Skip to main content
michael spreker mentale veerkracht

Vandaag neem ik jullie mee in mijn reis door Nederland en dat doe ik bewust. Als spreker ben ik namelijk vaak bevoorrecht om veel verschillende, mooie en inspirerende locaties en omgevingen te bezoeken.

De reden dat ik een blog schrijf over de top 5 locaties waar ik de afgelopen periode ben geweest gaat verder dan alleen een ‘oh wat mooi’ of ‘wat leuk voor jou’ en daar zou je eens lekker kunnen ontspannen en genieten.

Boost aan energie, motivatie en veerkracht

Sowieso kom ik op deze locaties om een performance neer te zetten en is er weinig tot geen tijd voor mij om te relaxen. Toch is alleen daar zijn vaak al een boost aan energie motivatie en veerkracht, zonder dat ik echt ontspannen ben geweest. Hoe kan dat toch?

Laten we eens teruggaan naar de basis van Mentale (veer)Kracht; energiemanagement.
Wil je fitheid, vitaliteit en Mentale (veer)Kracht? Dan houd ik mensen de volgende Big 5 voor:

  1. Slapen
  2. Bewegen
  3. Ontspannen
  4. Voeding
  5. Verrijkte omgeving

Boring basics

De eerste vier noem ik ook wel de boring basics, echter de keiharde werkelijkheid. Wanneer we deze vier niet in orde hebben gaat onze fitheid, vitaliteit en Mentale (veer)Kracht snel onderuit. Het is – klinkt saai misschien maar – het is o zo belangrijk om deze boring basics op orde te hebben. Wil je hier meer over weten? Dan kun je mijn blogs (Slapen, Bewegen, Ontspannen en Voeding) over deze onderwerpen nog eens teruglezen. Het is wat op een zijspoor van deze blog, maar hé, ik herhaal het zo vaak als ik kan omdat het hier nog veelvuldig minder goed en soms zelfs ronduit fout gaat.

Alleen nu gaan we het hebben over de vreemde eend in deze bijt, de verrijkte omgeving.
In mijn lezingen als spreker praat ik hier ook graag en veel over! Waarom?

spreker mentale veerkracht boring basics

Een korte resume

Onze hersenen veranderen constant van structuur en functie, ze zijn in ontwikkeling zou je kunnen zeggen. Afhankelijk van wat jij denkt, voelt en doet worden er nieuwe verbindingen gemaakt en/of bestaande verbindingen afgekapt. Deze zogenaamde neurale netwerken veranderen dus constant.

Positief en negatief

Alles waar wij onszelf aan blootstellen heeft invloed op je brein.
Dat waaraan jij tijd besteed en dus aandacht geeft zal zich (in de vorm van neurale netwerken) gaan ontwikkelen in je brein. Yep, zowel positief als negatief.
Helaas maar waar, mensen kunnen zich dus ook blootstellen aan een verarmde omgeving, dat heeft dus ook invloed op je brein!

De verrijkte omgeving, een troef!

Neuroplasticiteit is dus de wetenschap achter het belang van een verrijkte omgeving.

Positieve prikkel dus voor de plasticiteit van ons brein. Wat levert het op?

  1. Dat de neuroplasticiteit van je brein beter wordt;
  2. Dat je hersenen zich ontwikkelen en een positieve invloed hebben op je houding en gedrag;
  3. Dat je beter bent bestand tegen schadelijke invloeden op je hersenen door de tijd heen en dus achteruitgang.

‘De verrijkte omgeving is de positieve drugs voor ons brein!’

Deze nieuwe stimuli oftewel nieuwe prikkels vergroot dus de plasticiteit van het brein. Doordat je nieuwe dingen denkt, voelt en doet worden er allerlei nieuwe verbindingen in je brein gemaakt, wat leidt tot een sterker, fitter en beter brein. Kort door de bocht kun je dit vergelijken met bijvoorbeeld krachttraining. Doordat je je spieren belast worden ze sterker.

Noot!
Eerder schreef ik hier een uitgebreide blog over en die kun je hier lezen.

En nu…?

