Skip to main content
michael spreker mentale veerkracht

In deze maatschappij en zeker in de moderne (hybride) werkomgeving zijn fitheid, vitaliteit en mentale kracht cruciale factoren voor het bevorderen van werkgeluk en productiviteit. Deze drie elementen vormen samen een stevige basis voor een gezonde, verbindende en veerkrachtige werkomgeving. Als spreker Mentale Veerkracht een topic die tevens vaak terug komt. In deze blog leg ik uit hoe het komt dat fitheid, vitaliteit en mentale kracht belangrijk zijn op de werkvloer en hoe ze gezamenlijk bijdragen aan meer werkgeluk.

Allereerst de verschillen.
Wat bedoel ik met fitheid, vitaliteit en Mentale Kracht?

1. Fitheid

Fitheid verwijst naar de fysieke gezondheid en het vermogen van een persoon om dagelijkse taken efficiënt uit te voeren zonder (buitensporige) vermoeidheid, sterker nog, bij fysieke fitheid hou je genoeg energie over voor andere (leuke) dingen naast je werk. Het is ook de fysieke batterij die emotionele, mentale en spirituele energie draagt. Ga je onderuit in deze fitheid, oftewel is jouw fysieke batterij ‘under siege’, dan wordt de piramide wankel en zul je effect of misschien wel gevolgen merken in de andere batterijen.

Het belang van fitheid op de werkvloer:

Fitheid speelt een cruciale rol in het dagelijkse functioneren van werknemers. Hier zijn enkele redenen waarom fitheid belangrijk is op de werkvloer:

 • Verbeterde productiviteit:
  Fysiek fitte werknemers hebben meer energie en uithoudingsvermogen, wat leidt tot hogere productiviteit en betere prestaties.
 • Verminderd ziekteverzuim:
  Regelmatige lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl verminderen het risico op ziekten en daarmee ook het ziekteverzuim.
 • Betere concentratie:
  Fitheid bevordert een betere bloedcirculatie, wat de hersenfunctie, breincapaciteit en dus concentratie verbetert.
 • Minder stress:
  Beweging helpt bij het reguleren van stresshormonen en kan angst en depressie verminderen.

2. Vitaliteit

Dit omvat een bredere kijk op gezondheid, waarbij niet alleen fysieke, maar ook mentale, emotionele en spirituele energie en veerkracht worden meegenomen.
Vitaliteit verwijst naar de levendigheid en energie van een persoon en op de werkvloer betekent dat werknemers zich gezond, energiek en gemotiveerd voelen om hun taken uit te voeren. Dit kan worden bereikt door een combinatie van intrinsieke motivatie, gezonde levensstijlkeuzes, een ondersteunende werkomgeving en natuurlijk een balans tussen werk en privéleven.

Het belang van vitaliteit op de werkvloer:

Vitaliteit is dus essentieel voor het welzijn van werknemers en de algehele werksfeer. De voordelen van vitaliteit zijn:

 • Fysieke gezondheid:
  Vitaliteit zorgt voor een sterker immuunsysteem en minder gezondheidsklachten.
 • Mentale weerbaarheid:
  Werknemers met meer intrinsieke motivatie en een hoge vitaliteit kunnen beter omgaan met werkdruk en stress. Ze zijn meer bereid om in actie te komen en door te zetten wanneer het lastig is (bereidheid om te ‘lijden’ is groter)
 • Emotioneel welzijn:
  Vitaliteit draagt bij aan een positief gemoed en betere interpersoonlijke relaties op de werkvloer. Emotioneel balans helpt ook om positieve relaties (op de werkvloer) te onderhouden. Conflicten op een gezonde manier op te lossen en een gevoel van verbondenheid met hun collega’s te ervaren. Dit sociale aspect is een belangrijke component van werkgeluk.
 • Creativiteit en innovatie:
  Gezonde en energieke werknemers zijn vaak creatiever en innovatiever.

3. Mentale kracht

Mentale kracht is het vermogen om effectief om te gaan met verandering, uitdaging, stress en tegenslag, en zo goed mogelijk te functioneren. Mentaal krachtige mensen kunnen zich staande houden in verschillende omstandigheden en gaan met een bepaalde souplesse door het leven. Ze weten te dealen met spanning en prestatiedruk en kunnen zich herpakken, opstaan en weer doorgaan als dingen tegenvallen of veranderen. Mensen met mentale kracht zijn zelfbewust, kunnen hun houding en gedrag aanpassen waar nodig en voor zichzelf én anderen zorgen. Ze zijn in staat om hun mentale gezondheid te behouden of te herwinnen in of na moeilijke omstandigheden.

Het belang van mentale kracht op de werkvloer:

Mentale kracht is dus het vermogen om met stress om te gaan, tegenslagen te overwinnen en een positieve mindset te behouden. De voordelen hiervan zijn:

 • Betere besluitvorming:
  Mentale kracht helpt werknemers om onder druk betere beslissingen te nemen.
 • Hogere veerkracht:
  Veerkracht is een onderdeel van mentale kracht en daarmee zijn werknemers in staat om met uitdagingen om te gaan, problemen op te lossen en zich te concentreren op hun taken. Dit vergroot hun gevoel van competentie en voldoening, wat bijdraagt aan hun werkgeluk. Medewerkers met meer veerkracht zijn ook in staat om sneller te herstellen van tegenslagen.
 • Meer motivatie:
  Mentale kracht bevordert intrinsieke motivatie wat leidt tot meer doorzettingsvermogen ook wel grit genoemd.
 • Minder burn-out:
  Werknemers die mentaal sterk zijn, hebben minder kans op burn-out en langdurige uitval.

Hoe werkt dit samen om werkgeluk te vergroten?

Zoals je leest is elk onderdeel al van waarde maar graag doe ik een toelichting hoe fitheid, vitaliteit en mentale kracht tezamen werkgeluk vergroten.
De combinatie van fitheid, vitaliteit en mentale kracht heeft een synergetisch effect op werkgeluk. Hieronder hoe deze drie elementen samenwerken om werkgeluk te bevorderen:

 1. Verbeterde gezondheid en energie
  Gezonde werknemers voelen zich fysiek beter, hebben meer energie en zijn mentaal alerter. Dit leidt tot een hogere tevredenheid met hun werk en minder gezondheidsproblemen.
 2. Grotere mentale weerbaarheid
  Vitaliteit en mentale kracht helpen werknemers om stress en werkdruk beter te beheersen, wat hun algehele welzijn en werktevredenheid verhoogt.
 3. Positieve werkcultuur
  Werknemers die fit, vitaal en mentaal sterk zijn, dragen bij aan een positieve en ondersteunende werkcultuur. Dit leidt tot betere samenwerking en een hechtere teamdynamiek.
 4. Balans tussen werk en privé
  Fitheid, vitaliteit en mentale kracht helpen werknemers om een gezonde balans tussen werk en privéleven te behouden, wat essentieel is voor langdurig werkgeluk.
 5. Betere prestaties en groei
  Werknemers die zich fysiek en mentaal goed voelen, zijn gemotiveerder om hun vaardigheden te verbeteren en te groeien binnen hun rol. Dit leidt tot een gevoel van voldoening en succes.

Praktische werkgeluk tips

Als laatste wil ik in deze blog nog wat praktische strategieën bespreken voor het bevorderen van fitheid, vitaliteit en mentale kracht op de werkvloer. Als spreker Mentale Veerkracht pretendeer ik deze maar ook al te graag:

 1. Gezonde levensstijl promoten
  Moedig werknemers aan om gezond te eten, voldoende te bewegen en voldoende slaap te krijgen. Dit kan door middel van workshops, sportevenementen en gezonde eetopties in de kantine. Allerbelangrijkst. Wees als management – leidinggevende een rolmodel!
 2. Energie- en stressmanagementtrainingen (oftewel mentale kracht ;-))
  Bied trainingen aan voor stressmanagement, mindfulness en andere technieken die mentale veerkracht bevorderen.
 3. Flexibele werkuren
  Flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken helpen werknemers om een betere balans tussen werk en privé te vinden. In de hybride wereld ondenkbaar geworden. Let op. Dit vraagt wel om eigenaarschap van medewerkers. Bepaal gerust wat meer je agenda, maar zorg je wel dat je werk geregeld is?
 4. Vertraag voor erkenning en waardering
  Regelmatige erkenning van de inzet en prestaties van werknemers draagt bij aan hun emotionele en mentale welzijn en natuurlijk motivatie. Het vieren van successen en tevredenheid met geboekte resultaten zijn hier belangrijke competenties.
 5. Ontwikkelingsmogelijkheden
  Investeer in de professionele groei van werknemers door trainingen en doorgroeimogelijkheden aan te bieden. Dit bevordert hun vitaliteit, mentale kracht en tevredenheid.
inspirerende mentale veerkracht spreker michael kortekaas

De conclusie?

Fitheid, vitaliteit en mentale kracht zijn onmisbaar voor een gezonde, productieve en gelukkige werkomgeving. Door te investeren in deze drie elementen kunnen bedrijven niet alleen de productiviteit verhogen en het ziekteverzuim verminderen, maar ook een positieve werksfeer creëren en het werkgeluk van hun werknemers bevorderen.

Mensen, teams en bedrijven die deze aspecten begrijpen en ondersteunen, zullen zien dat hun werknemers tevredener, gemotiveerder en succesvoller zijn. Het is duidelijk dat een focus op fitheid, vitaliteit en mentale kracht een win-win-win situatie creëert voor zowel werknemers, werkgevers en… klanten.

Tot een volgende blog,
Michael