Big 5 Mentale Veerkracht: ‘Het kiezen van jouw richting!’.
Een resumé: De big 5 mentale (veer)kracht. Zorg voor:
- Fitheid
- Richting
- Actie
- Leren omgaan met teleurstelling
- Hulp vragen
Afgelopen blog ben ik ingegaan op fitheid. Vandaag zoomen we verder in op het kiezen van jouw richting. Nummer 2 van de Big 5 in Mentale veerkracht waar ik als spreker vaak gebruik van maak.
Gedragsverandering
Herinner je de uitspraak nog: korte termijn fijn = lang termijn fijn? Ik noem hem opnieuw om het belang te onderstrepen voor het bepalen van jouw richting. En natuurlijk op een manier die werkt!
Het lijkt zo simpel om een doel te stellen over langere termijn maar niets is minder waar. Soms kunnen dagdoelen al lastig zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan naar de sportschool gaan of starten aan thesis of andere grotere taak. Je kunt nogal snel voor het makkelijke kiezen. Hoe dat komt? Ons brein kiest namelijk genot boven pijn.
We hebben ook een aantal andere verrassingen rondom ons gedrag. Hieronder geef ik nog twee inzichten en oplossingen om de juiste richting te kiezen voor bijvoorbeeld het komende jaar
- 5/95 procent benadering bij gedragsverandering
We denken dat we heel rationeel en bewust zijn van ons gedrag maar de werkelijkheid is dat 95 procent van ons gedrag onbewust is, en 5 procent van ons gedrag kunnen wij dus maar bewust. Dit is gelijk de reden dat veel goede voornemens of gestelde doelen sneuvelen. We stellen te hoge eisen aan onze verandering en/of onze doelen zijn onrealistisch hoog en dat match niet met onze macht of misschien beter gezegd invloed die we op onszelf kunnen uitoefenen om te kunnen veranderen.
Verandering kun je dus aanbrengen in ongeveer 5 procent van je gedrag.
Dit is waarom het belangrijk is om nieuw gedrag (bijvoorbeeld dagdoelen) klein en haalbaar te houden en te zorgen dat deze verandering onderdeel wordt van je onbewuste gedrag.
- Bewust gepland gedrag bij gedragsverandering
En hoe stel je nu goeie lange termijn doelen? Het is dan belangrijk je richting te bepalen.
Hieronder een aanpak waar vanuit je kunt werken en wat een stabiele basis vormt voor structurele gedragsverandering oftewel volhouden, ook als het even tegen zit.
- Geloof
De vraag is simpel, alleen wordt nog wel eens overgeslagen. Wie ben je en waar sta je voor? Oftewel waar geloof je in!
Vitaliteit, of gewoon hard werken? Eerlijk zijn of juist play hard? Maatschappelijk of juist meer individueel. Het gaat erom dat je je richting bepaald vanuit je overtuiging(en) in het leven. Wanneer dit duidelijk is kun je de eerste stap zetten om je richting te bepalen en te veranderen.
- Sterke punten
Omdat doelen behalen over tijd ingewikkeld kan zijn is het belangrijk om dingen te doen waar je goed in bent. Tuurlijk mag je werken aan je mindere sterke kanten maar het is misschien nog wel belangrijker om je sterke punten te laten excelleren om zodoende meer uniek te zijn in je kwaliteiten en te doen waar je goed in bent.
Dus als je muzikant wilt worden maar weinig ritmegevoel hebt is het misschien slim om iets anders te bedenken waarop je jouw richting wil bepalen.
- Verwachtingen dierbaren
Omdat deze doelen vaak niet in een paar dagen bereikt zijn is het van belang dat je naasten je motiveren en kunnen aanmoedigen en helpen bij tegenslag. Als bijvoorbeeld je partner niet achter je staat en een ‘zie je nou wel’ of ‘stop er gewoon mee’ geeft als je even niet lekker in je vel zit, dan is dit verre van ideaal. Je wilt een zogenaamde supportive environment creëren voor je gedragsverandering.
Dus plan gewoon eens een avondje met je partner, familie en/of vrienden in over wat hun verwachtingen over jou zijn. Het zal je geen windeieren leggen.
Resumé:
Het fundament voor jouw richting gaat over het inzicht dat ons invloed op ons bewuste gedrag klein is en het daarom belangrijk is om een richting te kiezen die in lijn ligt met waar wij in geloven, wat onze sterke punten zijn en wat onze dierbaren van ons verwachten.
Op deze manier creëer je het meest stabiele fundament voor structurele gedragsverandering en dus het behalen van doelen over langere termijn.
Volgende blog ga ik verder in op ‘actie’ want…
Richting + actie = succes!
Tot snel, Michael