Door deze introductie heb je wellicht iets meer motivatie en inspiratie om weer eens, samen met je partner of gezin, buiten de deur te gaan. Top! Want dat was precies mijn de bedoeling. Onderwerp je aan verschillende verrijkte omgevingen, dat geeft jouw fitheid, vitaliteit en Mentale (veer)Kracht een enorme duw in de juiste richting.
Hier komen de inspirerende locaties waar ik als Keynote spreker tot nu toe in 2024 ben geweest. En ja, het is meer dan alleen een mooie locatie.

Er is wat te doen qua bewegen, sport, kunst en cultuur. Want dat alles bij elkaar is een verrijkte omgeving pur sang! Daarom heb ik naast een beschrijving bij elke locatie ook een ‘to do’ oftewel een aanrader erbij gezet.  Doe er je voordeel mee!

Een reis lang verschillende inspirerende locaties:

spreker mentale veerkracht verrijkende omgeving boshuys

1. Het Boshuys, Best

Eén van de eerste locaties waar ik de afgelopen maanden sprak, was Het Boshuys in Best. Gelegen in een prachtige natuurlijke omgeving, bood deze locatie een serene en inspirerende setting voor mijn presentatie. Omringd door groen en rust, voelde het alsof de natuur zelf bijdroeg aan het thema van mentale (veer)kracht.

Het publiek bestond uit topondernemers en professionals uit diverse sectoren die op zoek waren naar manieren om hun mentale weerbaarheid te vergroten. De natuurlijke omgeving hielp hen om tot rust en reflectie te komen en zich open te stellen voor de besproken thema’s. Na afloop van de presentatie was er veel enthousiasme en dankbaarheid voor de praktische tips en inzichten die werden gedeeld en veel deelnemers gaven aan dat ze zich hernieuwd en gemotiveerd voelden.

spreker mentale veerkracht verrijkende omgeving Museum Bevrijdende vleugels

Aanrader! Museum Bevrijdende vleugels naast het Boshuys.

Naast het Boshuys heeft één van de grootste militaire gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis plaatsgevonden ‘Operatie Market Garden’. De geallieerden lieten in september 1944 met gliders manschappen en materiaal landen op de plek die nu pal naast ‘Museum bevrijdende vleugels ligt’. Het is een indrukwekkend plek bomvol met belangrijke nationale en wereldwijde geschiedenis.

2. Fort de Gagel, Gageldijk

Fort de Gagel in Gageldijk was een andere bijzondere locatie waar ik mijn presentatie gaf. Dit historische fort, omgeven door water en natuur, bood een unieke en sfeervolle setting. De geschiedenis van het fort als verdedigingswerk voegde een extra dimensie toe aan het thema van mentale (veer)kracht.

Het publiek bestond voornamelijk uit beleidsmakers en professionals uit de publieke sector. De setting van het fort riep krachtige metaforen op over verdediging, vallen en weer opstaan wat de boodschap van mijn presentatie versterkte. De interacties na afloop waren mooi en reflectief, met veel deelnemers die persoonlijke verhalen deelden over hun eigen uitdagingen en overwinningen op het gebied van mentale gezondheid.

spreker mentale veerkracht verrijkende omgeving fort gageldijk

Aanrader ‘De Expeditie Gagel’

Rondom het fort kun je een aantal spellen spelen die gebaseerd zijn op de Hollandse waterlinie omdat het fort daar onderdeel van is. Meest indrukwekkend van ik de Telegraaf, een manier om te communiceren zonder stroom, gebaseerd op het alfabet. Echt een briljante uitvinding van onze vroegere mens.

spreker mentale veerkracht verrijkende omgeving gageldijk fort gagel expeditie
spreker mentale veerkracht verrijkende omgeving the duke

3. The Duke Club, Nistelrode

The Duke Club in Nistelrode, een exclusieve golfclub, bood een luxe en ontspannen omgeving voor mijn presentatie. De weelderige groene velden en de rustige sfeer van de club vormden een prachtig decor voor het bespreken van mentale kracht.

Het publiek bestond uit zakenleiders en ondernemers die gewend zijn aan hoge druk en stress. De presentatie richtte zich op technieken om stress te beheren en veerkracht te ontwikkelen in een zakelijke context. De feedback was zeer goed. Deelnemers die aangaven dat ze concrete mentale tools hadden gekregen om hun veerkracht en weerbaarheid te verbeteren en beter om te gaan met de uitdagingen in hun professionele leven.

spreker mentale veerkracht verrijkende omgeving the duke golfbaan

Aanrader! De golfbaan

Ik hou het kort. Het is werkelijk een adembenemede parcours met mooie doorkijkjes en bijzondere variaties. Open en omzoomde holes wisselen elkaar af en de immens grote vijver maakt het spel spannend en prachtig tegelijkertijd.

4. Forteiland IJmuiden

Forteiland IJmuiden, gelegen aan de kust en omringd door de Noordzee, was een van de meest indrukwekkende locaties waar ik heb gesproken. Dit historische fort, dat deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam, bood een robuuste en inspirerende omgeving voor mijn presentatie.

Het publiek bestond uit een mix van professionals uit de veiligheidssector. De ruige omgeving van het eiland en de historie van het fort als verdedigingswerk boden krachtige symboliek voor de thema’s als aanpakken, discipline en doorzettingsvermogen. De discussies na de presentatie waren levendig en inspirerend, met veel deelnemers die nieuwe inzichten en inspiratie opdeden om sterker en weerbaarder te worden in hun dagelijkse leven.

spreker mentale veerkracht verrijkende omgeving Museum forteiland ijmuiden

Aanrader ‘Restaurant Kop van de Haven’

In het restaurant kun je heerlijk, natuurlijk bovenal vis, eten en genieten van het prachtig uitzicht op het Noordzeekanaal en het Forteiland. Met een beetje geluk zie je de DFDS, de ferry naar New Castle, vertrekken.

spreker mentale veerkracht verrijkende omgeving Museum forteiland ijmuiden restaurant kop van de haven
spreker mentale veerkracht verrijkende omgeving Kameryck

5. Buitenplaats Kameryck, Kamerik

Buitenplaats Kameryck in Kamerik, gelegen te midden van het prachtige Nederlandse platteland, bood een rustige en idyllische setting. De combinatie van moderne faciliteiten en de natuurlijke schoonheid van de omgeving maakte het een perfecte locatie om na te denken over het verschil tussen mentale kracht en mentale veerkracht.

Het publiek bestond uit een diverse groep professionals, waaronder coaches, therapeuten en HR-managers. De serene omgeving hielp de deelnemers om zich te ontspannen en open te stellen voor de boodschap ‘Sometimes we need to slowdown to speedup again!’.

spreker mentale veerkracht verrijkende omgeving expeditie Kameryck

Aanrader wandeling of expeditie Kameryck

Allereerst, de omgeving van Buitenplaats Kameryck biedt een perfecte gelegenheid voor wandelingen. De laatste keer dat ik er was waren er meerdere zwanen aan het broedden. Geweldig. Voor de wat meer ondernemende – avontuurlijke mensen onder ons is de Expeditie Kameryck een geweldige uitdaging. Een ‘zware’ overlevingstocht door de jungle van ‘het groene hart’. Tijdens deze tocht heb je verschillende ‘battles’ te winnen om als overwinnaar uit de strijd te komen.

Afsluitend

Deze reis langs verschillende inspirerende locaties heeft niet alleen mijn boodschap over werkgeluk, leiderschap en mentale kracht verspreid, maar heeft ook weer mijn eigen perspectief verrijkt.

Elk van deze plekken bracht iets unieks en waardevols naar voren, zowel in termen van de fysieke omgeving als de mensen die ik ontmoette. Het is een voorrecht om te zien hoe het thema mentale (veer)kracht resoneert met zo’n divers publiek en om de positieve impact ervan te ervaren. De behoefte aan mentale kracht en alles wat daarbij hoort blijft groeien en ik ben dankbaar dat ik een bijdrage kan leveren aan deze belangrijke thema’s.

Ben benieuwd wat de komende maanden zal brengen qua locaties! Ik kijk er naar uit.
Keep you updated!

Tot snel en groet,
Michael

Volg Michael

Benieuwd wat Michael bezig houdt? Waar die op het podium staat als spreker? Als eerste op de hoogte van nieuwe blogs vol mentale (veer)kracht? Volg Michael via social media.

Nieuwste Instagram berichten: