Skip to main content

Het is een uitspraak die ik geef als mensen mij vragen: ‘Maar wat doe ik nu als het echt spannend / emotioneel wordt?’. Eerst ademhalen, eventueel andere mentale tools inzetten (bv doelen stellen en aandacht richten) en verder gaan met je taak.

Het verhaal achter deze foto: Kevin Weijers, o.a. schrijver van het boek ’21 dagen niet klagen’, collega spreker en meer dan een goeie vriend vroeg mij recent het volgende:

Wat zou jij doen als je weer wat langer uit je comfort zone wilt zijn?

Heel snel kwamen er gedachten over elke dag een X-aantal Hero wods van CrossFit voorbij maar dat is eigenlijk ‘te makkelijk’. Alle respect en het kan altijd gekker natuurlijk maar fysiek doen wij al best het e.e.a dus daarom even wat verder gedacht dan een fysieke training.

In veel sprekersessies spreek ik over gedragsverandering & volhouden en promoot thema’s als yoga, ademhalingstechnieken & meditatie. De eerlijkheid dient mij te zeggen dat ik zelf nog steeds mentale tools moet inzetten om dagelijks een echt ‘zen-moment’ te creëren. Een lange tijd heb ik 10-15 minuten per dag Headspace gedaan alleen ben ik dat weer kwijtgeraakt.

In een verleden heb ik bij Martin Pet van #lifeguard al eens de #wimhofmethode gedaan en daarna onder de koude douche en in het buitenwater gelegen.

Dus… wat was nou mijn antwoord?

Kevin, luister! Je kunt natuurlijk ook gewoon 21 dagen elke ochtend om 08:00 uur een aantal minuten in zee gaan liggen, ik doe wel met je mee… Wij wonen in Lisse en dat is vlakbij het duin / strand van Noordwijkerhout. Onze auto neerzetten bij het Pannenkoekenhuis ‘Berg en Dal’, 1,5 kilometer rustig hardlopen naar strand, hup, de zee in en weer rustig terug dribbelen. Ok, afgesproken!

Vandaag is het dag 14 dagen en we hebben nog 7 dagen te gaan. De kans dat we dit langer gaan doen is groot, gok ik zo.

Wat heeft er nu gewerkt in het kader van starten en nog belangrijker, volhouden?

 • Supportive environment; oftewel afspreken en samen met iemand gaan
 • Vast tijdstip creëren: 07:00 uur wekker, standaard opstaan ritueel met de familie en vervolgens 07:45 uur in de auto stappen. Elke dag hetzelfde ritueel.
 • ‘Gedachteloos’: zorgen dat je spullen klaarliggen, niet nadenken en gaan. Zelfs tijdens het uitkleden en het water ingaan, gewoon doorstappen. Aandacht bij je ademhaling; laag, rustig en gecontroleerd.

Hoe manage je de kou?

Zoals de titel van deze blog: ‘Eerst ademhalen en dan de rest’. Ademhaling laag, buik naar voren drukken (diafragma naar beneden), rustig in en het liefst nog wat rustiger uitademen.

Zijn er uitgebreidere ademhalingsoefeningen? Jazeker. Verdiep je erin als je het leuk / interessant vindt. Dat levert zeker op. Tijdens de dips kan je ook met je aandacht ‘spelen’. Vanuit Sportpsychologie noemen we dit gebruik maken van ‘aandachtstijlen’; buiten, binnen, groot en klein.

Houd s.v.p. wel minimaal deze opbouw / veiligheidstips in acht:

 • Oefenen eerst een aantal keer met ademhalingstechnieken
 • Start met koud douchen, tussenstap kan een koud bad zijn en daarna pas in open water
 • Doe het samen met iemand zodat je elkaar kunt helpen en zorg dat je een telefoon bij je hebt
 • Blijf bij de kant, zodat je kunt staan. In de zee let op een mui en de stroming!
 • Bouw het op qua tijdsduur. De ‘klap’ (bv rillen) kan later komen dus het is slim om eerst te ervaren wat je lichaam doet na bv 15-30 seconden in koud water te zijn geweest.
 • Neem handschoenen en een muts mee voor na afloop.
 • Controleer ook achteraf je ademhaling
 • Blijf in beweging en zoek eventueel warmte op

Eerste opbrengsten die ik ervaar na twee weken elke dag in de zee:

 • Meer energie
 • Scherpte over de dag
 • En nu al beter slapen

Het allerbelangrijkst is misschien wel dat het weer iets uitdagend en ‘leuks’ is om mee bezig te zijn in deze soms wat saaie periode.

De wetenschap geeft overigens nog genoeg andere voordelen op langere termijn (bv ontwikkeling van bruin vet en een verbeterd immuunsysteem).

Nogmaals, wie durft en doet er mee?

Succes, enjoy 🙂 en tot snel!

Michael

Ps. Oja, en dat (eerste) bakkie koffie zodra je thuis bent smaakt wel heeeeeeel erg goed!