houden. Ik merkte al snel dat lange schrijfmarathons zonder pauzes me uitputten en mijn creativiteit verminderden. Daarom implementeerde ik een strak schema van werk en rust:

 • Schrijven in blokken van 60-75 minuten gevolgd door een pauze van 15 minuten.
 • Regelmatige lichaamsbeweging om mijn energieniveaus hoog te houden.
 • Gezonde voeding, geen alcohol en voldoende slaap om mijn geest scherp te houden.

Deze aanpak hielp me niet alleen om consistent te blijven schrijven, maar zorgde er ook voor dat ik mentaal fris en energiek bleef gedurende het hele proces.

 1. Focus: De sleutel tot productiviteit

Focus was een van mijn grootste uitdagingen tijdens het schrijven van mijn boek. Alhoewel ik deze materie echt wel onder de knie heb en al veel mensen inspiratie heb gegeven op dit gebied, kwam ik erachter dat er toch nog meer nodig was dan dat ik op dit moment in huis had. Mijn vermogen tot focus moest ik vergroten.

Afleidingen lagen namelijk overal op de loer, van sociale media tot huishoudelijke taken. Om mijn focus te verbeteren paste ik verschillende technieken toe:

 • Creëren van een speciale schrijfruimte zonder afleidingen.
 • Gebruik van de pomodoro-techniek (bijvoorbeeld 25 minuten aan één stuk schrijven) om mijn schrijftijd te structureren.
 • Schrijven tijdens mijn piekproductiviteitsuren, wat voor mij de vroege ochtend was. 5:30 bed uit en gaan. Of halverwege de ochtend – middag wanneer de kinderen naar school waren en mijn vrouw naar het werk.

De grootste eyeopener was een combinatie van energie en focus. Na een focusblok ook echt de juiste kwalitatieve break nemen. Dus in plaats van je telefoon te pakken neem je echt een recovery moment; niets doen, even in de zon zitten. Echt genieten van je koffie of thee. Naar muziek luisteren, naar mijn vissen kijken (ik ben een koi-fanaat) etc. En dan weer door met schrijven, oftewel focussen. De echte break maakte het verschil! Hierdoor kon ik mijn productiviteit aanzienlijk verhogen en mezelf volledig onderdompelen in mijn schrijfwerk.

 1. Vertrouwen: Geloven in je eigen vermogen

Het vertrouwen in mijn eigen kunnen was een cruciaal onderdeel van mijn schrijfproces. Er waren momenten van twijfel en onzekerheid, momenten waarop ik me afvroeg of ik dit wel van de grond kon trekken binnen een half jaar. Er was inmiddels een uitgever in beeld gekomen en samen hadden wij als doel gesteld om in oktober 2024 te gaan lanceren en dat betekende dat het manuscript begin juni ingeleverd moest worden.

Om mijn zelfvertrouwen te versterken paste ik de volgende strategieën toe:

 • Dagelijkse affirmaties om mijn positieve mindset te behouden.
 • Regelmatige feedbacksessies met mijn schrijfcoach om onze vooruitgang te evalueren en aan te moedigen.
 • Het vieren van kleine successen om mezelf gemotiveerd te houden.

Door deze aanpak te volgen kon ik mijn zelfvertrouwen opbouwen en geloofde ik steeds meer in mijn vermogen om een waardevol boek te creëren.

 1. Zelfreflectie: Een pad naar groei

Zelfreflectie was de laatste, maar zeker niet de minste tool die ik gebruikte.

Regelmatig stilstaan bij mijn voortgang en mijn processen evalueren hielp me om mijn sterke en zwakke punten te identificeren. Elke week nam ik de tijd om de volgende vragen te beantwoorden:

 • Wat ging er goed deze week?
 • Welke uitdagingen kwam ik tegen en hoe heb ik ze overwonnen?
 • Wat kan ik de volgende week beter doen?

Deze gewoonte van zelfreflectie zorgde ervoor dat ik voortdurend kon groeien en verbeteren, zowel als schrijver als persoon.

Conclusie: Schrijven van een boek

Het schrijven van een boek over mentale kracht was een uitdagende reis van zelfontdekking en persoonlijke groei. Door doelen te stellen, mijn energie te beheren, mijn focus te verbeteren, vertrouwen in mezelf te hebben en regelmatig zelfreflectie te beoefenen, kon ik niet alleen een boek schrijven maar ook weer mijn eigen mentale kracht versterken.

Ik hoop dat mijn ervaringen en inzichten anderen kunnen inspireren en helpen op hun eigen weg naar het schrijven van een boek of welke andere uitdaging ze ook aangaan. Schrijven is niet alleen een creatief proces maar ook een reis die mentale kracht en doorzettingsvermogen vereist. Zoals zoveel dingen in ons leven. Laten we deze reis samen aangaan met mentale tools die ons helpen om ons volledige potentieel te bereiken.

Maar meer daarover lees je uiteraard in mijn boek dat in het najaar uitkomt ;). Als eerste op de hoogte? Laat hier je gegevens achter. Óf boek mij als inspirerende spreker mentale veerkracht op jouw congres/evenement.

Tot de volgende blog!

Succes,

Michael

Als eerste op de hoogte van mijn boek?

Het boek wordt geschreven in dezelfde lijn als mijn mantra als spreker op het podium: “Don’t show them what you can do, show them what they can do!” Dus dat belooft wat!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent mijn boek? Laat hieronder je e-mailadres achter en je ontvangt het als eerste in je mailbox!

Volg Michael

Benieuwd wat Michael bezig houdt? Waar die op het podium staat als spreker? Als eerste op de hoogte van nieuwe blogs vol mentale (veer)kracht? Volg Michael via social media.

Nieuwste Instagram berichten: